Slobodna Dalmacija: 10. 06. 2003.

TOČNO U 13.45 PAPA JE ZRAKOPLOVOM CROATIA AIRLINESA POLETIO IZ ZADARSKE ZRAČNE LUKE U RIM

Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio

ZADAR — Papa Ivan Pavao II. u ponedjeljak 9. lipnja završio je treći pastoralni pohod Hrvatskoj i točno u 13.45 sati poletio sa zadarske zračne luke zrakoplovom Croatia Airlinesa u Rim. Na ispraćaju velikog prijatelja Hrvatske sudjelovao je državni vrh predvođen predsjednikom Stipom Mesićem, predsjednikom Sabora Zlatkom Tomčićem, premijerom Ivicom Račanom i drugim uzvanicima.

S crkvene strane na pozdrav Svetom Ocu došli su svi hrvatski biskupi na čelu s nadbiskupom zagrebačkim i predsjednikom HBK msgr. Josipom Bozanićem, zadarskim nadbiskupom msgr. Ivanom Prenđom, splitsko-makarskim nadbiskupom msgr. Marinom Barišićem, riječkim nadbiskupom msgr. Ivanom Devčićem, apopstolskim nuncijem msgr. Giuliom Einaudijem, a među njima su bili i kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, i kardinal Miloslav Vlk, nadbiskup praški. Papa je u Rim otišao u pratnji vatikanskih uglednika, predvođenih državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Angelom Sodanom.

Na ispraćaju u zračnoj luci u Zemuniku nije bilo službenih govora, tek su se prema protokolu međusobno pozdravila dva izaslanstva, vatikansko i hrvatsko. Nakon izvođenja himni dviju država Sveti Otac se poklonio hrvatskom stijegu, te je obišao počasnu bojnu postrojenu njemu u čast. Dok je prolazio pistom pozdravljali su ga klicanjem i pjesmom prisutni članovi kulturno-umjetničkih društava obučeni u narodne nošnje s područja Zadarske županije, koji su Papu i dočekali tri sata ranije.

Izvanrednim naporima Sveti se Otac prije odlaska iz Hrvatske pojavio na vratima zrakoplova i mahnuo na pozdrav Lijepoj našoj, dok je orkestar Hrvatske vojske svirao pjesmu "Zdravo Djevo, Kraljice Hrvata". Ostat će zapisano kako su posljednje riječi koje je papa Ivan Pavao II. izgovorio na kraju trećeg pastoralnog pohoda bile one izrečene na završetku molitve Šestog časa na zadarskom Forumu: "Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio".

I. UGRIN

PAPA IVAN PAVAO II. DOŠAO U RIM

RIM — Zrakoplov Croatia Airlinesa kojim je papa Ivan Pavao II. otputovao u ponedjeljak iz Zadra sletio je nešto nakon 14.30 sati na rimski vojni aerodrom Ciampino, javile su agencije.

Papa je iz zadarske zračne luke otputovao za Rim u 13.47 sati, nakon petodnevnog pastoralnog pohoda Hrvatskoj.

PAPA IVAN PAVAO DRUGI HOMILIJOM NA ZADARSKOM FORUMU PRED OKO STO TISUĆA VJERNIKA ZAKLJUČIO SVOJ TREĆI PASTORALNI POHOD HRVATSKOJ

Hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski, koji si me dočekao otvorena srca

ZADAR — Forum i cijeli Zadar potresla je erupcija oduševljenja nakon objave - Papa je sletio u Zračnu luku Zadar. Kad se papamobil pojavio na Šetnici na prilazu Forumu, raspoloženje je dosegnulo vrhunac. "Ivane Pavle" skandirale su tisuće ljudi na Forumu, zadarskoj rivi i s brodova u kanalu. Svako malo za Papina su se boravka na Forumu prolamali usklici poput "Papa, mi te volimo", "Mi smo Zadrani, Papa je naš", te "Papa, ostani s nama".

Izlazak Pape na pozornicu najavio je pjesmom "Ti si Petar" veliki zbor od 1200 pjevača vođenih Žanom Morovićem, u nazočnosti hrvatskih biskupa predvođenih predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije zagrebačkim nadbiskupom Josipom Bozanićem, uz kojega su bili apostolski nuncij u RH nadbiskup Giulio Einaudi, sarajevski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, banjolučki biskup Franjo Komarica, češki primas kardinal Miloslav Vlk, mariborski pomoćni biskup Anton Stres, pomoćni biskup Mukačeva u Ukrajini Đuro Đuđar, pomoćni biskup Muenstera Josef Voss te brojni hrvatski biskupi: Marin Barišić, Slavomir Miklou, Marijan Oblak, Slobodan Štambuk, Želimir Puljić, Marin Srakić, Marko Culej, Ante Ivas, Antun Škvorčević, Ivan Milovan, Mile Bogović, Đuro Gašparović, Josip Mržljak, Vlado Košić, Đuro Hranić i Antun Bogetić.

