Večernji list: 10. 06. 2003.

SLUČAJ GOTOVINA - ODBJEGLI GENERAL SPREMAN NA SUSRET S HAAŠKIM ISTRAŽITELJIMA UZ JEDAN UVJET

Tražim status kakav je imao general Stipetić

Tjednik Nacional u današnjem broju donosi intervju s generalom Antom Gotovinom, haaškim optuženikom i bjeguncem. Intervju i fotografije napravio je predsjednik Uprave Nacionala Ivo Pukanić, koji je za Večernji list objasnio da je intervju dogovaran pola godine i da je napravljen prije nekoliko dana, te da je s Gotovinom razgovarao pet-šest sati. Iz razgovora s Pukanićem zaključili smo da Gotovina nije u Hrvatskoj. Član Gotovinina odvjetničkog tima Mladen Ivanović kaže da s generalom nema nikakvih kontakata, te da ništa ne zna ni o intervjuu. No, neslužbeno nam je jedan od generalovih odvjetnika potvrdio da je razgovor autentičan.

- U tih šest mjeseci proučio sam sve o generalu Gotovini, čak i neke dokumente za koje nitko iz Vlade i Haaga ne zna da postoje. To su oslobađajući dokumenti. U razgovoru s Gotovinom uvjerio sam se da apsolutno nije kriv i da mu treba pomoći. Gotovina je rekao da priznaje Haaški sud i da je spreman razgovarati s haaškim istražiteljima ako mu se dodijeli status osumnjičenika kakav je imao Petar Stipetić. Spreman je istoga trenutka doći u Zagreb. Ako i nakon razgovora s njime, te nakon što vide dokumentaciju, ostanu pri stavu da je optuženik, poručuje da će sam uzeti kofere i otići u Haag. No, siguran je da se to neće dogoditi jer zna da je nevin i da to vrlo lako može dokazati. Ovim putem pozivam sve one koji mogu utjecati da mu se pomogne neka to i učine, ali iskreno, a ne da se njime koriste u političkim igrama, kako bi se mogao vratiti u Hrvatsku i normalno živjeti - kazao je Pukanić i dodao da Carla del Ponte optužnicu može povući, kao što je učinila u slučaju generala Milana Zeca za Dubrovnik. Na upit znači li to da Gotovina nije u Hrvatskoj, Pukanić je odgovorio da to "može biti svakakva Hrvatska". Gotovina u razgovoru govori i o svojem životu u izbjeglištvu. Pukanić, pak, kaže da je svjestan posljedica: - Već su me zvali iz policije i rekli mi da će ona postupiti po svojim zakonskim ovlastima i da ću morati odgovoriti na neka pitanja. Moja novinarska etika uopće ne dopušta da i pomislim odgovoriti na pitanje gdje je general Gotovina.

Glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić rekla nam je da će Pukanić biti pozvan na obavijesni razgovor. Policija je već jučer imala spoznaje o tome da je on razgovarao s Gotovinom, ali Pukanić nije želio otkriti gdje je i kada razgovor vođen, već je kazao samo to da se fotografirao s odbjeglim generalom. Novinari po Zakonu o kaznenom postupku pripadaju skupini tzv. privilegiranih svjedoka, te nisu dužni otkriti izvor informacije. Potpredsjednik Vlade zadužen za suradnju s Haagom, Goran Granić, sinoć je rekao da nije imao nikakvih informacija o Nacionalovu intervjuu. Za to je doznao tek nakon Dnevnika. "Sada je prekasno za ispitivanje Gotovine u statusu osumnjičenika, jer Gotovina je optužen", rekao je G. Granić.

ZVONIMIR Despot, D. MILJUŠ, D.KNEŽEVIĆ, S. Perica

Florance Hartmann: Nagodba s Gotovinom ne dolazi u obzir

"Nikakva nagodba s generalom Gotovinom ne dolazi u obzir. On je bjegunac i optuženik. Optužnica je podignuta i objavljena. Stoga očekujemo da se on ili preda ili da ga hrvatska Vlada uhiti i izruči Haaškom sudu. I samo pred sudom, kada mu počne suđenje, on se može braniti. Ništa drugo ne dolazi u obzir", izjavila je jučer za naš list glasnogovornica glavne tužiteljice Florance Hartmann. Dodala je da tužiteljstvo očekuje kako će hrvatska Vlada preko mjerodavnih organa provesti istragu o tome kako su novinari Nacionala došli do generala Gotovine, te gdje su i pod kojim okolnostima s njim razgovarali jer je riječ o osobi koja je bjegunac i za kojom se traga. (Z. Bajt)