Vjesnik: 24. i 25. 06. 2003.

Hartmann: Telefonski razgovor Mesića i Del Ponte isključivo kurtoazan

ZAGREB, 23. lipnja - »Telefonski razgovor glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem u petak bio je isključivo kurtoazne naravi, radi potvrđivanja sadržaja pisma kojim je tužiteljica odgovorila na Mesićevu inicijativu u vezi sa "slučajem Gotovina"«, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica haaške tužiteljice Florance Hartmann.

»Razgovor, održan na poticaj glavne tužiteljice, bio je kratak i kurtoazan, s ciljem da se potpuno potvrdi sadržaj pisma«, rekla je Hartmann.

Tjednik Nacional objavio je u ponedjeljak da je riječ o polusatnom razgovoru koji se u cijelosti odnosio na »slučaj Gotovina«, odnosno da se »detaljno razgovaralo čak i o eventualnim scenarijima mogućih događaja u vezi s Gotovinom«. Nacional se pritom poziva na pouzdane diplomatske krugove u Zagrebu.

»Nije točno ono što Nacional insinuira o sadržaju tog razgovora«, rekla je Hartmann.

Tužiteljičin je ured izrazio ujedno žaljenje zbog postojećeg medijskog tretmana pitanja odbjegloga generala Ante Gotovine.

»Žalimo što tisak nastavlja manipulirati tim stvarima i ne poštuje ono što piše u pismu Carle del Ponte predsjedniku Mesiću, da se priča vrati s političke u sudsku sferu«, rekla je glasnogovornica. (Hina)

Nakon gotovo dvije godine bijega, general Ante Gotovina nedavno je dao intervju tjedniku Nacional nakon čega je predsjednik Mesić pokrenuo inicijativu da bi se Gotovini status optuženika promijenio u status osumnjičenika, što je Carla del Ponte u svojem pismu odbila.