Slobodna Dalmacija: 27. 06. 2003.

DRUGI DAN SVJEDOČENJA PETERA GALBRAITHA U PROCESU PROTIV SLOBODANA MILOŠEVIĆA

Tuđman je davao neke znakove kako je spreman odreći se dijelova istočne Slavonije

HAAG — Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević optužio je u četvrtak pred Haaškim sudom bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha da pokušava opravdati zločine počinjene tijekom operacije Oluja.

— Galbraith opravdava ovaj zločin političkim razlozima — kazao je na početku protuispitivanja Milošević, poručivši da je Oluja "najveći zločini protiv Srba" kojim je "protjerano 250 tisuća civila".

Američki veleposlanik je odgovorio da je SAD učinio sve kako bi se postiglo mirno rješenje za problem "krajine", čime je ugrozio i odnose s tadašnjim hrvatskim vlastima jer se zauzimao za visok stupanj autonomije za Srbe. On je kazao kako je Milošević odbio surađivati kao i da mu je više srpskih vođa kazalo da im je naredio odbijanje plana Z-4, koji je jamčio visok stupanj autonomije srpskoj manjini. "Posljedice su bile rat i 180.000 izbjeglih Srba", rekao je Galbraith, jer je srpsko odbijanje pružilo "izgovor Hrvatskoj vojsci da započne rat".

— U operaciji Oluja Hrvatska je počinila mnogo toga što je bilo nezakonito, pa čak i zločinačko — rekao je Galbraith, nabrajajući da se radilo o sustavnom spaljivanju imovine Srba, ubijanju nekoliko stotina preostalih Srba te, kao treće, Tuđmanovim naporima da se Srbi ne vrate u svoje domove, što je ocijenio "rasističkim". On je ponovio kako su Sjedinjene Države kritizirale Hrvatsku zbog toga i nametnule joj sankcije kako bi se ishodili pomaci na području poštovanja ljudskih prava.

Na Miloševićevo pitanje o tome je li ono što se događalo tijekom operacije Oluja odgovaralo kriterijima za etničko čišćenje, Galbraith je odgovorio: "Da li se (etničko čišćenje) dogodilo tijekom operacije Oluja? Ne. Jer je cjelokupno stanovništvo napustilo te teritorije".

Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith kazao je zatim da je bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević 1995. prepustio područje tzv. republike srpske krajine Hrvatskoj vjerujući da će zadržati dijelove istočne Slavonije.

"Po mojem shvaćanju optuženi se, od početka rata u Hrvatskoj i BiH..., nadao da će moći stvoriti veliku Srbiju", kazao je Galbraith. Bivši američki veleposlanik rekao je kako su do Miloševića, tada predsjednika Srbije, stizali "signali" o mogućnosti uzimanja dijelova Hrvatske, a u takvu razmišljanju imao je i potporu nekih predstavnika međunarodne zajednice poput lorda Davida Owena. Galbraith je kazao kako je s vremena na vrijeme i predsjednik Tuđman "davao neke znakove da bi se odrekao dijelova istočne Slavonije".

Bivši američki veleposlanik završio je svjedočenje, a suđenje se nastavlja izvođenjem novog svjedoka tužiteljstva, Bošnjaka iz Vlasenice koji svjedoči o zločinima u BiH.