Novi list: 20. 06. 2003.

JOSIP MANOLIĆ (OPET) POZIVA NA UJEDINJENJE STRANAKA PROIZIŠLIH IZ HDZ-a

HDZ: Manolićeve maštarije daleko od realnosti

ZAGREB – Josip Manolić, počasni predsjednik Hrvatskih nezavisnih demokrata, pozvao je sve stranke koje su nastale odvajanjem od HDZ-a, da se ujedinjene vrate izvornim načelima HDZ-ovog pokreta. Manolić, koji je na prvom Saboru HDZ-a izabran za jednog od petorice potpredsjednika, smatra da njegova stranka te HB, HIP, DC i HDZ pripadaju »velikoj obitelji HDZ-a« koja se mora ponovo ujediniti jer ima iste programe.

– Računica predsjednika HDZ-a Ive Sanadera da je HDZ sam sebi dovoljan varljiva je i nerealna jer on zaboravlja da sve te stranke imaju isto biračko tijelo – kaže Manolić, objašnjavajući da će male stranke iz »obitelji HDZ-a«, ukoliko se svi ne ujedine, oduzeti HDZ-u oko 15 posto glasova na izborima i tako mu onemogućiti osvajanje vlasti.

No, na Manolićevu ideju o ujedinjenju, na što je i ranije bezuspješno pozivao, prozvane stranke odmahuju rukom. HDZ smatra da je Manolić njihova davna prošlost nedvosmisleno poručujući da je on nepoželjan u njihovim redovima.

– Sve Manolićeve političke maštarije nemaju nikakve veze s realnošću i HDZ ih u potpunosti odbacuje – kaže glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček. Nenad Ivanković, dopredsjednik HIP-a, narugao se Manolićevoj inicijativi nazvavši je apsurdnom i blesavom, dodajući kako je Manolić zadnji čovjek koji može predložiti ujedinjenje budući da je član »fantomske stranke«.

Vesna Škare-Ožbolt, dopredsjednica DC-a, ne ulazeći u Manolićeve motive, misli da će njegova inicijativa ostati samo na razini prijedloga.

– Manolić se doista ne predaje i ne misli ići u političku mirovinu iako je ona za njega odavno nastupila – kaže Škare-Ožbolt. Ona smatra kako postoji mogućnost da jednog dana dođe do koalicije oporbenih stranaka, ali ne samo onih proizašlih iz HDZ-a. Jednako tako misli i Milan Kovač, dopredsjednik HB-a, dodajući kako je predizborno koaliranje oporbenih stranaka jedina šansa za smjenu aktualne vlasti. No, ujedinjenje stranaka kako to Manolić predlaže, Kovač smatra potpuno nemogućim.

– Ne vjerujem da bi današnje vodstvo HDZ-a pristalo da im se Manolić, Mesić i drugi vrate – kaže Kovač, dodajući da, sve dok je sadašnje vodstvo na čelu stranke, nema šanse ni da se on vrati, iako je jedan od osnivača HDZ-a. Zanimljivo je da je Manolićevu inicijativu podržao član Središnjeg odbora HDZ-a don Anto Baković koji je također jedan od potpredsjednika HDZ-a iz 1989. godine. Inicijativu je podržao i bivši dopredsjednik Perica Jurić, a nisu je podržali Vladimir Šeks i Dalibor Brozović, također ondašnji potpredsjednici.

S. VEJNOVIĆ