Slobodna Dalmacija: 13. 06. 2003.

TKO I ZAŠTO ŽELI PODJELU MAKEDONIJE I KOSOVA

Makedonska bačva baruta

Arben Xhaferi, predsjednik Demokratske stranke Albanaca u Makedoniji: Očekujem oružane incidente u zapadnoj Makedoniji i na sjeveru Kosova

Piše: Diana REXHEPI

Arben Xhaferi je predsjednik Demokratske stranke Albanaca u Makedoniji, koalicijske stranke bivše makedonske vlade premijera Ljubča Georgijevskog. Xhaferi i Georgijevski su potpisali Ohridski sporazum u kolovozu 2002.g. koji je označio kraj jednogodišnjeg međuetničkog makedonsko-albanskog rata. Albanci u Makedoniji su slijedom sporazuma dobili pravo na vlastiti materinski jezik u makedonskom Sobranju, školama, fakultetu te proporcionalno sudjelovanje u lokalnoj samoupravi, tamo gdje čine većinu stanovništva.

Zagovornici podjela

Posljednjih mjesec dana medijsku pozornost u Makedoniji i na Kosovu izazvale su ostavke ove dvojice bivših koalicijskih partnera, Georgijevskog i Xhaferija na čelna mjesta stranaka, VMRO-DPMNE i Demokratske stranke Albanaca, njihove sinkronizirane izjave kako Makedoniju treba konačno podijeliti i kako su njihove ostavke potvrda da ne stoje iza potpisa na Ohridski sporazum, tj. da je Ohridski sporazum mrtav.

Tim smo povodom razgovarali s Arbenom Xhaferijem, jednim od trojice albanskih političara koji uživaju najveći autoritet Albanaca i u Albaniji i Makedoniji i na Kosovu. Po riječima g. Xhaferija, iza zahtjeva za podjelu stoji politika koja se definira kao uzaludno angažiranje u stvaranju tj. pretvaranju multietničkog društva u multietničku državu.

— Povijesni dokumenti govore o raspadu multietničkih carstava jer su se pokazala nekohezijskim i ekonomski neisplativim. Danas je takav primjer Bosna u kojoj nema prave socijalne komunikacije između tri naroda. Međunarodna zajednica ulaže silne novce kako bi umjetno održala Bosnu, tj. tri naroda u jednoj multietničkoj državi. Ta činjenica afirmira i potvrđuje jednostavnija i ekonomičnija rješenja, jednonacionalne države — tvrdi Xhaferi.

Tako je i s Makedonijom, kaže Xhaferi i navodi izjavu bivšeg makedonskog premijera Geogijevskog koji kaže kako je Albance teško, tj. nemoguće prevesti žedne preko vode, te kako se Makedonci žele riješiti pošasti albanskog pitanja i njihovih prava u Makedoniji. Stoga se i Georgijevski javno očitovao za podjelu Makedonije.

— Makedonci nisu spremni provoditi Ohridski sporazum, nego žele etnocentričnu makedonsku državu. Mi smo tražili svoja prava, a ne teritorij u Makedoniji, ali nakon nespremnosti Makedonaca na suživot, otvara se i to pitanje, tj. podjela teritorija. Stoga i očekujem osvješćivanje relevantnih svjetskih čimbenika o neodrživosti malih multietničkih država koje su nastale iz velike multietničke države koja se raspala. Treba stvarati novi zapadni mentalitet: ili ćemo razdvojiti države da ne bude spora ili ćemo razdvojiti narode da ne bude više sporova — kaže Xhaferi. Xhaferi tvrdi da se Jugoslavija raspala samo u sjevernom dijelu, tj. kako konačni raspad Jugoslavije nije dovršen te kako je financijski neodrživo držati Bosnu, Srbiju, Kosovo i Makedoniju u ovakvom pejsažu kakav jest, odnosno u ovakvim granicama!

Iscrtavaju se etničke granice

Xhaferi se poziva i na izjave srbijanskih političara Čovića i Svilanovića koji sve glasnije traže etničku teritorijalizaciju Kosova, tj. podjelu Kosova i pripajanje srpskih etničkih enklava na Kosovu, Srbiji. Na primjedbu da se krajem lipnja u Solunu potpisuje povijesni dokument o međusobnom priznavanju granica upravo tih zemalja u regiji koje je spomenuo, Xhaferi kaže da je takvih povijesnih dokumenata i potpisa bilo bezbroj, ali su propali jer ih je stanje na terenu demantiralo.

Dobro obaviješteni krugovi nagađaju kako je posrijedi zapravo zajednička platforma nekoliko strana: vodećih srbijanskih političara, bivšeg makedonskog premijera Georgijevskog i njegova VMRO-a, Demokratske stranke Albanaca u Makedoniji Arbena Xhaferija i glavnih oporbenjaka na Kosovu, Demokratske stranke Hashima Thaçija o povlačenju etničkih granica, tj. konačnom etničkom razgraničenju, a da u ovakvoj novoj, dobro osmišljenoj političkoj platformi neizravno sudjeluju i relevantni politički krugovi u Bugarskoj. U prilog sudjelovanja i pristanka kosovskih političara na platformu o novom razgraničenju govori i činjenica da se istodobno događa zahtjev srbijanskih političara o etničkoj teritorijalizaciji Kosova, Georgijevskog i Xhaferija o podjeli Makedonije i zahtjev Hashima Thacija, prije mjesec dana, o stavljanju moratorija na samostalnost Kosova, što je šokirao kosovsku javnost. Neimenovni djelatnik albanskih obavještajnih krugova kaže kako Albanska nacionalna armija (ANA) nije nikakva izmišljena družba, nego dobro organizirana i naoružana vojska koja djeluje i na Kosovu i u Makedoniji i da će izazivati incidente poput onog od prije nekoliko dana u Makedoniji s ciljem održavanjem izvanrednih izbora u Makedoniji gdje bi Georijevski i Xhaferi osnovali tehničku vladu, a zatim mirno potpisali podjelu i etničko razgraničenje Makedonije, što bi svijet priznao kao što se to svojedobno dogodilo s Češkom i Slovačkom.

Arber Xhaferi potvrđuje u razgovoru za Slobodnu kako očekuje i oružane incidente, kako je rekao, u zonama krize, tj. na sjeveru Kosova gdje je srpska etnička enklava, dio Kosova koji Albanci i kosovska policija ne kontroliraju, a taj dio Kosova jest predmetom zanimanja srbijanskih političara, te u zapadnoj Makedoniji gdje je većinsko albansko stanovništvo.