Slobodna Dalmacija: 20. 06. 2003.

LJUBO ĆESIĆ ROJS NIJE IZNENAĐEN SUSPENZIJOM U STRANCI

HDZ se prodao za Judine škude

ZAGREB — "HDZ nije Ljubo Ćesić Rojs", kratko je za Slobodnu Dalmaciju prokomentirao u četvrtak glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček odluku Središnjeg odbora svoje stranke koji je suspendirao Rojsa iz redova HDZ-a. "Ljubo Ćesić više nema nikakva prava kao član HDZ-a, sve što govori, govori u vlastito ime, a nakon suspenzije uskoro slijedi njegovo brisanje iz članstva", pojasnio je Maček. Što je to konkretno prelilo čašu strpljenja HDZ-ova vodstva, Maček nije kazao, tek je pojasnio da je presudilo cjelokupno Rojsovo antistranačko djelovanje i javno nastupanje u zadnja dva mjeseca.

"Uvrijeđen sam zbog svega što se događa u HDZ-u. Odluka o mom isključenju nije moja, nego njihova sramota, to mi je hvala za sve što sam učinio za stranku čiji sam član od 1989. godine", ističe Ljubo Ćesić, dodavši kako ga ne začuđuje takva odluka jer u vodstvu HDZ-a sjede ljudi koji su prošli kumrovečku školu i biskupe gađali jajima te su odavno skrenuli s Tuđmanova puta.

- Više za mene nema stege. Prije ipak nisam do kraja htio govoriti o nekim stvarima, a ubuduće ću javno već na idućoj sjednici Sabora progovoriti o HDZ-ovim kriminalcima koji su našli zajednički lopovski interes u novim strukturama vlasti", poručio je Rojs. Ubuduće će nastupati kao neovisni zastupnik, a ako to budu tražili njegovi birači, kaže da će HDZ-u vratiti mandat jer je "on čovjek od riječi". Tvrdi da neće ići ni u jednu drugu stranku, jer je jedina njegova stranka bila i ostala HDZ iako se njezino vodstvo "prodalo za Judine škude".

- Otpadnici koje je Tuđman odmaknuo od sebe sad su se uvukli u vrh stranke i vode neku novu politiku, ali to je kratkog vijeka. Još prije godininu i pol dana tražio sam od Vladimira Šeksa da na Klubu raspravimo o kriminalcima u našim redovima koji su sklapali štetne ugovore i primjerice kupovali kubik betona po čak 730 njemačkih maraka, ali to nije bilo prihvaćeno", požalio se Rojs.

A. BELAK-KRILE