Vjesnik: 20. 06. 2003.

Pada li u Velikoj Gorici HDZ-ova koalicija ili odlazi samo Šuker

Mnogi članovi velikogoričke oporbe dosad su više puta isticali da oni nemaju ništa protiv vladavine HDZ-a. Za njih je jedini problem ponašanje gradonačelnika Ivana Šukera, pa zato ne isključuju mogućnost da surađuju s nekim manje radikalnim članom HDZ-a

ZAGREB, 19. lipnja - Kriza vlasti u Velikoj Gorici nastavila se ostavkom još jednog člana Poglavarstva - Zlatka Bukovca. Bukovac je u Poglavarstvo izabran konsenzusom svih stranaka, a profesionalno obavlja i poslove tajnika Poglavarstva. O razlozima svog odlaska za Vjesnik je samo rekao da je »ostavka načelne naravi«.

Brod koalicijske vlasti HDZ-a, DC-a i Nezavisne liste u Velikoj Gorici, čini se, nezaustavljivo tone. Dvojica članova Nezavisne liste pridružili su se oporbenim vijećnicima HSS-a i SDP-a, koji su zatražili hitnu sjednicu Gradskog vijeća i izglasavanje nepovjerenja gradonačelniku Ivanu Šukeru. Sjednica će se, prema najnovijim informacijama, održati 23. lipnja, a do tada će svoje stavove iskristalizirati DC koji, prema priopćenju od 19. lipnja, još podržava gradonačelnika Šukera, te neodlučni predsjednik Turopoljske demokratske stranke Šime Vatavuk, koji je za lokalne medije izjavio da je u ovom slučaju - neutralan!?

No, što se to Šukeru, koji je i saborski zastupnik, predsjednik Košarkaškog saveza te nositelj niza drugih manjih funkcija, zapravo zamjera?

Dvogodišnja vladavina Ivana Šukera, koji je, prema mnogim medijima, bio glavni HDZ-ov kandidat za budućeg ministra financija, obilježena je, smatraju oporbeni, ali i dojučerašnji koalicijski partneri, nizom afera na lokalnoj razini.

Sve je počelo s opstruiranjem programa stambeno poticane stanogradnje, javnim verbalnim napadom na novinara lokalnoga lista, »suptilnim« prijetnjama mnogim drugim novinarima i izvan Velike Gorice, osnivanjem novih komunalnih poduzeća bez da se postojećem pomoglo izvlačenje iz stečaja, slučajem »Šibenska«, nedopustivim javnim verbalnim napadom na predsjednika Mladeži HDZ-a Krešimira Župetića (kojeg je Šuker smijenio i pokušao potpuno udaljiti iz HDZ-a), opstruiranjem djelatnosti Plemenite općine Turopoljske. Na kraju se dogodila, što je i dovelo do početka pucanja koalicije, žestoka svađa sa stečajnim upraviteljem Velkoma d.o.o. Stjepanom Uzbašićem, koji je Šukeru za nova komunalna poduzeća do 30. lipnja iznajmio prostor i opremu.

Čini se ipak da to sve i nije toliko smetalo koalicijske partnere koliko ih je smetala činjenica da ih je gradonačelnik uvjeravao da će grad dobiti zajmove za mnoge investicije, a na kraju se uspostavilo da to i nije istina.

Šuker je, to danas priznaju i njegovi do jučer najbliži suradnici, strah i trepet za sve oko sebe. Na sjednicama Gradskog vijeća političkim neistomišljenicima znao je prijetiti »da će se provjeriti koliko odvjetnici zarađuju, a koliko prijavljuju«, aludirajući pritom na predsjednicu SDP-a Vesnu Fabijančić-Križanić.

Sve su te ispade zataškavali Šukeru bliski i novcem poreznih obveznika financirani mediji Radio Velika Gorica i lokalni list Reporter te televizija RVG Report, koji su u vlasništvu Jurja Hrvačića, vlasnika više radijskih postaja protiv kojeg se na Općinskom sudu, kako su nam potvrdili u Županijskom državnom odvjetništvu, vodi spor u »slučaju Kutle«.

S druge pak strane, žestoka kampanja protiv Šukera vodila se u drugom lokalnom listu Glasniku Turopolja, čiji je donedavni vlasnik i glavni urednik bio Aleksandar Božić. Donedavni, jer je Božić 22. lipnja prošle godine, zbog duga PDV-a i drugih davanja državi, kako se priča, većeg od milijun kuna, zatvorio staru tvrtku i odmah osnovao novu na ime svoje supruge Barice Božić-Sakoman. Tako je Glasnik nastavio izlaziti bez ikakvih sankcija za Božića, koji je, naravno, i dalje glavni urednik tog dvotjednika.

Kako su nam rekli u Županijskom državnom odvjetništvu, kriminalistička obrada protiv Božića je u tijeku, a vodi se kod Općinskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici. Visinu duga kao i trajanje istrage koja se vodi još od 19. rujna 2001. godine, općinska državna odvjetnica Branka Marčec-Ilijašević Vjesniku nije bila spremna reći. Stoga mnogi otvoreno sumnjaju da je istraga, posebice zbog njezina trajanja, bila samo sredstvo pritiska na Glasnik te da je Božić zbog toga morao zatvoriti staru i registrirati novu tvrtku.

Božić nije ostao dužan Šukeru, pa je, znajući da predsjednik HDZ-a Ivo Sanader sumnja u Šukerovu odanost, ovoga neprestano predstavljao kao Pašalićeva »spavača«, a kao dokaz isticao prijateljstvo između Šukera i Hrvačića. Čini se da mu je to »koketiranje« sa Sanaderovom linijom u HDZ-u uspjelo, jer dobri poznavatelji političkih prilika u Velikoj Gorici tvrde da su u vrhu HDZ-a Božiću obećali pomoć u dobivanju koncesije za RVG. Koliko su te priče istinite, vidjet će se već krajem lipnja u odmjeravanju snaga između Božića i Hrvačića, kada će Vijeće za radio i televiziju donijeti odluku o dodjeli nove koncesije na pet godina.

Mnogi članovi oporbe dosad su više puta isticali da oni nemaju ništa protiv vladavine HDZ-a. Za njih je jedini problem ponašanje gradonačelnika Šukera, pa zato ne isključuju mogućnost da surađuju s nekim manje radikalnim članom HDZ-a. Budući da većina tih stranaka u ovom trenutku nije spremna za nove lokalne izbore, lako je moguće da će scenarij rješavanja krize ići baš u tom smjeru.

Koliko je ta procjena točna, vidjet će se već 23. lipnja na sjednici Gradskoga vijeća.

Jasminka Filipas