Vjesnik: 18. i 19. 06. 2003.

Za Vladu je odgovor Carle del Ponte očekivan i u skladu s njezinim stavom

ZAGREB, 17. lipnja - Odgovor glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte na pismo predsjednika Republike Stjepana Mesića »Vlada smatra očekivanim i u skladu sa stavom Vlade da se slučaj generala Gotovine mora riješiti samo pravnim sredstvima te da general Gotovina mora pristupiti Međunarodnom kaznenom sudu za područje bivše Jugoslavije kako bi se započeo kompletni pravni postupak«, priopćili su u utorak uvečer iz Banskih dvora.

U priopćenju Vladina ureda za odnose s javnošću naglašava se također da će se, u sklopu tog postupka, otvoriti mogućnosti za razjašnjenje uloge generala Gotovine u akciji »Oluja« na temelju dokumenata koji su prikupljeni u prethodne dvije godine kao i na temelju rezultata istrage i suđenja Slobodanu Miloševiću i drugima za agresiju na Hrvatsku. Vlada izražava nadu kako će to potaknuti generala Gotovinu da se u što kraćem roku pojavi pred Sudom.

Ovakvo reagiranje Vlade na odgovor Carle del Ponte predsjedniku Mesiću ne iznenađuje jer se, kao što je Vjesnik pisao, u Banskim dvorima još potkraj prošlog tjedna moglo čuti da general Gotovina ne može računati da će haaško tužiteljstvo pristati na povlačenje naloga za uhićenje te promjenu statusa optuženika u status osumnjičenika prije nego što uopće razgovara s njim.

Jedan visoki Vladin dužnosnik tvrdio je još u četvrtak da je za generala Gotovinu najbolje da dođe u Zagreb i obavi razgovor s haaškim istražiteljima u razdoblju u kojem bi se formalno rješavala dokumentacija vezana za izručivanje.

Tako bi se otvorila mogućnost da se i uz pomoć generalova svjedočenja oslabi postojeća optužnica koja bi mogla biti znatno izmijenjena, a možda čak i povučena prije nego što bi do izručenja uopće došlo po postojećem uhidbenom nalogu i optužnici.

»Za takvo rješenje nešto dobre volje moraju pokazati i general Gotovina i haaško tužiteljstvo«, rekao tada Vjesnikov sugovornik, dodavši da takvo rješenje podrazumijeva i vrlo ozbiljno Vladino jamstvo da će generala izručiti ako Haag i dalje bude smatrao da postoje razlozi za suđenje, makar i prema promijenjenoj optužnici. No, naš sugovornik je uvjeren da i Sudu odgovaraju dokumentirane promjene, a možda čak i povlačenje cijele optužnice, jer ovakva kakva je sada, optužnica najviše koristi može donijeti obrani Slobodana Miloševića, što tužiteljstvu sigurno ne odgovara.

Naš je sugovornik tada izrazio nadu da će general Gotovina shvatiti situaciju u kojoj se nalazi. Premijer Ivica Račan je za vrijeme posjeta Irskoj naglasio da »svako apriorno uvjetovanje razgovora promjenom statusa optuženika u status osumnjičenika i generala Gotovinu i Hrvatsku vraća korak unazad«.

Sanja Kapetanić

Ako se Gotovina preda, mogao bi biti ispitan u Zagrebu

ZAGREB, 17. lipnja - Ustupak koji bi Haaški sud mogao napraviti u slučaju generala Gotovine, nakon pisma predsjednika Republike Stjepana Mesića glavnoj tužiteljici Carli del Ponte, jest da istražitelji doputuju u Zagreb i ovdje razgovaraju s optuženim generalom HV-a Antom Gotovinom. Taj bi se scenarij mogao provesti ako se Gotovina preda, naslužbeno se doznaje u utorak u Banskim dvorima.

Haaški sud u protekle dvije i pol godine koliko je Gotovina u bijegu, nije ponovio zahtjev za razgovor s njim u bilo kojem svojstvu - kao osumnjičenikom ili optuženikom. To bi mogao, smatraju u Vladi, biti dovoljan pravni okvir da haaški istražitelji dođu u Zagreb i ispitaju generala. U Banskim dvorima očekuju da bi haaški odgovor na Mesićevo pismo mogao stići u srijedu.

Dada Zečić