Slobodna Dalmacija: 23. 06. 2003.

Novo ruho HDZ-a

Sanader poručio kako će se okladiti s bilo kim da će HDZ pobijediti na idućim izborima

Piše: Anita BELAK-KRILE

Nakon subotnjeg Osmog općeg sabora, vodstvo HDZ-a, zadovoljno trlja ruke - Sanader, Kosorica, Šeks i Hebrang i bez kristalne kugle sebe već vide u udobnim uredima i foteljama u Banskim dvorima. Ponesen stranačkim trijumfalizmom koji se ne pamti od smrti Franje Tuđmana, a kojim su odisale tribine sportske dvorane Dražen Petrović, ostrašćen gromoglasnom podrškom koju je dobio od svojih izaslanika, Sanader je na koncu stranačkog skupa poručio kako će se okladiti s bilo kim i to za bilo koju cijenu da će HDZ pobijediti na idućim izborima!

Uz očekivanu poruku koja se kao Očenaš ponavlja na svakom skupu HDZ-a o tome kako je HDZ jedini pravi baštinik državotvornog i domoljubnog mentaliteta u Hrvata, valja reći kako su ovaj put u Ciboni izostali ratni pokliči, mržnja, šovinizam, ksenofobija. HDZ-ovci su se ponašali kao da su upravo završili večernju školu ekumenizma, a u tom duhu šef stranke jasno je ponovio i Papinu poruku o pomirbi, kazavši da se u praštanju pokazuje snaga pojedinca, a pozvao je i Srbe na povratak jer, kako reče, privatno vlasništvo je neotuđivo.

Cibona je pokazala kako je Sanader uspio u naumu da stranačko tijelo disciplinira po svom guštu, prije sabora nogirane su posljednje stranačke 'crne vrane' pa složne HDZ-ove grdeline, kako je primijetio Branimir Glavaš ovaj put nisu trebali čuvati 'Borbaši', dostatne bi bile časne sestre i misice. Zvižduk je, doduše, pobrala Doris Pack, predsjednica Odbora za jugoistočnu Europu u Europskom parlamentu kad je u jednom trenutku pozvala generala Antu Gotovinu da se suoči sa sudom u Haagu. No, i taj zvižduk, ne odveć gromoglasan, najmanje je što se moglo očekivati od pet tisuća HDZ-ovih izaslanika iz hrvatskih provincija koji su na dosadašnjim stranačkim sijelima naučili na drukčiju retoriku. A kad im već predsjednik ni jednom riječu nije imao petlje spomenuti Antu Gotovinu koji mu, očito još od intervjua u Nacionalu stoji kao kost u grlu, izaslanici su pokazali što misle o suradnji s Haagom, zviždući Doris Pack.

Hadezeovci su u sportsku dvoranu dovukli svu silu bjelosvjetskih izaslanika srodnih im stranaka, kako bi pokazali da ih Europa i svijet uvažavaju, no poskliznuli su se na domaćem terenu. Skup su im, naime, bojkotirali svi viđeniji hrvatski političari, pa čak i oni iz srodnih im stranaka. Tako je u ime HSP-a umjesto Ante Đapića došao anonimni Mladen Kvesić, umjesto Dražena Budiše Hrvoje Zorić, te iz DC-a javnosti potpuno benigan Nikola Ružinski. Najveći potencijalni koalicijski partneri Tomčićevi HSS-ovci potpuno su ignorirali sabor, a iz vladajuće družbe navodno nikoga nisu ni zvali.

Nesumnjivo je da je HDZ-ova demokratska politička fasada renovirana i stranačka liposukcija nepoćudnog tkiva izvršena, a stoji i činjenica da je HDZ danas vjerojatno najjača politička snaga u državi, ali što to sve vrijedi kad i dalje nema odgovora na pitanje kako to namjerava preuzeti vlast i sklopiti koalicijski brak kad HDZ-ov mladoženja i dalje nema udavače?