Slobodna Dalmacija: 26. 06. 2003.

U HRVATSKOM SABORU RASPRAVLJANO O IZVJEŠĆU PUČKOG PRAVOBRANITELJA ZA PROŠLU GODINU

Klarić optužuje zastupnike: Zašto nikoga ne pozivate na odgovornost?

ZAGREB — Nemojte me svrstavati u političke strukture i optuživati za kolaboraciju s bilo kojom strankom. Moja je stranka Hrvatska i brige za hrvatskog čovjeka - poručio je pučki pravobranitelj Ante Klarić zastupnicima koji su u utorak raspravljali o Izvješću o radu pučkog pravobranitelja za 2002. godinu.

Ovo Klarićevo obraćanje uslijedilo je na kraju rasprave koja ga je, kako je sam priznao, pomalo obeshrabrila, ali i uvrijedila zbog "načina na koji je Sabor iskorišten za političku pozornicu". Klarić je, naime, za razliku od svoje dosadašnje prakse, odlučio odustati od davanja ocjene stanja ljudskih prava i mjera koje je za njihovu zaštitu poduzimala hrvatska Vlada. Ovaj se put ograničio na iznošenje golih brojki i činjenica. Ta je "taktika" posebice zadovoljila Nenada Stazića (SDP) koji je za prošlog podnošenja izvješća ponajviše kritizirao Klarićevo spominjanje postojećeg siromaštva, nezaposlenosti i gospodarskog kriminala. Dok je lani tražio Klarićevu ostavku, u utorak je Stazić u ime Kluba SDP-a konstatirao: "Mišljenja smo u klubu da je ovo posljednje izvješće uravnoteženije i kvalitetnije sastavljeno od prošlogodišnjega, a sa zadovoljstvom konstatiram da su ovoga puta izostale neistinite optužbe kako izvršna vlast ne ispunjava zaključke ovoga doma povodom izvješća pučkog pravobranitelja!"

No, ako je ove godine bila zadovoljna vlast, nije oporba.

— Ja bih rekao da su ovaj put optužbe vlasti izostavljene vjerojatno iz razloga što je došlo do jednog sporazuma vlasti i pučkog pravobranitelja - detektirao je Branimir Glavaš (HDZ), dodavši kako je indikativno da vladajuća koalicija brani pravobranitelja te kako je potrebno da se uz izvješće razmotri i Klarićev mandat.

Ta je optužba duboko pogodila Klarića koji je opetovano kazao: "Ne osluškujem ni jednu od političkih stranaka, nego glas svoje savjesti i zakone hrvatske države". Pritom je dodao kako je za nečije prizemne optužbe, razmišljanja i političku kulturu ionako kasno da bi se promijenile. To ga, međutim, nije spasilo od zastupničkih savjeta o tome treba li pučki pravobranitelj davati ocjene o stanju ljudskih prava ili ne. Ne suzdržavajte se od ocjena, bez obzira na to kako će se vlasti mijenjati, preporučio mu je Dražena Budiše (HSLS), Mladen Godek (Libra) rekao mu je kako od njega očekuje ocjenu i sugestije, dok se Jadranka Kosor (HDZ) upitala o čemu bi to Sabor trebao raspravljati i glasovati ako se pravobranitelj suzdržava od bilo kakvih ocjena i predlaganja mjera.

Željko Glavan i Dražen Budiša (HSLS) i Jadranka Kosor (HDZ) kritizirali su Klarića i zato što drže da je trebao u svom izvješću ocijeniti socijalno stanje u zemlji i provedbu zakona.

— Izvješće je koncipirano tako da vi donosite ocjene, a ne da vam ih ja serviram u Saboru kao crvenu krpu - žestoko im je odgovorio Klarić prozvavši zastupnike da nikoga nisu pozvali na odgovornost.

Inače, u svome je izvješću pučki pravobranitelj iznio podatak kako je u prošloj godini zaprimio ukupno 1558 pritužbi, što je 11 posto manje nego godinu prije. Najviše su se tužili građani u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Karlovcu i Petrinji. Prevladavale su pritužbe s područja socijalne sigurnosti, odnosno povrede prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja, zdravstvene zaštite, socijalne skrbi, te prava iz radnih odnosa. No, ponajveći se broj pritužaba odnosi na rad sudova, zbog brojnih neriješenih predmeta iz područja imovinskog i stambenog prava. Neriješen je, stoji u izvješću, ostao 1031 stari predmet, a prijem pritužbi ograničen je zbog nedostatka financija i kadrova.

Za rasprave većina zastupnika suglasila se u ocjeni da se, unatoč manjem broju pritužbi, ljudska prava još uvijek krše. Damir Kajin (IDS) upozorio je i na ocjenu iz izvješća da na dijelu područja od posebne skrbi stambenim fondom "upravlja mafija". Više je klubova upozorilo na zabrinjavajuće podatke o stanju u hrvatskim zatvorima, pa je Dražen Budiša (HSLS) kazao kako gospićki zatvor ima 30 posto više zatvorenika nego mu dopuštaju kapaciteti. Oporbene klubove, HDZ i DC, zapanjio je podatak da Ministarstvo hrvatskih branitelja ne provodi odluke Upravnog suda, već se, štoviše, upušta u komentiranje sudskih odluka.

Siniša PAVIĆ

ROJS PRIJETI KASETOM O SANADERU

Nakon što mu je predsjednik HDZ-a Ivo Sanader zadao smrtan udarac potjeravši ga iz stranke, Ljubo Ćesić Rojs ne prestaje maštati o osveti i biti glavnom temom saborskih trač partija. S "velikim" nestrpljenjem u Saboru se tako čeka petak s obzirom na to da Rojs čitav tjedan hodnicima najavljuje kako će svim klubovima zastupnika podijeliti za Sanadera kompromitirajuću videokasetu, i to ni manje ni više nego seksualne tematike!? U tom slučaju, svi koji jedva čekaju petak Rojsu podrazumijevaju teške dane.