Slobodna Dalmacija: 17. 06. 2003.

STIPE MESIĆ GOVORIO O SLUČAJU ODBJEGLOGA GENERALA

Najvjerojatnije nisam imao kontakte s Antom Gotovinom

KNIN — Susret predsjednika RH Stipe Mesića s novinarima prilikom njegova jučerašnjeg posjeta Kninu nije, dakako, mogao proći bez pitanja u vezi s generalom Antom Gotovinom.

Mesić drži da kao predsjednik države, koji je svojim autoritetom, nudeći i osobna jamstva, stao iza generala Gotovine, ne može biti dezavuiran ako Haag ipak ne izmijeni optužnicu i učini ono što mnogi sada očekuju.

"Moja inicijativa ide za tim da se Ante Gotovina izjednači u pravu koje su ostvarili drugi koji su bili osumnjičeni. Ja nisam ni sudac ni tužitelj. Ne tvrdim da je kriv niti da je nevin, nego da je bio žrtva onih koji su pravili politiku na njegovu slučaju. Nisu mu dali da odgovara na pitanja istražitelja. Ne znam što bi bilo da je odgovorio istražiteljima, a možda bi prošao isto kao i general Stipetić. Ali njemu nisu dopustili da razgovara, i danas oni koji rone krokodilske suze za generalom Gotovinom čak tvrde da su radili za državnu korist zato što mu nisu dali da govori. To je jednostavno bezobrazluk!"

I danas bi mu, reći će Mesić, smetala slika generala Ante Gotovine u uredu zadarskoga gradonačelnika Kalmete, jer "ako hrvatska vlast nekoga potražuje, pa ne mogu se ja pod njegovom slikom slikati. Toga je svjestan i general Gotovina, samo nisu oni koji na njemu grade svoju politiku i zarađuju lovu na njegovu bijegu. A vi znate tko zarađuje velike novce".

Predsjednik Mesić još čeka odgovor na svoje pismo glavnoj haaškoj tužiteljici Carli del Ponte te stoga nije u prilici govoriti o ishodu svoje inicijative. Nema nijednog podatka o tome da se, kako je to ovih dana izjavio potpredsjednik Vlade Goran Granić, odbjegli general skriva na području Austrije.

Činjenicu da ga svi dovode u izravnu vezu s neočekivanim medijskim istupom Gotovine nakon dvije godine šutnje, Stipe Mesić objašnjava: "Vi znate da sam ja slao poruke da smo kao građani Hrvatske dužni svi surađivati s Tribunalom jer je to zakon koji je ova država donijela, doduše u vrijeme HDZ-ove vlasti, ali zakon postoji i svi ga moramo provoditi. I ja sam išao kao svjedok u Haag, iako su me neki jako napadali, baš zato što sam bio svjedok Slobodanu Miloševiću, jer su s njim neki imali račune. A kako im ne vrijedi napadati Miloševića, napadali su mene. Ustvari, oni rone suze nad Miloševićem jer je to ipak bio njihov kompanjon. Ja poruke uvijek šaljem da se krivnja mora individualizirati, da sa Sudom svi moramo surađivati i da se tu može obraniti svatko tko ima argumente, pa onda jasno i general Gotovina. Volio bih da se izmijeni optužnica, da se Gotovina sasluša, a nakon toga neka ide procedura. A kao što ste vidjeli, on je sasvim određeno rekao: ako nakon moje izjave ostane bilo kakva sumnja, ja sam za to da idem u Haag. On priznaje institucije hrvatske države, on priznaje hrvatsko pravosuđe i Haaški sud. Rekao je više nego svi njegovi dušobrižnici kojima je do Ante Gotovine kao do lanjskoga snijega. Njima je stalo samo do novca i do političke moći koju mogu imati upravo dok Gotovina ne stane pred naše institucije".

Svoj zaokret u slučaju Gotovina Mesić objašnjava činjenicom da se general sada izjasnio da priznaje institucije hrvatske države i Tribunal, što do jučer nije bio slučaj, ali traži da ga se izjednači s drugima. "Ja samo kažem dajte mu to pravo. Jesam li što pogriješio? Dvije godine njega su uvjeravali da će ova vlast potrajati još tri mjeseca i da će onda prestati suradnja s Haaškim tribunalom, i onda će generali koji su otišli u mirovinu doći na svoja mjesta. Ma možete misliti?! Pa tko je Hrvate iz BiH poslao u Haag? Jesmo li ih mi poslali? Pa isto bi se dogodilo da ponovno HDZ dođe na vlast. Za tri dana bi svi oni bili u Haagu."

Predsjednik ne zna zašto se stalno pokušava stvarati dojam o sukobu Vlade i Predsjedničkog ureda, kojega zapravo uopće nema. Nekomu je to, veli Mesić, očito u interesu.

Procjenjuje da će Gotovina poslušati i svoju savjest i preporuke onih koji njemu, njegovoj obitelji i ovoj državi žele dobro. Upitan na kraju je li imao ikakve kontakte s generalom u bijegu, Predsjednik dvosmisleno odgovara: "Najvjerojatnije da nisam. Koliko se sjećam, nisam".

D. BLAŽEVIĆ