Novi list: 20. 06. 2003.

SLUČAJ ODBJEGLOG HAŠKOG OPTUŽENIKA GENERALA GOTOVINE PRIMIČE SE RJEŠENJU

Hoće li se Gotovina predati

Nakon odgovora Carle del Ponte Mesiću izvjesno je da Haag nije spreman na ustupke, odnosno da se general Gotovina može samo predati. Preispitivanje optužnice danas je vjerojatnije, jer se u međuvremenu štošta dogodilo i na Haškom sudu, a osobito je važno suđenje Slobodanu Miloševiću, ističe premijer Račan

ZAGREB – Slučaj odbjeglog Ante Gotovine primiče se rješenju otkako se general prije desetak dana pojavio u javnosti i svima dao do znanja da želi doći u kontakt s Haškim sudom, ali ne kao optuženik, nego kao osumnjičenik. Premijer Ivica Račan, međutim, pozvao je prekjučer Gotovinu da se u svakom slučaju pojavi pred tim sudom, obećavši da će mu Vlada pružiti svu raspoloživu pomoć za obranu. Ako zatreba, dodao je, od neprihvatljivih optužbi Gotovinu će u Haagu braniti sam Račan i drugi dužnosnici.

– Učinite taj dodatni korak i obranite se pred Sudom u Haagu, u svom i u interesu Hrvatske. Mi ćemo biti spremni pomoći osporavati one dijelove u optužnici koji su nam neprihvatljivi, poručio je Račan odbjeglom generalu dok je zasjedala Vlada. Premijer je procijenio da slučaj Gotovine »stoji dobro«, odnosno bolje nego prije dvije godine, kada je Haški sud protiv njega podignuo optužnicu.

»Evakuacija« planirana u Beogradu

Prije Račana, Gotovinu je u Haag pozvala i glavna tužiteljica Carla del Ponte koja je pismom u srijedu odgovorila predsjedniku Stjepanu Mesiću da Haški sud ne može povući ni preispitati optužnicu, kako je to tražio šef hrvatske države. Upozorila je da se Gotovina mora pojaviti pred Sudom, a nakon njegove predaje razmotrit će se daljnji dokazi kako bi Haag, prema potrebi, nastavio istragu.

Komentirajući to pismo, Mesić je u srijedu rekao da nije ni očekivao drukčiji odgovor Carle del Ponte, pa se postavlja pitanje zašto se šef države zauzeo za ukidanje Gotovinine optužnice i zašto tom generalu ide na ruku onako kako je prije dvije godine pomagao i optuženom Rahimu Ademiju. Dio javnosti, naime, misli da će Gotovina upasti u namještenu zamku. Na to je odgovorio sam Mesić, upozorivši u srijedu da je položaj Gotovine danas »bitno drukčiji« i da je njegov slučaj dobio na ubrzanju.

Predsjednik Mesić i Vlada vjeruju da će danas biti lakše osporiti neprihvatljive dijelove optužnice protiv Gotovine, u kojoj ga Haški sud tereti i za »etničko čišćenje« Srba iz Hrvatske tijekom vojne akcije Oluja. Kad je prije dvije godine optužnica podignuta, Hrvatska je bila u drukčijoj situaciji, rekao je u srijedu Račan, ne objasnivši što pod tim misli. Zna se da je Hrvatska godine 2001. imala daleko lošiji položaj pred Haškim sudom. Tek je morala dokazivati da je spremna s njim surađivati. Danas je ta suradnja neosporna.

– Preispitivanje optužnice danas je vjerojatnije, jer se u međuvremenu štošta dogodilo i na Haškom sudu, a osobito je važno suđenje Slobodanu Miloševiću, dodao je Račan. Javnosti nije nepoznato da je bivši čelnik tzv. Krajine Milan Babić posvjedočio u Haagu da je »evakuacija« Srba iz tog dijela Hrvatske planirana u Beogradu, a i hrvatska Vlada u međuvremenu je poslala Haagu neke snimke i dokumente koji to potvrđuju.

No, da bi moglo doći do osporavanja optužnice protiv Gotovine, on se najprije mora pojaviti pred Haškim sudom, naglašavaju odgovorni dužnosnici, a osobito Vlada koja je nadležna za suradnju s Haagom. Gotovina i dalje tvrdi kako je spreman na to pod uvjetom da ga Haag tretira kao osumnjičenika, a ne optuženika. Budući da se film događaja u formalno-pravnom pogledu teško može odvrtiti unatrag, pitanje je hoće li odbjegli general pristati da u Haag dođe u statusu optuženika. Ili će popustiti Carla del Ponte?

Vrijeme ne radi za Gotovinu

Promatrači procjenjuju da je Gotovina, kad se već pojavio u javnosti, spreman na odlazak u Haag, jer mu je nakon dvije godine skrivanja zasigurno u interesu da se njegov slučaj riješi. Vrijeme ne radi za Gotovinu, jer će se i iduća hrvatska Vlada, osobito ako je bude fomirao HDZ, naći pred teškim ispitom suradnje s Haškim sudom. I moguća HDZ-ova vlada morat će odmah položiti taj ispit, jer će Hrvatskoj inače biti zaustavljen put u EU. Zato Gotovini mora biti u interesu da se taj slučaj počne rješavati dok je ove vlade.

Gotovinin prijatelj i vjenčani kum, Željko Dilber, ovih je dana rekao za novine kako vjeruje da će »za mjesec dana sve biti gotovo i za generala uspješno riješeno«.

I dalje je nejasno gdje se Gotovina nalazi. Carla del Ponte kaže da je austrijska policija opovrgnula procjenu Gorana Granića da se general možda nalazi u Austriji. Ona tvrdi da se prema informacijama Haškog suda i austrijske policije Gotovina nalazi u Hrvatskoj.

Branko PODGORNIK