Vjesnik: 15. 06. 2003.

Mesić igra na kartu koja mu se čini sigurnom: Gotovina će se predati policiji i otići u Haag

U javnosti je stvoren dojam da je Vlada dosad krila dokumente koji bi dokazivali generalovu nedužnost, posebno kada je predsjednik Mesić nabrojio primjere iz kojih bi se, navodno, vidjelo da je Gotovina kao zapovjednik Južnog sektora postupao zakonito. Moglo bi se dogoditi da, koristeći i Vladine primjedbe i primjedbe pravosuđa, desnica krene u obračun s Mesićem. Gotovinina predaja spasila bi Predsjednika i te zamke

ZAGREB, 14. lipnja - Sve primjedbe upućene na račun predsjednika Republike Stjepana Mesića zbog njegove uloge u »slučaju Ante Gotovine« past će u vodu ako se odbjegli general ovih dana preda hrvatskoj policiji. Taj čin haaškog optuženika gurnut će u drugi plan činjenicu da je Predsjednik, u dobroj vjeri, ipak preskočio nekoliko ustavnih i zakonskih ograničenja, nastojeći vlastitim angažmanom s hrvatskih leđa skinuti teret Ante Gotovine, njegove haaške optužnice i svega onoga što se ovoj zemlji događa unatrag dvije godine. U trenutku kad general Gotovina dođe pod ovlasti hrvatske policije, Stjepan Mesić može odahnuti i reći da je jedan posao u njegovu mandatu dobro obavljen.

Međutim, ako se sve to ne dogodi, ako Gotovina nastavi svoje izbjegličke dane, počet će pitanja. Jedno je već stiglo, iz Dublina. Tamo je upravo u službenom posjetu premijer Ivica Račan. A on Mesićevo pismo Carli del Ponte ocjenjuje povratkom i Gotovine i Hrvatske u stanje slučaja prije dvije godine. Dobro se, naime, zna - a vrhunski pravni stručnjaci brifirali su premijera u tom smislu - da optužnica više nije u ovlasti haaške tužiteljice, nego Haaškoga suda. Prema tome, očekivati bilo što od del Ponte, znači pucati u metu koje nema.

Osim toga, u petak poslijepodne iz Vlade je stigla ocjena o dokumentima koje je Predsjednik s Pantovčaka poslao u Banske dvore, zahtijevajući da se oni proslijede u Haag. Iako je Vladino priopćenje napisano diplomatski, između redova se dâ nazrijeti da su »Mesićevi dokumenti« već u Haagu. Osim pet listova novoga sadržaja. Ali, oni ne mogu utjecati na ocjenu da je Stjepanu Mesiću netko podvalio staru dokumentaciju.

Reakcija Vlade je razumljiva. U javnosti je stvoren dojam da je Vlada dosad krila dokumente koji bi dokazivali generalovu nedužnost, posebno kad je predsjednik Mesić nabrojio primjere iz kojih bi se, navodno, vidjelo da je Gotovina kao zapovjednik Južnog sektora postupao zakonito i, u skladu sa zapovjednom odgovornošću, prijavljivao svoje podređene i kazneno i prekršajno.

Od prvoga trenutka otkad Predsjednik javno tvrdi kako »osobno jamči da će se general Gotovina javiti Haaškome sudu svaki put kad ga on pozove, pod uvjetom da se njegov status optuženika zamijeni statusom osumnjičenika«, pravosudna su tijela prigovarala. Naime, čemu postupak pred sudovima, vođen na zahtjev generalovih odvjetnika, a protiv hrvatske države? Čemu tjeralica hrvatske policije i Interpola? Čemu istrage koje provodi Državno odvjetništvo istim povodom? Zašto je dvije godine državni i pravni poredak Hrvatske izložen tolikim pritiscima, ako je moguće da Predsjednik osobno jamči ono što kompletno pravosuđe i tijela progona toliko dugo nisu u stanju postići?

Predsjednik Republike čak je prošli tjedan u nekoliko prigoda potvrdio tu svoju jamčevinu. Očito, Stjepan Mesić igra na kartu koja mu se čini sigurnom: Gotovina će se slijedom njegove inicijative predati policiji i otići u Haag.

U cijelom tom slučaju pojavile su se i spekulacije. Jedna od njih sugerira veze hrvatskog predsjednika sa stranim obavještajnim službama, uz čiju se podršku sve to i odvija. Predsjednik je povezan i s intervjuom Ante Gotovine, objavljenim u Nacionalu prošloga utorka. Naime, lukav je Gotovina, ničim izazvan, u intervjuu spomenuo i predsjednika Mesića i njegove suradnike, kao osobe s kojima je - istina, ranije - bio povezan. Smisao te rečenice, a onda i pohvala na Mesićev račun zbog njegova korektna odnosa za službenih susreta, zapravo su izbjeglička poruka, da će Gotovina poslušati svoga bivšega vrhovnog zapovjednika.

Završna pohvala Mesiću iz generalova novinskog razgovora tiče se već zaboravljenog incidenta u vojarni Dračevac. Gotovina je ne samo stao na stranu tada izvrijeđana Predsjednika, nego je porekao političke ocjene toga događaja svojih dojučerašnjih savjetnika s desnice i krajnje desnice.

Primjetno je da ta ista desnica od objave intervjua do danas uporno šuti. Ali Vjesnikovi izvori kažu da neće još dugo. Lako bi se moglo dogoditi da već idućih dana, koristeći i Vladine primjedbe na račun Mesića i primjedbe iz pravosuđa, desnica krene u obračun s Mesićem. Predaja Gotovine spasila bi Predsjednika i te zamke. Posebno kad se zna, da sve što je Gotovina dosad rekao, ide djelomice i protiv navoda koje o njegovu raspoloženju u javnosti plasiraju njegovi odvjetnici.

A što se toga tiče, valja spomenuti da je dosad provedena istraga u Državnom odvjetništvu i policiji potvrdila autentičnost intervjua i činjenicu da je sve ono, što je kao riječ Ante Gotovine objavljeno u Nacionalu stvarno njegova riječ i njegov stav.

Vlado Rajić