Vjesnik: 10. 06. 2003.

Vrhovni sud dopustio izručenje Ivice Rajića

ZAGREB, 9. lipnja - Vrhovni sud odbio je žalbu Ivice Rajića i potvrdio odluku nižega suda o njegovu izručenju Haaškom sudu koji ga je optužio za pokolj najmanje 16 bošnjačkih civila 1993. u srednjebosanskom selu Stupnom Dolu. Vijeće Vrhovnoga suda pod predsjedanjem sutkinje Katice Jelić potvrdilo je rješenje zagrebačkog Županijskog suda koji je potkraj travnja prihvatio zahtjev Haaškog suda za Rajićevo izručenje.

Odluka Vrhovnog suda je konačna i, iako obrana može podnijeti ustavnu tužbu, za Rajićevo izručenje više nema zakonskih prepreka.

Željko Olujić, odvjetnik haaškog optuženika, izjavio je da neće podnijeti ustavnu tužbu jer to ne bi spriječilo Rajićevo izručenje. Stoga se, rekao je, obrana okrenula pripremama za sudski postupak pred Haaškim sudom, a od ministrice pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović tražit će obavijest o točnom datumu Rajićeva izručenja Haškom sudu kako bi mogao putovati s branjenikom. Olujić očekuje da će Ministarstvo pravosuđa prije izručenja osigurati njegovu branjeniku liječnički pregled kako bi se utvrdilo je li zdravstveno sposoban za put. (Hina)