Slobodna Dalmacija: 23. 06. 2003.

IVAN UGRIN ISTUPIO IZ HRVATSKOG NOVINARSKOG DRUŠTVA:

Među novinarima opet podobnost

SPLIT - Ivan Ugrin, novinar i predsjednik Nezavisnog sindikata Slobodne Dalmacije, uputio je otvoreno pismo Dragutinu Luciću Luci, predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva, kojim je javno istupio iz HND-a. Na taj postupak se odlučio jer je, kako navodi u pismu, "dvadeset dana čekao da Lucić reagira na blasfemno priopćenje iz Ureda predsjednika Mesića, kojim se optužuje mene te Josipa Jovića i Ivicu Šolu nazivajući nas apologetima ustaštva". Naime, njih trojica su početkom lipnja u "Slobodnoj" i Glasu Slavonije pisali kako je Mesićev Ured tražio da se s liste govornika na svečanosti ustanovljenja Sveučilišta u Zadru skine dominikanski provincijal dr. Frano Prcela.

"Danijela Barišić, pročelnica Odjela za informiranje s Pantovčaka, na to je u priopćenju istakla da su iz Ureda tek molili ’da lista govornika bude kraća’, a onda je u Večernjaku izjavila ono o ’apologetima ustaštva’. I još uvijek vodi Odjel za informiranje, jer, očigledno je, za svoj posao ima blagoslov s vrha", tvrdi Ugrin. On ističe kako je to Lucić odšutio, umjesto da štiti dignitet struke i novinara koji su izvrgnuti klevetama i napadima bez obzira odakle stižu, a članovi su HND-a.

"To i nije prvi put da HND propušta reagirati jer sam u svome radu kao novinar i čelnik sindikata imao brojne neugodnosti. Stoga sebe više ne vidi među onima koji svojim postupcima novinare dijele na podobne i nepodobne", tvrdi Ugrin u svome priopćenje.