Slobodna Dalmacija: 23. 06. 2003.

NOVI OSUMNJIČENIK S LASTOVA ODBIJA KONTAKT S NOVINARIMA

General Džanko uskoro postaje haaški svjedok

SPLIT — Splitski odvjetnik Nenad Boban potvrdio je informaciju da su haaški istražitelji generalu bojniku u mirovini Luki Džanku uputili poziv za razgovor u svojstvu osumnjičenika, te najavio da će se njegov klijent pozivu odazvati.

— Mi imamo puno povjerenje u Haaški sud i mislimo da je, procesno gledajući, ovaj poziv ispravna odluka i logičan smjer istrage. No, vjerujemo da će se nakon svjedočenja mog klijenta njegov status osumnjičenika promijeniti u status svjedoka — kazao je Boban.

Informaciju o Džankovu svjedočenju, dodaje, bezuspješno su htjeli zadržati izvan fokusa javnosti, no dan ili dva uoči sastanka s istražiteljima namjeravali su o tome izdati priopćenje.

— Po mojim informacijama, moj klijent je u statusu osumnjičenika od 18. lipnja ove godine. Razgovor s istražiteljima organizirat će se u Zagrebu tijekom srpnja — kaže Boban.

Sam general bojnik Džanko trenutačno se nalazi u obiteljskoj kući na Lastovu i izrazio je želju da ne komunicira s novinarima. Haaški istražitelji sumnjiče ga, kako je potvrdio njegov odvjetnik, "za događaje na južnom bojištu u širem smislu riječi", što uključuje i događaje na teritoriju Bosne i Hercegovine. Boban, njegov zasad jedini odvjetnik, izjavio je da očekuje podršku Vlade jednaku onoj pruženoj ostalim osumnjičenim generalima.

D. PETRANOVIĆ