Vjesnik: 21. 06. 2003.

Mesić vjeruje da će se Gotovina uskoro predati

ZAGREB, 20. lipnja - Kako Vjesnik neslužbeno doznaje, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić vjeruje da će se odbjegli general Ante Gotovina uskoro predati. Izjavio je to neslužbeno sam Predsjednik ne precizirajući detalje i okolnosti Gotovinine predaje.

U Banskim dvorima u petak nije bilo službenih komentara na pismo odvjetničke ekipe generala Ante Gotovine, koje je objavljeno u četvrtak. Naime, odvjetnici odbjegloga generala u tom pismu naglašavaju da Carla del Ponte, glavna haaška tužiteljica, nije još uspjela pregledati dokumentaciju koju je Vlada dostavila Haagu, a koja je došla iz Predsjednikova ureda.

U Vladi se neslužbeno doznaje da je jedini ozbiljan korak koji se može napraviti - generalova predaja.

Neki visoki dužnosnici naglašavaju kako je pismo odvjetnika neumjesno komentirati, jer su oni uvijek išli s političkih stajališta. Također, procjenjuje se da Luka Mišetić ima određeni utjecaj na Antu Gotovinu.

U Vladi naglašavaju da se situacija s obzirom na ljeto 2001. znatno promijenila i na Haaškom sudu, jer je na tom sudu završila velika većina ratnih zločinaca iz Srbije, a posljednji među njima je Veselin Šljivančanin. Neki vladini dužnosnici smatraju da su hrvatskoj vladi ti događaji izbili argumente prema kojima Gotovina ne bi trebao ići u Haag. Banski dvori smatraju da je Gotovinina predaja pitanje dana, te očekuju da će netko iz generalove odvjetničke ekipe tada stupiti u kontakt s Vladom da bi se dogovorile tehničke pojedinosti. Naime, u Vladi kažu kako bi za generala bilo lakše da se preda u Hrvatskoj, te da onda otputuje u Haag, jer bi se to dalo izvesti na način koji bi bio mnogo primjereniji, nego da ga se uhiti na nekoj od europskih granica jer je za njim raspisana međunarodna tjeralica.

Postoji, međutim, varijanta, kažu u Banskim dvorima, da Gotovina putem svojih odvjetnika svoju predaju dogovori izravno s Haagom te da pred Sud dođe dogovorno, dakle bez da ga se uhiti.

M. Rožanković i D. Zečić