Novi list: 13. 06. 2003.

NAŠ LIST U POSJEDU DOKUMENTA IZ 1998. GODINE S OZNAKOM »VRLO TAJNO«

Tuđman je znao da Haag traži Gotovinu

Rebić je Tuđmana izvijestio kako Haag nastoji doći do optužnica protiv čelnih ljudi hrvatske države

ZAGREB – Naš list raspolaže analizom s oznakom »vrlo tajno« kojom je pomoćnik ministra za obranu i načelnik SIS-a stožerni brigadir Markica Rebić, 1998. godine elaborirao predsjedniku Republike Franji Tuđmanu kako voditi »Obranu neposrednih nacionalnih interesa RH u vezi djelatnosti pred Haškim sudom«.

Iz dokumenta koji smo dobili od visokih krugova aktualne državne vlasti vidljiv je stav bivše vlasti prema Haškom sudu.

– Na temelju dokumenata Haškog suda, do kojih je ova Služba došla operativnim metodama i saznanjima od pouzdanih izvora koji su se do sada pokazali točnim, slobodni smo izložiti da je krajnji cilj Tužiteljstva povezivanje svih optužnica protiv Hrvata (RH i BiH), čineći odgovornim samo Vrhovništvo, odnosno najistaknutije osobe Vrhovništva RH uključujući i Predsjednika RH, navodi Rebić u dokumentu ukazujući nadalje kako je »zahtjev Haaga za razgovor sa generalom Antom Gotovinom u svojstvu osumnjičenog neposredno vezan za Oluju«.

Samovoljni Čermak

U izvješću se nadalje navodi da Tužiteljstvo već duže vrijeme istražuje događaje koji su se zbili u »Oluji« dolazeći nenajavljeno i vodeći istražne razgovore s potencijalnim svjedocima ili potencijalnim osumnjičenicima mimo znanja ovlaštenih organa RH. Rebić tu posebice izvlači slučaj generala Ivana Čermaka.

– U svjetlu navedenog vidimo i »samovoljni« razgovor generala Čermaka s haškim istražiteljima, iako je pomoćnik ministra obrane stožerni brigadir Markica Rebić pravovremeno ukazao generalu Čermaku na dužnost zakonitog ponašanja državljana RH, a posebno vojnih dužnosnika, u kontaktima s Haagom, tvrdi u dokumentu Rebić.

Ocjene medija

– Ukoliko bi bili postignuti pozitivni rezultati na ovome (za koje ova Služba misli da su realno mogući i to na temelju svoga rada i datih mišljenja nadležnima), pored značajne i dugoročne koristi za RH, pale bi i sve točke optužnice koje proizlaze iz ovakvih pravnih kvalifikacija.

U pripremama obrane haških optuženika i miniranja istraga haaškog suda, SIS-ova skupina koja se tim bavila surađivala je ili je pokušala ostvariti suradnju s mnogim institucijama i pojedincima. Tu je suradnju SIS i ocjenjivao, a zanimljivo je da je suradnja SIS-a s HIS-om ocijenjena gotovo nedovoljnom.

U Rebićevoj analizi ocjenjuju se i mediji. »Feral«, »Nacional« i »Globus« ocjenjeni su kao mediji s izrazito negativnim odnosom prema nacionalnim interesima. Nasuprot njima, izrazito pozitivan odnos, smatrao je SIS, imali su »Vjesnik«, »Večernji list« i HTV.

V. CVOK