Vjesnik: 26. 06. 2003.

Sanaderu i HDZ-u nitko pametan u Hrvatskoj i izvan nje ne bi smio niti sekunde vjerovati

Neoprostiva je pogreška vladajuće Račanove koalicije što je onemogućila bilo kakvo političko i pravno razračunavanje s HDZ-om u prošle tri i pol godine... HDZ-ov stranački Sabor pokazao je da se HDZ nije ni za jotu promijenio, da velikim skupom želi prikriti eliminaciju unutarstranačke demokracije i nesigurnost Sanadera u širim stranačkim redovima... Niti riječi samokritike i objektivna pristupa nije se moglo čuti niti od HDZ-ovih lidera niti od njihovih stranačkih gostiju

DOBROSLAV PARAGA

Pompozno organiziran i održan Osmi sabor HDZ-a 21. lipnja, očigledno je imao za cilj skinuti sa HDZ-a desetogodišnju hipoteku autoritarne vladavine ove stranke i uništavanja Hrvatske pod vodstvom Franje Tuđmana. Brojnim govorima inozemnih gostiju Sanader, Žužul i ostali željeli su stvoriti dojam da je »umiveni« HDZ ponovno postao sposoban zajahati na vlast, računajući na kratko pamćenje i neoprostiv zaborav prosječnog hrvatskog birača, a lažnim obećanjima u svojem govoru, Sanader je odlučio sebe i usku skupinu sadašnje kompromitirane stranačke vrhuške predstaviti kao alternativu slabašnoj i nedosljednoj koaliciji.

Neoprostiva je pogreška vladajuće Račanove koalicije što je onemogućila bilo kakvo političko i pravno razračunavanje s HDZ-om u prošle tri i pol godine, izazivajući tako utemeljenu sumnju u postojanje nekih skrovitih aranžmana pred Tuđmanovu smrt između ondašnje oporbe i HDZ-a.

Unatoč tome, pa i mnogim stranim gostima na posljednjem HDZ-ovu Saboru od kojih su neki kompromitirani čak i korupcionaškim aferama u samoj Hrvatskoj, unatoč govoru poštovanja vrijednoga umirovljenoga bivšega američkog kongresnika Guya Vander Jagta, koji je uz to što je održao inauguralni govor za republikanskog predsjedničkog kandidata Ronalda Reagana potkraj sedamdesetih godina i istaknut član masonske lože države Michigan u Sjedinjenim Državama.

Treba istaknuti da su današnji lider HDZ-a Ivo Sanader i njegovo najuže vodstvo ostali apsolutno neuvjerljivi svojom retorikom zaklinjanja na deset godina Tuđmanove vladavine Hrvatskom, »na koju su posebno ponosni« kao i na isprazna, smiješna i ničim pokrivena obećanja o borbi protiv korupcije, za smanjenje poreza i smanjenja nezaposlenosti.

Sanaderu i HDZ-u nitko pametan u Hrvatskoj i izvan nje, koji želi izlazak iz sadašnjeg stanja i ubrzanu primjenu zdravih reformi u socijalnoj, fiskalnoj i gospodarskoj politici, ne bi smio niti sekunde vjerovati.

HDZ-ov stranački Sabor pokazao je da se HDZ nije ni za jotu promijenio, da velikim skupom želi prikriti eliminaciju unutarstranačke demokracije i nesigurnost Sanadera u širim stranačkim redovima.

Stranka poput HDZ-a koja ograničava, odnosno eliminira čak i privid unutarstranačke demokracije (način donošenja i izglasavanja velikih izmjena stranačkog Statuta i dr.), ne može donijeti ništa dobro ni za razvoj demokracije i ni za napredak u cijeloj državi.

Ne može nositelj demokracije u državi i vlasti biti stranka koja guši i suzbija demokraciju u vlastitim redovima. Tu jednostavnu istinu Sanader i društvo nisu, a čini se da i neće nikada naučiti.

Niti riječi samokritike i objektivna pristupa nije se moglo čuti niti od HDZ-ovih lidera niti od njihovih stranačkih gostiju glede njihove odgovornosti za dugogodišnju političku i gospodarsku izolaciju Republike Hrvatske, za uspostavu autoritarnoga, umjesto demokratskoga političkog sustava...

Niti za stranačku instrumentalizaciju sudstva i televizije, za obezvređivanje ustavne uloge Hrvatskog sabora, za serijal haaških optužnica, prikrivanje haaških optuženika ili relevantne dokumentacije u korist optuženih, za prisluškivanje oporbe i novinara, za politička ubojstva i razaranje parlamentarnih opozicijskih stranaka.

Nije se čula ni riječ o čudovišnoj pretvorbi, privatizaciji ili grabeži hrvatskog kapitala i bogatstva, o golemom porastu broja umirovljenika i nezaposlenih, o podjeli Bosne i Hercegovine, itd.

Zbog svega toga, HDZ-u i Sanaderu i nakon Osmog sabora ne treba vjerovati »niti kada darove nose«, a sadašnjoj je vlasti to dobra lekcija kuda će je odvesti oportunizam, nezamjeranje HDZ-u i neispravljanje hipoteke teških nedjela bivše vlasti, zbog čega HDZ ne bez razloga očekuje povratak na vlast.

Autor je predsjednik HSP-a 1861.