Nakon pozdravnoga govora zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe, na pozornicu je došla procesija s djevojkama u nošnjama zadarskog kraja te predstavnici staleža i redova, klera i vjerničkog puka koji su krunicom, uljanicom, brnistrom i ljiljanima častili sliku Gospe od Zdravlja - Gospe Zadarske. Na pozornici koju je zadarski arhitekt Niko Bašić osmislio kao gajetu s razapetim jedrom koje je davalo hlad Svetome Ocu, bio je i kameni reljef Krista Učitelja, rad ovdašnjeg akademskog kipara porijeklom iz Poljske Dragana Kwiatkowskog, veliko raspelo iz zadarske katedrale, Ambon i Višeslavova krstionica.

Pozornica je uz to bila uređena girlandama, vijencima pletenim od autohtonog dalmatinskog bilja. Molitva je nastavljena pjevanjem psalama, prvu su antifonu koralno pjevale časne sestre benediktinke, drugu solist Branimir Buturić, a treću klape. Potom je zavladala duboka tišina - Sveti Otac je počeo svoju homiliju.

- Na povratku u Rim želim još jedanput pozdraviti svakog posebno i svima zahvaliti - kazao je potom Sveti Otac, zahvaljujući posebno braći hrvatskim biskupima, državnim vlastima, posebno gospodinu Predsjedniku Republike, odgovornima za sigurnost, sredstvima priopćavanja i svima koji su na razne načine surađivali.

- Posebno hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski, koji si me dočekivao raširenih ruku i srca otvorena po ulicama Dalmacije, Slavonije i Kvarnera. Sjećam se vaših patnji uzrokovanih ratom što su još uvijek vidljive na tvome licu i odrazuju se na tvom životu i blizu sam svima koji podnose tragične posljedice rata. Poznata mi je, međutim, tvoja snaga, hrabrost i tvoje ufanje i siguran sama da će ti ustrajno zalaganje omogućiti da jednom i ti vidiš bolji dan. Hvala i tebi, mladeži hrvatska. Draga Hrvatska, neka te Bog blagoslovi. Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslivlja - zaključio je Sveti Otac praćen skandiranjem - Mi smo Zadrani, Papa je naš.

Nakon Papina apostolskog blagoslova Zadrom je odjeknula Zdravo djevo, a na pozornici Papi su prinijeti darovi: Čikin časoslov, dar Zadarske nadbiskupije, ulje na platnu "Zadar" akademskog slikara Mile Skračića, dar Grada Zadra, i paška čipka rad čipkarice Marije Orlić-Vodopike. Opet se čula pjesma "Ti si Petar" i zatim "U čast Svetom Ocu" koju su i na dolasku Pape na Forum izveli zadarski estradni umjetnici. Za to vrijeme od Svetog Oca su se opraštali hrvatski biskupi i svećenici zadarske nadbiskupije.

Još je koji trenutak Sveti Otac ostao na pozornici pozdravljajući pjevače iz 13 zadarskih dekanata, i sav puk okupljen na Forumu i njegovim prilazima. Među oko sto tisuća vjernika, ispred pozornice je bilo oko 7500 članova crkvenih pokreta, a na posebnim tribinama gosti i uzvanici: predsjednik RH Stipe Mesić, predsjednici Vlade i Sabora Ivica Račan i Zlatko Tomčić, zadarski domaćini: gradonačelnik Božidar Kalmeta i župan Šime Prtenjača, potpredsjednici Vlade, Goran Granić i Ante Simonić, ministri Tonino Picula, Ingrid Antičević-Marinović, Željka Antunović, general zbora Ivan Lucić, potpredsjednici Sabora Mato Arlović, Zdravko Tomac i Baltazar Jalšovec, Predsjednikov savjetnik dr. Ivica Maštruko, saborski zastupnici Ivan Šuker, Anto Kovačević, Drago Krpina, Romano Meštrović, Ivo Fabijanić, privremeni rektor Zadarskog sveučilišta Damir Magaš i mnogi drugi.

Sa zadarskog Foruma, završavajući svoj stoti pastoralni pohod, papa Ivana Pavao Drugi je prije polaska u Zračnu luku papamobilom prošao uz zadarsku katedralu te iz središta grada izišao kroz Lučka vrata, poznata i kao Vrata sv. Krševana kroz koja je 1177. godine u Zadar ušao papa Aleksandar III.

Davorka MEZIĆ