Slobodna Dalmacija: 20. 06. 2003.

IZ TUĐMANOVA ARHIVA (3) - Markica REBIĆ PREDSJEDNIKU REPUBLIKE :

Pišem intervjue i komentare, a Slobodna to odbija objaviti

Ja sam od 1996. napravio 260 priloga u novinama. Ja to napravim, i pitanja i odgovore, a Kutlina Slobodna Dalmacija neće to da objavi, jadao se Tuđmanu šef SIS-a, ističući da ni desetak njegovih komentara Slobodna nije htjela tiskati zbog čega je Gojko Šušak bio vrlo ljut

Piše: Tomislav KLAUŠKI

Što ćemo s tobom? Što ćeš ti sa sobom ili što ćemo mi s tobom, upitao je predsjednik Franjo Tuđman bivšeg ravnatelja SIS-a Markicu Rebića na početku 45-minutnog razgovora 11. lipnja 1998. godine, nedugo nakon što je ovaj najavio ostavku na mjesto pomoćnika ministra obrane.

Nije to bio običan razgovor vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga i čelnog čovjeka jedne od najozloglašenijih tajnih službi bivšeg režima. Markica Rebić odlučio je tog jutra, gotovo na rubu očaja, priznati Franji Tuđmanu apsolutno sve, čak i više od onoga što je pokojni predsjednik uopće želio znati. U razgovoru šefa države i poniženog obavještajca odlučnog da povrati izgubljeni utjecaj na površinu su isplivale razne tajne o kojima se u javnosti u tišini nagađalo.

Agentura mi se raspada

Markica Rebić došao je Franji Tuđmanu opravdati svoju odluku da zbog sukoba s ministrom obrane Andrijom Hebrangom podnese ostavku. I da pritom otkuca sve svoje protivnike. Od Miroslava Tuđmana do Ljerke Mintas-Hodak, uz detaljne opise obavještajnih uspjeha najmoćnije od ukupno sedam tajnih službi HDZ-ove vlasti. I naravno, da se pritom ogrebe za generalski čin.

Tuđman je tog 11. lipnja gotovo nezainteresirano otvorio razgovor o ostavci, a Rebić angažirano istaknuo da je spreman za dogovor. Njemu navodno odgovara da se ostavka prihvati, ali je svejedno iskoristio priliku istaknuti nerazumijevanje s ministrom Hebrangom.

"Agentura mi se raspada zbog toga što u novinama čitaju danas ovo, a sutra ono, sve to djeluje na ljude", požalio se Rebić, a Tuđman primijetio da je takvom stanju pridonio i sam Rebić, podnoseći ostavku na mjesto pomoćnika ministra. "S ovim jesam jer sam vidio da više ništa ne mogu napraviti", odgovorio je on, započevši s opširnom pričom o njegovim djelima na čelu moćnog SIS-a, svemoćne službe ugrožene smrću Gojka Šuška i dolaskom Hebranga na čelo MORH-a. Suradnja s Haagom bio je pritom samo jedan dio posla kojim se Rebić bavio.

"Gospodine predsjedniče, sve oko Soroša sam ja napravio, od A do Ž, i donio materijal za uhićenje onog tamo, donio dokaze da se dva milijuna maraka naplati poreza", hvalio se Rebić, podsjetivši da se od te sudske presude Soroš nije oporavio sve do ovih dana. "Napravio sam im unutarnju pomutnju da oni ne znaju više tko je tko unutra, jer mi nisu otkrili agenta već dvije godine", nastavio je, Rebić opisujući aktivnosti koje njegovoj vojnoj obavještajnoj službi nikako nisu ulazile u djelokrug djelatnosti.

Zanijekao je Rebić sukob s Ivom Lučićem, šefom hercegovačkog HIS-a i prijatelja Miroslava Tuđmana. "Ja nisam u tom sukobu. Iz svega proizlazi da su to potpuno različiti pogledi, njihov pristup opterećen je kojekakvim relacijama koje ja nemam", veli Rebić i objašnjava: "Ja nemam nijednog tajkuna prijatelja, ni jedan mi tajkun u životu platio ručak nije, ja ne zastupam ni jednu stranu, ja radim svoj posao".

Glumeći iznenađenje Rebić se pravdao da je sasvim slučajno uvučen u sukobe obavještajne zajednice, iako je shvatio da postoji neka igra u kojoj je on objekt. Tuđman zatim pita: "U kojoj su mjeri naši iz političkih struktura u igri ili ovisni ili politički s Kutlom?". Rebić se brani da nije s Kutlom dva puta osobno razgovarao, ali zato zna da je Ivić Pašalić dobar s Kutlom i da je to "s jedne strane bila grupacija".

