Novi list: 28. 06. 2003.

PREDSJEDNIK ODBORA ZA NACIONALNU SIGURNOST HRVATSKOG SABORA JUČER U ZADRU IZNIO NOVOST O ODBJEGLOM GENERALU

Markov: Hrvatske tajne službe u kontaktu s Antom Gotovinom

Svjedočenje bivšeg američkog veleposlanika Petera Galbraitha na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haagu nesumnjivo ide u prilog rješavanju ovoga slučaja

ZADAR – Tiskovna konferencija predsjednika HSS-a za Dalmaciju Ante Markova, inače predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, bila je prilika da ga upitamo o najnovijem razvoju situacije s generalom Antom Gotovinom.

Markov je priznao da je u cijeloj priči oko generala Gotovine, na jedan način zaobiđen ovaj vrlo važan saborski odbor, nešto slično kao što je to bio slučaj kod njegove prethodnice Đurđe Adlešić, koja je s jedne strane bila opstruirana svog stranačkog kolege i potpredsjednika Vlade Gorana Granića, napose oko rješavanja situacije unutar obavještajne zajednice. Međutim, Markov dodaje:

– Svjedočenje bivšeg američkog veleposlanika Petera Galbraitha na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću u Haagu nesumnjivo ide u prilog rješavanju slučaja Gotovina. Haaški sud prihvatio je također predsjednika Stjepana Mesića kao partnera u svim inicijativama i mislim da se razvoj situacije za generala Gotovinu odvija pozitivno. Unatoč tvrdnjama nekih političara iz bivše vlasti da su svi dokumenti bili dostupni u MUP-u od 1995., ja nisam vidio spomenute dokumente s brijunskog savjetovanja vojnog vrha države koje se održalo neposredno pred akciju Oluja i koji navodno optužuju generala Gotovinu. S generalom ja nisam u kontaktu, ali mogu potvrditi da su u kontaktu hrvatske obavještajne službe, rekao nam je u kratkom razgovoru nakon pressice Ante Markov.

– Na temelju programa kojeg je donio GO HSS-a, ova stranka definitivno ide sama na izbore, te očekuje da će na osnovu osvojenih 15 do 20 posto glasova ostvariti vodeću ulogu u budućoj vladajućoj koaliciji! – iznio je Markov. On je naglasio da toj njegovoj tvrdnji ide u prilog sadašnji rejting HSS-a, ali da u predizbornoj kampanji neće biti govora o prošlosti, nego o projektima za budućnost, bez ideoloških obilježja.

Siniša KLARICA