Slobodna Dalmacija: 13. 06. 2003.

AMERIČKI MINISTAR OBRANE DONALD RUMSFELD NA EUROPSKOJ TURNEJI KRITIZIRA TREND FEDERALIZACIJE EUROPSKE UNIJE

Države moraju ostati suverene

BRUXELLES — Uoči svog dolaska u Bruxelles, na sastanak s europskim ministrima obrane, američki tajnik za obranu Donald Rumsfeld iznio je američki stav prema projektu nove Europske unije, koji se upravo rađa u krilu Konvencije o budućnosti Europe, zatim o Međunarodnom krivičnom sudu, kao i posredno, o projektu samostalne, od SAD-a odvojene europske obrane.

Američki državni tajnik iznio je samu srž američke političke filozofije - to je očuvanje državnog suvereniteta. Iz tog temelja, sad je jasno, proizlazi i američka procjena o Međunarodnom krivičnom sudu i nizu drugih događaja i procesa. Također, Rumsfeld je dao do znanja da sadašnja administracija ne podržava proces ili trend federalizacije Europe, koji se nazire u budućnosti.

Ti stavovi već su ranije bili analizirani u stručnim publikacijama i novinskim analizama, ali ih je državni tajnik sada, prvi put, tako jasno formulirao. "Države moraju ostati odgovorne za svoje postupke. Ili su države odgovorne za svoje postupke, ili nisu. Ne može se imati i jedno i drugo", dakle i odbaciti suverenost, i ostati odgovoran, iznio je Rumsfeld.

"Moramo paziti da ne oštetimo osnovni princip na kojemu počivaju sustav međunarodnih odnosa, suverenost država", upozorio je američki državni tajnik. Dan prije svog dolaska u sjedište EU-a i NATO-a Donald Rumsfeld svoj vrlo važan govor održao je u američki sponzoriranom Marshallovu europskom centru za strateške studije u bavarskom gradiću Garmischu.

Spominjući veliki spor između EU-a i SAD-a, nedavno osnovani Međunarodni kazneni sud, američki državni tajnik je rekao da ga vidi kao instituciju koja traži za sebe vlast nad građanima država koje nisu pristale na njegovu nadležnost. Istu primjedbu dao je i na jedan, sličan, zakon Kraljevine Belgije. Podsjetimo, prema tom zakonu, koji pledira "univerzalnu nadležnost" kad su u pitanju zločini protiv čovječnosti i genocid, bez obzira tko ih je i gdje počinio, osuđeni su neki počinitelji genocida u Ruandi.

Kod belgijskog suda, pozivajući se na taj zakon, predane su tužbe protiv Ariela Sharona, Georgea Busha i generala Tommyja Franksa koji je bio zadužen za iračku intervenciju. Rumsfeld je, međutim, suprotstavio princip suverenosti država takvoj "univerzalnoj jurisdikciji". Takva politička platforma nije, podsjetimo, izum Bushove administracije, nego je u filozofiji Sjedinjenih Država. Nedavno, engleski politički publicist Timothy Garton Ash rekao je da je Clintonov period samo bio zamaglio osnove na kojima počiva Amerika, iako ih se, isto tako, držao.

Bushova administracija desnog krila Republikanske stranke samo je u svojoj praksi izravnija i mnogo, mnogo jasnija, ustvrdio je prije mjesec dana u intervjuu BBC-ju Timothy Garton Ash. Međutim, Donald Rumsfeld je, naravno, prije svega političar, a ne teoretičar, a kao političar totalno je drukčiji i zastupa druge vrijednosti i vizije nego bilo tko iz Clintonove administracije.

Kao političar, izrazito je kritizirao upravo malu Belgiju, i nazvao zakon koji smo opisali "opasnim" , dodavši da je taj zakon "platforma s koje se mogu odaslati optužbe i protiv NATO-ovih dužnosnika i NATO-ovih saveznika". "Da je George Marshall živ, belgijski sudovi i njega bi optužili za ratni zločin", rekao je Rumsfeld, aludirajući na američkog generala, po kojemu je nazvan masivan plan vrlo darežljive i u tom trenutku odlučne američke pomoći razrušenoj Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Nitko ne sumnja da su Rumsfeldove riječi bile usmjerene na to da počne velika transformacija, veliko prestrojavanje unutar NATO-a, udaljavanje od starih saveznika, među kojima je i Belgija, gdje je sjedište NATO-a, i Njemačka, gdje je održao govor. Svi promatrači također navode kako se Rumsfeld vratio svojoj omiljenoj temi, o "staroj" i "novoj" Europi, i davanje prednosti "novoj", odnosno državama koje su ranije bile u Varšavskom paktu, a sad se priključuju Uniji. Donald Rumsfeld u četvrtak je u Belgiji, u NATO-u, a za vrijeme svog četverodnevnog puta, osim Njemačke gdje je boravio, također će posjetiti Portugal i Albaniju.

Matko FRANAC