Novi list: 24. i 25. 06. 2003.

PREDSDJEDNIK LS-a UPUTIO PREMIJERU ULTIMATUM

Banac Račanu zaprijetio napuštanjem koalicije

ZAGREB – Liberalna stranka (LS) poslala je sa svoje subotnje sjednice Središnjeg odbora premijeru Ivici Račanu ultimatum u kojem mu daje još 15 dana za očitovanje o LS-ovom kandidatu Draženu Susiću za ministra zaštite okoliša i prostornog uređenja, umjesto Bože Kovačevića koji ide za veleposlanika u Prag. U slučaju »daljnje marginalizacije« LS-a, predsjednik stranke Ivo Banac najavio je jučer na konferenciji za novinare da će predsjedništvo njegove stranke razmotriti izlazak iz vladajuće koalicije.

Sam Susić za sebe kaže da je u stanju preokrenuti »stihijsku ekološku situaciju koja ima kataklizmičke razmjere« i početi sustavno i stručno rješavati probleme. Banac pak ističe da premijer može prihvatiti ili odbiti LS-ov prijedlog, no inzistira na odgovoru i obrazloženju u slučaju odbijanja njegovog kandidata, kojeg smatra stručnim i kompetentnim.

Banac je pritom podsjetio da vladajuća koalicija njegovoj stranki »duguje« cijeli niz dužnosničkih mjesta. »LS nema niti jedno mjesto zamjenika ministra, iako nam je bilo obećano, kao ni dva mjesta pomoćnika ministra, niti jedno veleposlaničko mjesto«, požalio se Banac posebno naglasivši da se oko zahtjeva Vesne Pusić za mjestom zamjenika ministra vanjskih poslova za HNS digla prašina, a oko njihovog – ništa.

– Ako netko misli da ćemo biti uvjerljiviji izvan koalicije, ni to nije isključeno kao rješenje – odgovorio je Banac na pitanje novinara zašto, ako je sve to tako, LS ne napusti koaliciju. »Ne odbacujemo tu mogućnost, ali idemo procedurom i redom jer nismo nepristojni kao što su to drugi prema nama«, dometnuo je. Pritom je ponovio optužbe o korumpiranosti dijela stanaka koalicije, nudeći kao primjer način na koji su te stranke ponijele kod izbora gradonačelnika Orahovice, Bjelovara, Daruvara i Koprivnice.

LS je definitivno odlučio na izbore izaći samostalno, najavljujući rezultat »koji malo tko očekuje«. Usto, LS će biti prva stranka koja će svog predsjednika birati neposredno, glasovima svih članova stranke, a prva će uvesti i komunikaciju s građanima preko sms-a.

D. ROMAC