Slobodna Dalmacija: 13. 06. 2003.

BRANITELJSKI TIM ODBJEGLOG GENERALA OBJAVIO POD KOJIM JE UVJETIMA NJIHOV KLIJENT VOLJAN PRISTUPITI SASLUŠANJU

General će razgovarati ako se povuče tjeralica

ZAGREB — Odvjetnički tim generala Ante Gotovine priopćio je danas da ne dolazi u obzir razgovor niti saslušanje generala u svojstvu osumnjičenika sve dok se ne povuče haaška optužnica te ukinu međunarodna i tjeralica MUP-a.

Četvorica Gotovininih odvjetnika tvrde da iznose stajalište Gotovine. Marijan Pedišić, jedan od Gotovininih odvjetnika, izjavio je Hini da je današnje priopćenje upućeno kako bi se razjasnile dvojbe koje su se pojavile o tome kada i na koji način je Gotovina spreman za razgovor s haaškim istražiteljima. General Gotovina je u ovom trenutku optuženik i u slučaju da se pojavi hrvatske vlasti bi ga morale odmah uhititi jer je na snazi uhidbeni nalog Haaškog suda, te međunarodna i tjeralica MUP-a.

"Obrana smatra da postoje svi uvjeti za preispitivanje optužnice i povlačenje naloga za uhićenjem i tjeralica, posebice jer i predsjednik Mesić govorio o nekim saznanjima koja bacaju novo svjetlo na cijeli slučaj. U slučaju da se to dogodi ne bi bilo potrebe za Gotovininim uhićenjem i on bi se kao slobodan čovjek pojavio pred haaškim istražiteljima i iznio svoju obranu", kazao je Pedišić.

On smatra da je priopćenje odvjetnika na tragu inicijative predsjednika države Stjepana Mesića koji je jučer najavio da će Haaškom sudu predložiti preispitivanje optužnice i izrazio spremnost jamčiti da će se Gotovina odazvati svakom pozivu Haaškog suda ako mu se pruži šansa da dade iskaz u svojstvu osumnjičenika u Zagrebu.

"Podržavamo Mesićevu inicijativu na kojoj smo mu zahvalni i nadamo se da će ona pridonijeti konačnom razrješenju ovog slučaja", kazao je Pedišić. Nije želio odgovoriti na upit je li Gotovina kontaktirao s braniteljima nakon intervjua danog Nacionalu, u kojem je priznao legitimnost Haaškog suda i izrazio spremnost za razgovor s haaškim istražiteljima u Zagrebu. (H)