Kako bi pobliže opisao Kutlino ponašanje Markica Rebić skreće s teme, pohvalivši se najprije operativnom akcijom Polino, kojom se nakon Oluje željelo vratiti ugled nekim časnicima Hrvatske vojske.

"Ja sam od 1996. godine napravio 260 priloga u novinama, pisao osobno intervjue, pitanja i odgovore za generale. Ja to napravim, dajem u novine, a njegova (Kutlina op.a.) Slobodna Dalmacija neće to da objavi", kaže šef SIS-a, požalivši se kako je napravio i desetak komentara koje Kutle nije želio staviti u Slobodnu Dalmaciju. Gojko Šušak je navodno bio zbog toga jako ljut, ali bi se povukao u sebe.

Tuđmanu protiv Tuđmana juniora

Rebić priča dalje kako nije upoznat s aferom Dubrovačke banke, no prepoznao je da tu postoje frontovi. Ne može točno objasniti na čijoj su strani kriminalne radnje, tko koga pokriva, koji su to osobni interesi, a posebno nije mogao shvatiti kako se to Miroslav Tuđman može družiti s Nevenom Baračem, jednim od ortaka afere.

Franjo Tuđman je na to iznenađeno reagirao: "Miro se sam s Baračem družio?". "Ja sam osobno to vidio svojim očima", potvrđuje Rebić i objašnjava: "U Interkontiju sam sjedio i pio sam lijevo u Randevu kavu, najednom prođe Ivica Lučić i Miro, i to žurno prođu u Diana bar. Kad sam popio kavu idem k njima, idem ih pozdraviti, na to vidim da oni s Baračem razgovaraju. Okrenuo sam se, nisam ni pozdravio, otišao sam".

Pita Tuđman kad je to bilo, a Rebić uzvraća: "To će biti prije pet, šest mjeseci". Uplašivši se da bi se njegova uloga mogla krivo protumačiti, Rebić nastavlja: "Nisam ja osoba koja bi mogla procjenjivati te relacije, možda se tu radi o nekim stvarima koje su meni nepoznate, koje su O.K.".

"Ali ja se, gospodine predsjedniče, time bavio nisam", nastavlja u jednom dahu glavni vojni obavještajac. "Isto kao što se nikada nisam bavio prljavštinama po novinama, ja nijednog članka u životu nisam objavio protiv nekog čovjeka iz hrvatske vlasti, nikada, to vam se djetetom svojim kunem i meni je naprosto neshvatljivo da mene može povezati netko s Imperijalom".

Malo se Markica zaletio, jer je Tuđman opet tobože zbunjeno upitao: "Tko te povezao?". Rebić malo zastaje pa tvrdi da je tako čuo, da cijeli grad priča da su to njegove novine, a on "za divno čudo blage veze nema". "Ja nikoga osobno ne poznajem, niti sam ikada telefonom razgovarao", kaže on. Tuđman opet pita: "Je li netko drugi?". Rebić spremno odgovara: "Znam tko, sve ću vam kazati otvoreno".

Imperijal je, kaže, "kurva", a toj kurvi tko plati radi s njome. Nitko navodno ne kontrolira Imperijal, ali njegovi šefovi paralelno uzimaju od nekoliko izvora.

"Ivić je imao veze s Imperijalom, preko Kutle, pouzdano. Nije Ivić osobno, ali preko Kutle je imao". Rebiću nije jasno je li u toj priči došlo do nekakvog sukoba, je li nekoliko članaka protiv Pašalića služilo samo za zamagljivanje cijele priče, ali siguran je da je "to bilo to".

Drugo, Rebić je znao da su za vrijeme Smiljana Reljića na čelu SZUP-a, neki djelatnici iz Osijeka objavljivali seriju članaka kao napad na odvjetnika Antu Nobila. Tada je Nobilo vodio spor obitelji Mujkić protiv SZUP-a Osijek koji su na smrt pretukli Šefika Mujkića. I konačno, otkrio je da u cijeloj priči oko Imperijala prste može imati i Jure Klarić, budući da su to "dečki Fikreta Abdića".

U tom kontekstu Markica Rebić izrazio je svoje sumnje u vezi "pozera desničara koji se stalno žale na neke stvari, koji stalno misle da su podcijenjeni, a u biti su vrlo primitivni, neobrazovani i nesposobni ljudi". Mislio je na Miru Lacu i Ljubičića. Tuđman za njih nije čuo, pa šef SIS-a objašnjava kako su to dečki iz Lučkog koji su "vrlo brzo bacili pušku u ćošak i počeli se laktati, probijati". "O sebi šire famu da su ratnici, a ovaj je ranjen slučajno jednom i mislim, nema tu bogzna što". Rebić je prije nekog vremena krenuo istraživati njihovo djelo i otkrio da daju podatke Nacionalu, a povezani su bili i s Tomislavom Karamarkom i Faberom iz Policijske uprave zagrebačke. Naslutio je da u Ministarstvu vanjskih poslova kontaktiraju s Ivom Sanaderom, ondašnjim zamjenikom Mate Granića, a misli da preko njih Hrvoje Šarinić nastoji dobiti podatke o MORH-u.

