Slobodna Dalmacija: 21. 06. 2003.

ŠTO JE RAVNATELJ PROTUOBAVJEŠTAJNE AGENCIJE Franjo TUREK DOSTAVIO UREDU PREDSJEDNIKA MESIĆA

Falsifikat za spas Gotovine

Letak upućen Mesiću kojim se "celokupno srpsko stanovništvo" poziva na povlačenje iz Krajine zbog napada ustaške vojske" nije dokument srpskog vojnog vodstva, nego uradak hrvatskih obavještajnih službi bacan iz aviona za Oluje

Piše: Frenki LAUŠIĆ

Zbog napada ustaške vojske koji očekujemo, a zbog obezbeđenja uslova za izvođenje odsudne odbrane, naređujem: da se celokupno srpsko stanovništvo povuče iz rejona borbenih dejstava smerom Benkovac-Žegar-Srb — stoji u letku s tiskanim potpisom general pukovnika Mile Mrkšića u ime Generalštaba Srpske vojske Krajine i s pečatom krajinskog Ministarstva obrane. Taj je letak, tvrdi se u posljednjem broju "Nacionala", srpsko vojno vodstvo dijelilo civilima za Oluje. Zbog toga bi, tvrde u "Nacionalu" u kojem donose i preslik letka, taj dokument trebao poslužiti kao dokaz za oslobađanje generala Ante Gotovine od optužbe za provođenje i planiranje etničkog čišćenja u Oluji.

Ali, to jednostavno nije točno. O tom letku je nižepotpisani prije dvije i pol godine pisao kao tadašnji novinar "Feral Tribunea", u tekstu u kojem je taj letak, uz informacije iz izvora bliskih Ministarstvu obrane, raskrinkan kao falsifikat hrvatskih obavještajnih službi. "Feral" je tada dobio na uvid dva takva letka koja su se razlikovala samo po smjerovima povlačenja.

Domazet otkrio o čemu se radi

Za razliku od već rečenog letka, u drugom je pravac povlačenja bio Knin-Plavno-Lička Kaldrma. Te su letke iz aviona bacali hrvatski obavještajci kako bi unijeli paniku i nemir među civilno stanovništvo "krajine" i kako bi ih natjerali na konfuzni bijeg. Postoje dva dokaza da je to istina. Prvi dokaz se otkriva u činjenici da su u riječi "Ministarstvo" u pečatu na letku tri slova "ini" napisana latinicom. Jednostavno sumnjamo da bi se četnicima omakla latinica. Osim toga, u zaglavlju u kojem se spominje Ministarstvo obrane nedostaje jedno slovo "s".

Drugi krupni dokaz za tezu da se radi o falsifikatu jest, koje li ironije, tekst admirala Davora Domazeta Loše u "Hrvatskom vojniku" iz travnja 1997. pod naslovom "Završne operacije Hrvatske vojske". U dijelu članka pod nazivom "Operacije Hrvatske vojske u natpisima i osvrtima srpskih (neprijateljskih) vojnih i civilnih dužnosnika" navodi se i tekst dr. Predraga Pejčića iz vojnog časopisa GŠ VJ Vojska, u kojem Pejčić, kako piše Domazet, "objavljuje analitički osvrt o jednom letku". U fusnoti teksta navodi se Pejčićevo citiranje letka koji je i u pogreškama identičan s jednim letkom objavljenim tada u "Feralu". Domazet piše: "Bit će u osvrtu navedeno kako bez obzira tko je zapovjedio povlačenje civila, ostaje činjenica da je spomenuta 'podvala' veoma uspjela. Po Pejčiću, letak, dakle, potpuna dezinformacija, umješno je iskorišten u promidžbenom stroju Hrvata, a akcija je dobro pripremljena s ciljem - iskoristi očekivano nesnalaženje "krajiške vojske". Ako mislite da je Domazet u članku demantirao Pejčićeve tvrdnje da se radi o falsificiranom letku hrvatskih obavještajnih struktura, onda se varate. Demantija nema, a Domazet se nikad nije ogradio, niti demantirao tekst u "Feralu" od 10. veljače 2001.

Taj letak, kažimo odmah, uopće ne bi bio problematičan ni dvojben da se radilo o pokušaju zbunjivanja neprijateljske četničke vojske. Takve "ratne varke" dopuštene su Ženevskom konvencijom. Ali tom konvencijom najvjerojatnije nije dopušteno propagandno-psihološko izazivanje panike i nereda kod civilnog stanovništva i pozivanje na bijeg pred "ustaškom vojskom". Ta vrsta specijalnog rata može se, ponovimo to još jednom, okarakterizirati i kao specijalno etničko čišćenje.

Ali, sad nastaju novi problemi. Spomenuti letak, kao i druge dokumente koji bi trebali pomoći oslobađanju generala Ante Gotovine, Uredu predsjednika Stipe Mesića je, kako piše Ivo Pukanić u "Nacionalu", dostavio Franjo Turek, ravnatelj Protuobavještajne agencije. Budući da je gotovo nemoguće da Turek ne zna da su ti letci proizvod obavještajne kuhinje, najvjerojatnije u režiji Domazeta i Markice Rebića, može se gorko pretpostaviti kako je sadašnja hrvatska obavještajna služba spremna falsificirati dokumente kako bi Gotovinu spasili od optužbe za etničko čišćenje. Na njihovu žalost, igrom slučaja "Nacional" je objavio baš onaj letak koji je preko "Ferala" već dospio u javnost kao falsifikat, pa je cijela priča ipak razotkrivena. Pitanje je samo, zna li i predsjednik Mesić da se radi o falsificiranim dokumentima (barem nekima od onih koji su mu dostavljeni) ili su mu oni "podmetnuti".

Velika spletka

Riječ je bez sumnje o velikoj obavještajno-političkoj spletki koju bi izvršna i pravosudna vlast trebale što prije rasvijetliti i adekvatno procesuirati. Ako je i Predsjednik svjesno umiješan u tu priču, onda mu se, politički gledano, ne piše dobro. No, red je i da se zapitamo kako je to Vlada mogla reći da su dokumenti koje je Ured predsjednika dostavio Haaškom sudu identični onima koje je Vlada sudu već dostavila prije dvije godine. Zar i u tim dokumentima ima falsificiranih "papira"? Ili u Vladi nisu detaljno upoznati s Mesićevom dokumentacijom? Koji slatki skandal. Možda i najveći u mandatu ove vlasti.

Konačno, red je i da se nižepotpisani pospe pepelom. Napravio sam veliki novinarski propust "neopažanjem". Naime, letak u "Nacionalu" uopće nisam primijetio. Gledao sam, a nisam vidio. Zato sam se gorko profesionalno osupnuo kada sam u petak čitajući novi "Feral" shvatio da feralovci nisu sagriješili propustom, jer im je to glavna tema broja. Tek igrom slučaja ("Koncidencija, slučajnost - možda?!", rekla bi Dunja Ujević) sam u rubrici Osoba tjedna koja izlazi u "Magazinu", a koja se piše četvrtkom, ovlaš spomenuo priču o falsificiranom letku. Eto, čudni su putovi Božji, špijunski i novinarski.