Vjesnik: 14. 06. 2003.

Optužnica protiv Gotovine mogla bi biti promijenjena, a možda čak povučena

Uvjet za pozitivan rasplet, tvrdi Vjesnikov izvor, jest da Gotovina pristane razgovarati s haaškim istražiteljima kao optuženik u razdoblju dok se tehnički sređuje postupak izručenja / Time bi se otvorila mogućnost da Haag, nakon razgovora s Gotovinom, promijeni optužnicu ili je čak povuče prije no što postupak izručenja bude završen / Hrvatska mora dati i čvrsta jamstva da će izručiti generala ne bude li povučena optužnica

DUBLIN, 13. lipnja (Od posebne Vjesnikove izvjestiteljice) - U Banskim dvorima vjeruje se kako je moguć pozitivan rasplet »slučaja Gotovina«, odnosno da postoji mogućnost da general Ante Gotovina s predstavnicima Haaškog suda razgovara u Zagrebu nakon čega bi optužnica mogla biti promijenjena, a možda čak povučena, saznajemo od visokog izvora bliskog Vladi.

To uvjerenje temelji se, ponajprije, na dokumentima i dokazima koji su se pojavili na haaškom suđenju Slobodanu Miloševiću, ali i tijekom rada na drugim optužnicama.

Vjeruje se, naime, da je haaško tužilaštvo danas mnogo sklonije nego prije dvije godine prihvatiti hrvatske prigovore jer, ako bi prema sadašnjoj optužnici protiv Gotovine započelo suđenje, to bi nosilo vodu na mlin Miloševićevoj obrani.

Uvjet za pozitivan rasplet, tvrdi naš izvor, jest da Gotovina pristane s haaškim istražiteljima razgovarati kao optuženik i to u razdoblju dok se tehnički sređuje postupak izručenja. Tako bi se otvorila mogućnost da Haag, nakon razgovora s Gotovinom, promijeni ili čak povuče optužnicu prije no što postupak izručenja bude završen. No, to znači da Hrvatska mora dati i čvrsta jamstva Haagu da će izručiti generala ako optužnica ne bude povučena.

Premijer Ivica Račan smatra da »puna suradnja generalu Gotovini daje dobru perspektivu« i tvrdi da »svako uvjetovanje razgovora odstupanjem od optužnice nije optimalan korak, odnosno da je takvo uvjetovanje korak koji i generala Gotovinu i Hrvatsku vraća unazad«.

Prema našem izvoru, o tom se rješenju još nije razgovaralo ni s generalom Gotovinom, odnosno njegovim zastupnicima, niti s haaškim tužiteljima.

Jesu li o tome u četvrtak nasamo raspravljali predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivica Račan, također nije poznato jer premijer Račan nije uoči puta u Irsku novinarima želio otkriti o čemu su razgovarali. No, u kuloarima se može čuti da je upravo na Račanovu intervenciju, Mesić ublažio neke formulacije u pismu Carli del Ponte.

Inače, naš izvor tvrdi da se posljednjih dana oko »slučaja Gotovina« razvilo mnogo magle, pogotovo vezano uz generalove kontakte s predsjednikom Mesićem. Naš izvor kaže da je kontakt išao preko Predsjednikova ureda zato što je njegova pozicija u odnosu prema Haaškom sudu lakša od pozicije Vlade.

Sanja Kapetanić