Vjesnik: 26. 06. 2003.

Zašto Banac ostaje u lošem društvu

SANJA KAPETANIĆ

Prema većini anketa, strankama na vlasti polako raste rejting. Ali LS Ive Banca i dalje dosta loše stoji. Rijetki mu predviđaju samostalno preskakanje izbornog praga u makar jednoj od 12 izbornih jedinica.

Tražeći LS-u bolje mjesto pod hrvatskim političkim suncem, Banac se posljednjih tjedana vrlo često pojavljuje u medijima i žestoko kritizira sve oko sebe, poglavito svoje partnere na vlasti. Za Banca je većina hrvatskih političara neozbiljna, nevjerodostojna i bez vizije. Vlada je još gora. Vlada glumata vođena Račanovim strahom i korumpiranim HSS-om i HNS-om.

Zašto LS ostaje u tako lošem društvu ? Zašto istupanjem iz koalicije »pet do dvanaest« Banac prijeti samo ako LS-u ne bude dopušteno da Božu Kovačevića, koji ide za veleposlanika u Prag, na ministarskoj fotelji zamijeni Draženom Susićem? Kakva smisla ima da stranka, koja tvrdi da je poštena, odlučna, vizionarska i hrabra, svog čovjeka šalje (da ne kažemo kompromitira) u društvo nesposobnih i korumpiranih?

Nije Banac prvi političar trećesiječanjske koalicije koji govori kao da je u oporbi, a ne na vlasti. Kao da takvim istupima može efikasno oprati ruke od svih neuspjeha vlasti, a zadržati samo njezine pozitivne poene. I Bančev prethodnik na čelu LS-a Zlatko Kramarić znao je povremeno zaigrati oporbenjaka na vlasti. Na tu je kartu svojedobno igrao i HSLS. Pa je na kraju izišao iz koalicije, raskolio se po tko zna koji put i izgubio dio birača.

Istupanje iz koalicije moglo bi rezultirati i raskolom u Bančevu LS-u. Nije, naime, nikakva tajna da dio LS-a Banca ipak ne podržava tako žestoko kao što zvuče njegove riječi. Raskol bi za Banca vjerojatno značio političku smrt jer je i bez toga LS vrlo mala stranka. A izbori su vrlo blizu. Vremena za stvaranje ozbiljne stranačke infrastrukture nema i bez raskola.

Ima mnogo istine u Bančevim tvrdnjama o neispunjenim obećanjima, sporim provođenjem promjena, pretjeranom taktiziranju u obračunu s rigidnom desnicom... No, odgovoran političar, a Banac se takvim predstavlja, zna da se s optužbama o korupciji ne razbacuje bez konkretnih dokaza. Pogotovo ako se i dalje ostaje u tom društvu.