Novi list: 10. 06. 2003.

NEVENKA TUĐMAN NE OSJEĆA SE KRIVOM ZA OPTUŽBE O NEZAKONITOM POSREDOVANJU, DOK JE IGOR KNEŽEVIĆ POČEO S OBRANOM

Knežević: Ne može Nevenka Tuđman išetati iz toga tek tako!

Na početku suradnje dogovorili smo se da je moje da radim, a njezina briga je bila sve ostalo, uključujući i Ministarstvo financija. To je srž cijele stvari. Ne može se ona išetati iz toga samo tako! Sad ja više malo ne bih! Zato sam dao izjavu kod javnog bilježnika, da dokumentiram našu suradnju, pričao je Knežević

Izvještava: Sergej ABRAMOV

ZAGREB – Kći prvog hrvatskog predsjednika Nevenka Tuđman jučer je na Županijskom sudu u Zagrebu izjavila da se ne osjeća krivom za optužbe da je namještajući poslove dok joj je otac bio na vlasti zaradila oko 1,7 milijuna kuna provizije. Za razliku od nje, drugooptuženi Igor Knežević, nekadašnji vlasnik obrta »Telekom« što je izvodilo poslove od kojih je Nevenka Tuđman dobivala 15 posto, izjavio je da se osjeća kriv, te je pred sudskim vijećem kojim predsjeda sudac Vladimir Pavleković počeo iznositi obranu.

– S Nevenkom Tuđman upoznao sam se 1995. godine i tad smo sporazumno dogovorili kako da organiziramo da dobijemo poslove ugradnje telefonskih centrala. Nevenka Tuđman bila je zadužena za otvaranje pristupa u državnoj upravi, a ja za izvođenje poslova. Odmah smo dogovorili i proviziju, te smo se tog dogovora držali sve do prestanka suradnje, počeo je Igor Knežević sa svojom obranom.

Prvi posao bio je s PBZ-om, preko kojeg su dobili ugradnju centrala u hotele u Jelsi i liječilištu Topusko, a potom je uslijedila suradnja s Ministarstvom znanosti. Knežević je predložio da ga se postavi u Ministarstvo kao savjetnika, obzirom da samo Ministarstvo ima najbolji uvid u potrebe znanstvenih institucija. Intervencijom kod ministra Ivice Kostovića, Knežević je namješten na mjesto savjetnika i od tad su svi poslovi morali ići preko njega.

Provizije preko računa i u gotovini

– Moj posao bio je da pripremim javni natječaj tako da ga dobije tvrtka s kojom je dogovoreno plaćanje provizije. U Hrvatskoj samo su se »Alcatel«, »Siemens« i »Ericsson« bavili ugradnjom telefonskih centrala, te su natječaji obavljani u dogovoru s članovima uprava tih tvrtki. Oni su fingirano sudjelovali u javnim natječajima, a znali su koji je objekt rezerviran za koju tvrtku. Zbog Zakona o javnoj nabavi, prihvaćene ponude bile su i formalno najjeftinije. Po obavljenom i plaćenom poslu, isplaćivao sam gospođi Tuđman dogovorenu proviziju, prvo preko računa, a onda u gotovini. Gospođa Tuđman sigurno će se sjetiti mojih poruka na četvrtastim papirićima, na kojima je uz iznosi pisalo i hvala, pričao je Knežević.

Suradnja između Igora Kneževića i Nevenke Tuđman prestala je kad je ona odbila Kneževiću srediti porez, što je dotad radila.

– U više navrata rekao sam joj da izvoli riješiti porez s Ministarstvom financija. Pa ne mogu ja istu stvar platiti dva puta! Ona je počela filozofirati i pokušala je izbjeći aranžaman. Razumijem da je bio kraj naše suradnje, imao sam razumijevanja za bolest njenog oca i skoru promjenu vlasti, ali to su bile sekundarne stvari i to sam joj i rekao. Pa plaćao sam je za to. Na početku suradnje dogovorili smo se da je moje da radim, a njezina briga je bila sve ostalo, uključujući i Ministarstvo financija. To je srž cijele stvari. Ne može se ona išetati iz toga samo tako! Sad ja više malo ne bih! Zato sam dao izjavu kod javnog bilježnika, da dokumentiram našu suradnju, pričao je Knežević.

Preuveličani iznos

Naime, Nevenka Tuđman nije htjela srediti u Ministarstvu financija da Knežević ne mora platiti porez i na provizije koje je ona dobivala od njega. Za taj neplaćen porez USKOK danas tereti Kneževića, ali on, iako je priznao krivnju, tvrdi da je svota koju je trebao platiti bitno manja.

– Iznos od 268.000 kuna nije točan, bitno je preuveličan. Postoji dokumentacija koja to dokazuje, ali ona nije dostupna, jer je jedan dio mog poslovanja rješenjem MORH-a proglašen vojnom i državnom tajnom, pa ne mogu prezentirati te dokaze, govorio je Knežević.

Zbog godišnjih odmora tužiteljstva, sudskog vijeća i odvjetnika, suđenje Nevenki Tuđman i Igoru Kneževiću nastavit će se tek 24. rujna. U nastavku suđenja očekuje se svjedočenje bivšeg ministra Ivice Kostovića, bivšeg direktora PBZ-a Martina Katičića, bivšeg direktora Robnih terminala Rina Jurića i predsjednika Uprave »Siemensa« Mirka Barišića.