Vjesnik: 13. 06. 2003.

Mesić predlaže izmjenu optužnice ili njezino povlačenje

Da je bivša vlast dala Gotovini priliku odgovarati na pitanja istražitelja, dakle surađivati s Haaškim sudom, on bi mogao obraniti svoju čast i svoju Hrvatsku vojsku, rekao je Predsjednik / Mesić kaže da je Gotovina pokrenuo više od 300 prijava protiv svojih vojnika i više od 250 kaznenih prijava što mu ide u prilog jer je njegova dužnost bila tražiti odgovornost za sve što sazna / Predsjednikov ured poslao je u četvrtak Vladinom uredu za suradnju s Haagom određeni broj dokumenata vezanih uz Gotovinin slučaj

ZAGREB, 12. lipnja - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uputio je u četvrtak pismo glavnoj tužiteljici Međunarodnog kaznenog suda za prostor bivše Jugoslavije Carli del Ponte, u kojem je poziva da razmotri mogućnost izmjene odnosno povlačenja optužnice protiv umirovljenog generala Ante Gotovine.

»Ako mi se general Ante Gotovina javi, i osobno ću ga svakako primiti, jer je on general u pričuvi i moja je dužnost da ga primim«, rekao je u četvrtak hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na skupu u HAZU, odgovarajući na novinarski upit u vezi s odlukom da će Haaškom sudu predložiti preispitivanje optužnice protiv Gotovine.

Istaknuvši da nije osobno kontaktirao s Gotovinom nego mu je slao poruke, Mesić je podsjetio da to mediji dobro znaju te da su to korektno prenosili hrvatskoj javnosti. Predsjednik smatra kako će se sada ubrzati rješavanje situacije vezane uz taj slučaj.

»Da je bivša vlast dala Gotovini priliku odgovarati na pitanja istražitelja, dakle surađivati s Haaškim sudom, on bi mogao obraniti svoju čast i svoju Hrvatsku vojsku«, rekao je hrvatski predsjednik.

Naveo je da je Gotovina pokrenuo više od 300 prijava protiv svojih vojnika i više od 250 kaznenih prijava što mu ide u prilog jer je njegova dužnost bila tražiti odgovornost za sve što sazna.

Mesić je ponovio kako mu je bila moralna obveza reagirati nakon što je pročitao Gotovinin intervju u Nacionalu. Iz toga intervjua, dodao je, bilo je vidljivo da je generalu 1998. bilo zabranjeno očitovati se na pitanja haaškoga tužiteljstva pa je tako bio doveden u poziciju da ne može braniti sebe i iznositi činjenice koje mu idu u korist.

Na upit smatra li da je trebao izvijestiti hrvatsku vladu o svojoj odluci, Mesić je rekao kako nije bilo potrebno ikoga obavještavati, pa tako ni Vladu, o tomu što je dosad učinio u vezi s generalom Gotovinom.

Ali, istaknuo je, Vladi treba dati sve dokumente koji su pronađeni ili koji se mogu pronaći, a mogu utjecati na Gotovinin spis na Haaškom sudu.

»Te dokumente ne mislimo predati izravno Tribunalu, već Vladinom uredu za odnose s Haaškim sudom«, dodao je Predsjednik.

Na pitanje smatra li da će Haaški sud izmijeniti dio Gotovinine optužnice, Mesić je ustvrdio da tužiteljstvu to može predložiti samo Sud.

»Ja nisam sudac ni tužitelj, ja ne branim generala Gotovinu niti mu pomažem nego jedino želim da on ima isti tretman koji imaju i drugi, dakle da odgovori na pitanja i da se brani«, rekao je Mesić izrazivši očekivanje da će Gotovina pristupiti Haaškom sudu i ako tužiteljstvo ne promijeni optužnicu.

Jer, rekao je, Ante Gotovina je u intervjuu priznao Haaški sud, hrvatsko pravosuđe i institucije hrvatske države.

Hrvatski je predsjednik istaknuo kako mu je teško komentirati razloge zašto je general promijenio dosadašnje stajalište. »Mogu samo nagađati o njegovim razlozima, pa tako mislim da je u protekle dvije godine imao prilike razmotriti sve činjenice i okolnosti u kojima se našao i shvatiti da pred Tribunalom trebaju biti svi jednaki, pa tako i on«, ustvrdio je Predsjednik.

»Gotovina je mogao shvatiti da nitko ne može izbjegavanjem odgovora pred Haaškim tribunalom biti amnestiran te da njegovi politički savjetnici zapravo na njegovoj koži skupljaju političke bodove. General Gotovina je pametan i razuman čovjek koji je sve razlučio i odlučio kako će sada reagirati«, zaključio je hrvatski predsjednik.

Predsjednikov ured poslao je u četvrtak Vladinom uredu za suradnju s Haagom određeni broj dokumenata vezanih uz Gotovinin slučaj. Dostava dokumentacije dio je Mesićeve najave da će generalu Gotovini pružiti svu potrebnu pomoć kako bi imao jednaki tretman pred Haaškim sudom kao i ostali hrvatski generali koji su ili optuženi ili osumnjičeni.

Dada Zečić

Mesić piše Carli del Ponte da je Gotovina spreman staviti se Sudu na raspolaganje i nakon iskaza

ZAGREB, 12. lipnja – Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uputio je u četvrtak pismo glavnoj haaškoj tužiteljici Carli del Ponte.

»Obraćam Vam se u vezi s predmetom koji je kako osjetljiv, tako i od osobite važnosti za odnose između Republike Hrvatske i Međunarodnoga suda. Kao što vjerojatno znate, proteklih sam dana poduzeo određene korake usmjerene na to da se okonča situacija u vezi s umirovljenim generalom Antom Gotovinom koji je optuženik Haaškog suda i koji je dvije godine u bijegu.

Polazim pritom od toga da apsolutno svi pred Međunarodnim sudom moraju biti jednaki, a da je utvrđivanje istine jedina svrha i cilj tužiteljstva«, ističe Mesić u pismu tužiteljici. »Činjenica je da umirovljenom generalu Gotovini režim koji je bio na vlasti u Hrvatskoj do 2000. godine nije omogućio davanje iskaza pred istražiteljima Međunarodnoga suda. Time su stvorene osnove za situaciju s kojom smo danas suočeni«, ističe hrvatski predsjednik dodajući:

»Želim Vas obavijestiti da sam hrvatskoj vladi stavio na raspolaganje određene dokumente koji mogu biti upotrijebljeni u obrani generala Gotovine i koji, prema mojoj procjeni, bacaju novo svjetlo na činjenično stanje što ga je tužiteljstvo utvrdilo na osnovi dosad dostupnih dokumenata. Obraćam Vam se s molbom da, u skladu s odredbama Statuta Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, razmotrite mogućnost izmjene, odnosno povlačenja optužnice protiv umirovljenog generala Ante Gotovine.

Napominjem da je general Gotovina spreman dati iskaz istražiteljima Haaškog suda i osobno se staviti na raspolaganje tom sudu ako tužiteljstvo i nakon njegova iskaza bude smatralo da postoje osnove za optužbu protiv njega«.

Predsjednik na kraju pisma naglašava: »U želji da osiguram potpunu transparentnost mojih motiva kao i svih poteza koje poduzimam u ovom slučaju, sadržaj pisma učinit ću dostupnim hrvatskoj i međunarodnoj javnosti«.