Slobodna Dalmacija: 10. 06. 2003.

NEZAVISNI EKONOMSKI ANALITIČAR GUSTE SANTINI NA SKUPŠTINI UDRUGE "HRVATSKI UMIROVLJENIK"

Hrvatska prodala sve što je netko htio kupiti

ZAGREB — Hrvatska je u proteklih 12 godina izgubila sve pa i nacionalni dignitet, a samo kroz brodogradnju mogli bismo plasirati 50 posto domaće proizvodnje. Imamo plavu jadransku i zelenu slavonsku magistralu, otoci su nam problem umjesto da ih pretvorimo u novu filozofiju življenja. Mogli bismo hraniti 30 milijuna ljudi, a mi smo u 10 godina uvezli za 33 milijarde dolara više nego smo izvezli. Samo za servisiranje ino-duga, koji već iznosi 17 milijardi dolara, godišnje trebamo dvije milijarde dolara da bismo i dalje bili jednako siromašni - nizao je nezavisni ekonomski analitičar Guste Santini minuse gospodarske slike Hrvatske u ponedjeljak gostujući na skupštini udruge Hrvatski umirovljenik.

- Jugoslavija je 1977. godine, kada su joj počeli pucati šavovi, imala deficit 7,7 milijardi dolara. Hrvatska je samo lani zabilježila minus od 5,8 milijardi. U zajedničkoj državi Slovenci su živjeli 20 posto bolje od nas, danas oni primaju kritike Svjeste banke zbog neprovedene privatizacije, ali imaju 17.000 dolara per capita i rast zaposlenosti. Mi ostvarujemo jedva nešto iznad pet tisuća dolara i golemu nezaposlenost. Prodali smo sve što je netko htio kupiti, ostatak doslovce rasprodajemo u bescjenje. Rigorozna promjena evidencije nezaposlenih na burzi nije usmjerena k novom zapošljavanju nego za korist izborne kampanje, redao je dalje Santini.

Santini se osvrnuo i na boravak Svetog Oca u RH ističući kako je Papa dao dobru lekciju vlasti. Izražena je u njegovim riječima da se ne smije zapostaviti obitelj, proizvodnja, poljoprivreda, podsjećao je Santini. U društvu koje nema ni minimum socijalne sigurnosti teško je snažiti obitelj, ocjenjuje Santini te nastavlja: - Što tek kazati o vlasti koja dopušta uvoz genetski modificirane hrane, a uništava vlastitog seljaka.

- Vi koji ste sve ovo stvorili, a danas ništa nemate, ne zaboravite da ste izborni korpus i da ste suodgovorni za budućnost svojih unuka. U ime povijesti koju ste kreirali i odgovornosti prema svojim unucima, progovorite jer nastavi li se tempom iz minulih 12-13 godina, bit ćemo još "bolesniji" - animirao je Santini nazočne da na predstojećim izborima dobro ocijene koga podržati.

B. BABIĆ