Novi list: 24. i 25. 06. 2003.

SKANDAL U HRVATSKOM KONZULATU U ZÜRICHU – DUGOPRSTIĆI U MVP-u

Diplomatkinja ukrala 190 tisuća kuna i pobjegla

Nakon otkrića kriminalnih djelatnosti kojim si je Darinka Uršić priskrbila solidan novac, prevarantica se dala u bijeg, a MUP je raspisao tjeralicu

ZAGREB – Bivša djelatnica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Zürichu Darinka Uršić prijavljena je zbog malverzacija kojim je došla do 190.266 kuna državnog novca. Naime, radi se o pedesetosmogodišnjoj diplomatkinji koja je zlouporabila svoj položaj u konzularnom predstavništvu u Švicarskoj.

Kako je priopćila Policijska uprava zagrebačka, osumnjičenica je od 4. srpnja do 30. kolovoza prošle godine radeći kao voditelj financijskog poslovanja u konzulatu u Zürichu primila više novčanih uplata. No, u blagajničkim izvješćima nije ih proknjižila kao prihod već kao povrat sredstava. Zbog toga je nastala svojevrsna rupa u konzularnom proračunu od preko 190.000 kuna. Uršić je potom otišla do UBS banke u Zürichu i podigla svotu do koje je došla knjigovodstvenim malverzacijama u financijskim bilancama.

Kako nam je kazala glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Natalija Bukovec, Darinka Uršić je radila na određeno vrijeme, i s njom je odmah po otkriću makinacija raskinut radni odnos.

– Radi se o bivšoj voditeljici financijskog poslovanja u konzulatu u Zürichu. Uobičajenim nadzorom rada pronađeni su materijali koji su je teretili za tih 190.000 kuna, te je nakon toga odmah raskinut radni odnos s njom, a naravno, podnijeta je i kaznena prijava, kazala nam je glasnogovornica MVP-a. No, ni ona niti policija nisu htjeli iznijeti identitet bivše diplomatkinje koja je za gotovo 200.000 kuna oštetila hrvatski proračun.

Bivša djelatnica švicarskog konzulata nije čekala da se policija pozabavi njezinim slučajem. Nakon otkrića kriminalnih djelatnosti kojim si je priskrbila solidan novac, dala se u bijeg. I dan-danas je nedostupna hrvatskim policajcima, a krajem svibnja je raspisana i međunarodna tjeralica. No, na MUP-ovim stranicama nije objavljena tjeralica, tako da je identitet prevarantice ostao tajna za javnost.

Inače, nepoštena diplomatkinja je u našem Generalnom konzulatu u Švicarskoj radila od 2000. godine, kada je primljena poslije uobičajenog natječaja kojeg je raspisalo Ministarstvo vanjskih poslova. To joj je bio drugi posao u diplomatskom koru, jer je bila djelatnica i u bečkom veleposlanstvu, i to od 1993. do 1996. godine.

Darko RADALJAC