Vjesnik: 10. 06. 2003.

Skriva li se odbjegli general u Hercegovini ili u Švicarskoj

Međunarodna zajednica je otprije sumnjičila franjevce da skrivaju generala Gotovinu/ Prije mjesec i pol hrvatski general s Interpolove tjeralice viđen na području Lausanne i Basela/ SFOR prati stare tragove u Hercegovini?

ZAGREB, 9. lipnja - Snage SFOR-a proteklog vikenda tragale su za odbjeglim generalom Antom Gotovinom na području Prozora i sjeveroistočne Hercegovine. Pokušan je i pretres franjevačkog samostana Šcit, ali gvardijan samostana Mato Topić pripadnicima SFOR-a zabranio ulaz. SFOR je zadržao dvije osobe na ispitivanju za koje pretpostavlja da imaju informacije o odbjeglom generalu.

Ovo je prva službena vijest da su međunarodne snage u BiH krenule u potragu za odbjeglim generalom otkad su novine početkom 2002. objavile da se jedno od mogućih Gotovininih skrovišta nalazi u BiH.

Ovime se potvrđuju i informacije da međunarodna zajednica sumnja da generalu kojeg traži Interpol u skrivanju pomažu franjevci. Dok se ozbiljno govorilo da je Gotovina u Hrvatskoj, međunarodni izvori napominjali su da je glavno bjegunčevo utočište među franjevcima na otočiću Visovac, na rijeci Krki, pokraj Šibenika. S tim u vezi upućene su i stanovite diplomatske zamjerke Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj.

Špekuliralo se čak i s mogućnošću da je Gotovina, došavši u automobilu splitskih registracija, odjeven u franjevački habit, u rujnu prošle godine posjetio pokojnog generala Janka Bobetka u njegovu stanu u Zagrebu.

Sumnje diplomatskih krugova u Zagrebu, pojačavala je bliskost Vojnog ordinarija u Hrvatskoj biskupa Jurja Jezerinca s Bobetkom, te Jezerinčeva otvorena verbalna podrška hrvatskim generalima haaškim osumnjičenicima.

Kada je posljednji put glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte kritizirala hrvatsku Vladu zbog Gotovine rekla je da ICTY ima informacije da se on kreće između Hrvatske i BiH, te da kad prijeđe u BiH, međunarodne snage dobiju o tome informaciju od hrvatskih vlasti.

Predstavnici Vlade, očekivano, demantirali su tvrdnje Carle del Ponte.

Sadašnje službene, ali i kuloarske vijesti, suglasne su u samo jednoj stvari: odbjegli general se trenutačno ne nalazi u Hrvatskoj.

Neki međunarodni krugovi, upozoravaju da je MUP raspisao novčanu nagradu za informaciju o Gotovini tek kad je ovaj napustio Hrvatsku.

Prema jednom dobro upućenom izvoru prije mjesec i pol general s Interpolove crvene tjeralice primijećen je na području Lausanne i Basela, u dijelu Švicarske koji graniči s Francuskom.

Upravo na ovom području Gotovina se skrivao sa svojim prijateljem Dominiquom Erulinom, nakon što su 1981. osumnjičeni za pljačku dragulja.

U knjizi »Državna divljač« Erulin je napisao da je njegov prijatelj Ante imao dobre veze u Ženevi, odakle su preko Italije otišli u Južnu Ameriku.

Zanimljivo je da su krugovi bliski hrvatskoj Vladi točno prije dva mjeseca javno insistirali na činjenici da Gotovina ima i francusku putovnicu.

Vjesnikov izvor napominje da se time htjelo sugerirati da je general napustio Hrvatsku, te teret njegova otkrivanja prebaciti na međunarodnu zajednicu.

Moguće je i da se Gotovina iz Švicarske vratio u sjeveroistočnu Hercegovinu, naglašava naš izvor, ali i dodaje: »Moguće je i da SFOR prati stare tragove kako bi se pokazalo da međunarodna zajednica poduzima sve da Gotovina bude pronađen, a zapravo sama ne zna što učiniti s "vrućim kestenom" koji je dobila od hrvatskih vlasti«.

Željko Peratović