Večernji list: 09. 06. 2003.

HRVATSKA JE ZA STRANE GOSTE TEK 16. NA LISTI OMILJENIH DESTINACIJA

Strancima naše cijene previsoke

Prvi vikend glavne turističke sezone počeo je dobro. U Istarskoj je županiji, primjerice, već sada dvostruko više gostiju nego lani u ovo doba. Najviše ih je iz Njemačke, Austrije i Slovenije. Jučer su u Zračnu luku Pula, nakon 13 godina, stigli prvi čarter gosti iz Švedske. Njih 214 boravit će u Poreču i Rapcu.

- Lani smo ugostili nešto više od sedam milijuna stranih turista, a cilj je do kraja ovog desetljeća imati po sezoni između 10 i 11 milijuna gostiju iz inozemstva - kaže Niko Bulić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Je su li to previše optimistične procjene? Prema istraživanju GfK Euro BUS-a, klima, sunce i plaže najčešće se navode kao razlog zbog kojega stanovnici 13, većinom europskih zemalja, izabiru zemlju u kojoj će ljetovati. Pa iako toga imamo u izobilju, birajući željenu destinaciju, turisti su Hrvatsku smjestili tek na 16. mjesto.

Prvih pet mjesta zauzimaju Italija, Francuska, Španjolska, Grčka, Velika Britanija i Njemačka. Promatrano po zemljama, Hrvatsku su najčešće izabirali Austrijanci, Poljaci pa Nijemci, iako ni njima nismo na prvom mjestu. Austrijanci, Belgijanci, Francuzi, Nijemci i Šveđani na prvo mjesto razloga za posjet nekoj zemlji stavljaju klimu, sunce i plaže. Talijani, Rusi i Amerikanci najprije razmišljaju o povijesno-kulturnim znamenitostima. U Hrvatskoj se ispitanicima najviše sviđaju klima, sunce i plaže, potom priroda i krajolik. Problemi nastaju u vezi s cijenama, koje smatraju previsokima.

- Pošto su u istraživanje bili uključeni Englezi, Amerikanci i Francuzi, koji se tek vraćaju na hrvatski Jadran, rezultat je logičan. Rekao bih čak - sasvim dobar - komentira Niko Bulić. - Ovo, kao i mnoga druga istraživanja, potvrđuje da se Hrvatska svojim prednostima, klimom, suncem, plažama... kvalificirala za rang-listu poželjnih europskih turističkih destinacija. Da je među anketiranima bilo više Talijana, Nijemaca, Čeha , Austrijanaca ili Slovenaca, koji su naši najčešći gosti, Hrvatska bi obala ispala dvostruko ili trostruko poželjenija za odmor. - kaže direktor HTZ-a.

Među ovogodišnjim gostima ipak neće biti veći broj građana Srbije i Crne Gore. Kazao je to hrvatski konzul u Crnoj Gori Petar Poljanić, pozitivno ocjenjujući Vladinu odluku o ukidanju viza za državljane SiCG-a. (V. Š., Ro. K., A.Č.)