Vjesnik: 18. i 19. 06. 2003.

Del Ponte Mesiću: Gotovina mora pred sud u Haagu, optužnica se ne može povući

Glavna haaška tužiteljica ističe u pismu da se slučaj Gotovina mora iz političke sfere prebaciti u pravnu, te da Haag nije kriv za to što hrvatske vlasti nisu ranije nisu dopustile da se s Gotovinom razgovara kao s osumnjičenikom, pa to ne može utjecati na sadašnju pravnu situaciju - jedino je rješenje da se on preda ili uhiti i prebaci u Haag/ Del Ponte piše da ne može ocijeniti nove dokumente o Gotovini dok se ne prouče

ZAGREB, 16. lipnja - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte smatra da je jedino rješenje da se optuženi hrvatski general Ante Gotovina dragovoljno preda ili uhiti, te prebaci u Den Haag, te da se pojavi pred Sudom. Smatra da se slučaj Gotovina mora iz političke sfere prebaciti u legalnu sudsku proceduru. Obavijestila je o tome hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u pismu koje je na Pantovčak stiglo u utorak nešto prije 18 sati.

Predsjednik Mesić je prije šest dana, 12. lipnja, u pismu Carli del Ponte zatražio da se preispita optužnica protiv Gotovine, te da general s haškim istražiteljima razgovara u svojstvu osumnjičenika, a ne optuženika.

No, u uzvratnom pismu Del Ponte to odbacuje i kaže: »Optuženi Gotovina je dvije godine u bijegu. Međunarodni sud je protiv njega podigao optužnicu, a sudac MKSJ-a je optužnicu potvrdio i potpisao nalog za njegovo uhićenje. S njim se stoga ne može obaviti razgovor kao s osumnjičenikom. Međunarodni kazneni sud jedino je mjesto gdje se mogu razmatrati optužnica i svi dostupni dokazi. U postojećim okolnostima povlačenje optužnice nije izvodivo«.

Haška tužiteljica nadalje zaključuje kako je očigledno da Haag ne snosi krivnju za to što organi hrvatskih vlasti ranije nisu dopustili da se s Gotovinom razgovara kao s osumnjičenikom. Stoga ta činjenica ne može utjecati na sadašnju pravnu situaciju, poručuje Del Ponte.

Međutim, njezin ured, kako stoji u pismu predsjedniku Mesiću, spreman je s optuženim Gotovinom razgovarati čim se on preda Sudu, provjeriti daljnje dokaze i nastaviti istragu. »U interesu je optuženoga i pravde da se ovaj predmet iz javne i političke sfere vrati u domenu sudskog postupka u kojoj postoji veliki broj pravnih mogućnosti za razmatranje svih pitanja relevantnih za optužnicu, optužbe i dokaze«, piše del Ponte Mesiću.

Ujedno potvrđuje da je njezin ured primio nove dokumente vezane za slučaj generala Gotovine koje je predsjednik Mesić nedavno stavio na raspolaganje hrvatskoj Vladi. »Mogu Vam zajamčiti da će se ti dokumenti pravovremeno prevesti i valjano proučiti, ali bi svakako bilo preuranjeno da se ti dokumenti ocjenjuju izvan propisanog sudskog postupka i u odsutnosti optuženoga«, piše del Ponte Mesiću.

Podsjetimo, hrvatski se predsjednik osobno zauzeo za odbjeglog generala Gotovinu, predloživši prošlog tjedna Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu da optužnicu preispita. Potvrdio je u pismu Carli del Ponte poslanom u Haag 12. lipnja da je spreman osobno jamčiti da će se general Gotovina odazvati svakom pozivu Tribunala ako mu se pruži šansa da u svojstvu osumnjičenika da iskaz haškim istražiteljima u Zagrebu.

Predsjednik Mesić smatra kako bi se time otvorila mogućnost da se ispravi nepravda koju je 1998. godine generalu Gotovini učinila HDZ-ova vlast, prešutjevši mu zahtjev za ispitivanje i zabranivši mu da razgovara s haškim istražiteljima. Zbog tog što mu je tada uskraćen iskaz, smatra Mesić, Gotovina je iz osumnjičenika pretvoren u optuženika.

Međutim, Carla del Ponte se s tim ne slaže. U intervjuu što ga je dala Jutarnjem listu odbacila je tvrdnje kako mu 1998. nije omogućen razgovor s haškim istražiteljima u svojstvu osumnjičenika. Ističe kako mu je ponuđen razgovor »i mimo Vlade preko različitih medijatora, ali ga je on odbio«.

Na Predsjednikovu inicijativu spram Haaga u slučaju Gotovina uslijedili su razni komentari, od toga da su se s desna zapitali otkud takva »salto mortale« promjena u stavu predsjednika Mesića prema Gotovini, do upozorenja da »Predsjednik solira i zaobilazi institucije države«. U intervjuu što ga je Carla del Ponte dala Jutarjem listu, ona ocjenjuje kako pismo predsjednika Mesića koje joj je uputio vezano za slučaj Gotovina »nije bila dobra reakcija«. No, u detaljnija pojašnjenja zašto tako misli nije se upuštala.

Ovim pismom su, što se haške tužiteljice tiče, očito razrješena nagađanja o možebitnoj promjeni statusa odbjeglog hrvatskog generala. U utorak u Predsjednikovu uredu nije bilo komentara na pristiglo pismo, tek naznake da će se najvjerojatnije sam Predsjednik o tome izjasniti u srijedu.

Miroslava Rožanković