Vjesnik: 26. 06. 2003.

Vlada obećala generalu Džanku svu potrebnu pomoć i uvid u dokumente

Visoki izvor iz Vlade potvrdio »Vjesniku« da je general Džanko pozvan na razgovor s haaškim istražiteljima u statusu osumnjičenika

ZAGREB, 25. lipnja - Haaško tužiteljstvo pozvalo je umirovljenog generala Luku Džanka na razgovor u statusu osumnjičenika za ratne zločine, potvrdio je Vjesniku visoki izvor iz Vlade informaciju koju su mediji prije nekoliko dana dobili od Džankova odvjetnika Nene Bobana. Vjesnikov sugovornik tvrdi da general Džanko može računati na svu potrebnu pomoć Vladina ureda za suradnju s Haaškim sudom i bit će mu dostupni svi dokumenti koje zatraži.

Prema Bobanovim informacijama, razgovor će se u Zagrebu organizirati u srpnju, a Haag zanima što Džanko ima za reći o događanjima na južnom bojištu, uključujući operacije u Bosni i Hercegovini.

General Džanko umirovljen je 1996. godine, navodno na traženje ministra obrane Gojka Šuška. Svojim najvećim uspjehom Džanko smatra obranu delte Neretve na visoravni Stolovi. Bio je i jedan od zapovjednika u akciji »Maslenica«, a zapovijedao je i pontonskim mostom. U akciji »Bljesak« zapovijedao je zbornim područjem Bjelovar, a njegove su postrojbe oslobodile Okučane. U »Oluji« su njegove jedinice bile u zoni odgovornosti generala Petra Stipetića, a Džanko je zapovijedao operativnim pravcem Hrvatska Kostajnica u sektoru Sjever. Podsjećamo, general Stipetić je s Haaškim istražiteljima razgovarao u statusu osumnjičenika, ali je oslobođen sumnje da je odgovoran za ratne zločine.

Nakon umirovljenja, Džanko se u javnosti eksponirao samo 2000. kritizirajući 12 generala koji su javnim pismom tražili zaštitu Domovinskog rata, zbog čega ih je umirovio predsjednik Stjepan Mesić. Medijski se istakao i kao kritičar kriminala u HV-u te prebrzog uspona nekih visokih časnika, uključujući i neke od generala.

Sanja Kapetanić