Hebrang griješi

Vratio se potom Rebić na priču o Imperijalu. "Kad je Miro Tuđman od mene tražio, napisao sam izjavu da nikakve proklete veze s Imperijalom nemam, ama baš na sreću nikakve". Zanimalo ga je tko se služi njime kao maskom da bi radio gluposti i prljave stvari, jer on se "nikada nije bavio intrigama ni aferama".

"Ja sam kriv za možda 30 Ivkošićevih komentara u Večernjem listu, meni je Ivkošić kum. Mi zajedno to radimo. Mnoge piše sam, ali mi zajedno navečer sjednemo kod mene i idemo, što ćemo", priznao je Markica Rebić, šef SIS-a. Nastojeći objasniti kako on samo štiti ugled časnika i MORH-a u cjelini, Rebić je ispričao Tuđmanu kako se bori protiv Antuna Tusa i Martina Špegelja koji nesmetano daju krive podatke u javnost, budući da Politička uprava MORH-a na čelu s generalom Toljom ne radi ništa.

"Ja sam Tolju davao pomoć, rekao sam idemo raditi, međutim i ta bolest ga je ubila. Onaj mali Viro (bivši voditelj odnosa s javnošću MORH-a op.a.) je nesposoban, on to ne zna raditi, hrče i naprosto ne daje znakove života. To je jedini dio MORH-a koji ne funkcionira".

Tuđmana je tada zanimalo koliko promila istine ima u priči o tome da se Hebrang obračunava sa Šuškovim ljudima. Rebić je spremno ponudio odgovor. "Ako ja mogu, gospodine predsjedniče, komentirati ministra, mislim da je gospodin Hebrang napravio greške u koracima na početku", veli on, dodavši kako se novi ministar obrane "obvezivao unaprijed o nekim stvarima o kojima nije imao uvid i znanje". Rebić mu je to zamjerio, ponudio pomoć jer je on "arhiv ministarstva", ali Hebrang nije pristajao. "Mi smo mogli strahovito puno napraviti, međutim Toljevo je stajalište bilo ne komentirati, ništa ne proigrati, ništa ne ubaciti, nikakav članak ne napisati. Osim toga, sve dobro funkcionira".

Razglabajući o kadrovskim sukobima unutar MORH-a Markica Rebić ustvrdio je da je imao "neopisivih problema izbaciti iz službe Tvrtka Pašalića". Navodno ga je štitio general Krešić, baš kao i Krištu, Drviša, Lekića i druge, da bi se onda Markica Rebić vratio na sukob s Hebrangom.

Nemoćan bez Šuška

Priznao je da ga je pokojni ministar Gojko Šušak pokrivao u svim stvarima i na neki način "pretakao dio autoriteta na njega". "Međutim, sada Gojka nema, ja sam doveden u sumnju, meni naprosto više ništa ne funkcionira, odvjetnici su me se otkačili, vidim agentura mi se otkačila, ljudi mi se u službi otkačili, prave se klike, kombinacije o ovom, onom", jadao se šef SIS-a, priznajući da ga je ministar Hebrang zamolio da ostane, ali na promatranju tri mjeseca. To ga je jako povrijedilo. "Ja sam na promatranju sedam godina. To je tako jedan netaktičan potez, treba pokazati neko poštovanje prema nama koji smo tamo zdravlje izgubili u tom MORH-u".

On je podsjetio Tuđmana da je on u službi od 1991. godine, da je tada bio inspektor prve klase, što je u rangu stožernog brigadira. U međuvremenu su ljudi dobili više činove, među njima i Franjo Feldi koji se "nije makao iz kancelarije", kao i Ivan Basarac.

"Svi ljudi misle, nešto je problem s tim Markicom Rebićem, mora da je on neki problem u Ministarstvu i onda se ljudi tako postavljaju. Ono što sam tražio nije nikakva ucjena, nikada nisam ništa ucjenjivao, no minimum koji tražim je da me imenujete pomoćnikom ministra za sigurnost, da dobijem čin general-bojnika, da mogu raditi stvari", kazao je Rebić, a Tuđman mu lakonski odgovorio: "Dobro Markice, idi raditi svoj posao, dobit ćeš čin generala".