Vjesnik: 26. 06. 2003.

Banac: Politika koalicije otvorila je vrata HDZ-ovu povratku na vlast

Ušli smo u koaliciju kako bismo obavili zajednički posao, a ne da bi netko drugi mislio za nas, niti da unaprijed plješćemo baš svakom postupku vodećih stranaka koalicije, a najmanje da bismo im dali pokriće za loš rad i odustajanje od zajedničkog programa demokratskih promjena / Na nama je, kad to drugi već neće ili ne mogu, da damo jasnu alternativu dvojcu HDZ - SDP / Bit ću ustrajan u raskrinkavanju notorne manipulacije koja kritiku SDP-a prikazuje kao pomoć HDZ-u

ZAGREB, 25. lipnja - Ivo Banac, predsjednik LS-a, ne štedi kritike na račun vladajuće koalicije, naglašavajući da politikom oklijevanja koalicija na čelu sa SDP-om pomaže HDZ-u da se vrati na vlast. O tome, kao i o svom pokušaju da se u Hrvatskoj izgradi alternativa SDP-u, Banac govori za Vjesnik.

• Bi li oštra kritika koalicije, čiji ste član, mogla utjecati na izborni rezultat LS-a?

- Na naš će izborni rezultat utjecati sve povezano s našim radom, pa tako i politika koju smo vodili prema koaliciji. Ušli smo u nju kako bismo obavili zajednički posao, a ne da bi netko drugi mislio za nas, niti da unaprijed plješćemo baš svakom postupku vodećih stranaka koalicije, a najmanje da bismo im dali pokriće za loš rad i odustajanje od zajedničkog programa demokratskih promjena.

• Kritičari Vaših istupa tvrde da svojim nastupima tjerate birače od LS-a, ali i od koalicije. Kako to komentirate?

- Koji kritičari? Meni su jedino važne reakcije javnosti, kojoj jedino i podnosimo račune. Primam mnogo poruka od nepoznatih ljudi, kao i od članova stranke, koji podržavaju našu borbu za čiste račune u koaliciji i za dosljedne promjene koje jedino mogu zajamčiti toliko nužan proeuropski smjer. Ljudi mi pišu kako se nadaju da neću promijeniti svoje stavove kad LS bude utjecajnija stranka. Pa, naravno! Politika koalicije je razočarala birače i otvorila vrata povratku HDZ-a na vlast. Na nama je, kad to drugi već neće ili ne mogu, da damo jasnu alternativu dvojcu HDZ - SDP.

• Ako Vlada ne imenuje kandidata LS-a Dražena Susića na mjesto ministra zaštite okoliša, i LS napusti koaliciju, kakve će, prema Vašem mišljenju, biti posljedice tog čina?

- Prije svega, mi od premijera - ne od Vlade - tražimo očitovanje o Susićevoj kandidaturi. Ako Susić ne zadovoljava, želimo znati zašto. Ali ne dopuštamo da se Ivica Račan poigrava našim legitimnim prijedlogom, koji proizlazi iz našeg ugovora s koalicijom, te troši naše vrijeme koje bismo bolje upotrijebili za rješavanje problema u resoru zaštite okoliša.

Ako se Račan ne očituje o našem prijedlogu za ministra zaštite okoliša, postupit ćemo po zaključku Središnjeg odbora naše stranke i razmotriti izlazak iz koalicije. Što se posljedica tiče, to će nam otvoriti još veće mogućnosti izgradnje alternative u dobro uvježbanom sustavu u kojem se HDZ i SDP tobože sukobljavaju, a zapravo surađuju na projektu onemogućavanja promjena i svakog izlaza iz upravo tako zamišljenog sustava.

• Ne mislite li da ste se svojim istupima u potpunosti uklopili u hrvatsku političku »močvaru«?

- Jasno mi je da ima vrlo mnogo interesa, u javnosti i u stranci, koji bi jedva dočekali moje kompromitiranje, posebno u smislu zloporabe sintagme »močvara«, koju sam lansirao i koja predstavlja suštinu moje kritike postojećeg stanja. No, koliko god se trudili, ja ću ustrajati na crti kritike, ali i izgradnje alternativne politike. Možda u tomu ne uspijem - uspjeh ovisi o javnosti - ali odustati neću. A posebice ću biti ustrajan u raskrinkavanju notorne manipulacije koja kritiku SDP-a prikazuje kao pomoć HDZ-u. Čudna je to logika. Račanova politika oklijevanja širom je otvorila vrata HDZ-u, a sada bismo se ojačanom i agresivnom HDZ-u trebali suprotstaviti - politikom oklijevanja i odustajanja od promjena!

Neki članovi Libre žele tu stranku vezati uz SDP

• S kime mislite koalirati na izborima, s obzirom na vaše kritike stranaka vladajuće koalicije, posebno Libre?

- Središnji odbor naše stranke jasno je rekao da LS na parlamentarne izbore izlazi samostalno. No, to ne znači da nećemo surađivati s neparlamentarnim strankama, udrugama civilnog društva i drugim nositeljima promjena. U utorak je don Ivan Grubišić najavio suradnju Alijanse s LS-om, ASH-om i nekim regionalnim strankama. To je i naša želja. A što se Libre tiče, ja nju uopće nisam javno kritizirao, što je i obveza koja proizlazi iz naših aktualnih razgovora. Ipak, moram primijetiti da u toj stranci djeluju utjecajni pojedinci koji je žele vezati uz SDP. Moje je mišljenje da takvo povezivanje ne pogoduje koncentraciji liberalne opcije.

Dada Zečić