Slobodna Dalmacija: 30. 06. 2003.

NAKON SASTANKA OPORBENE ČETVORKE DEFINITIVNO RAZJAŠNJENO

HDZ odustao od HSS-a

HDZ je definitivno odustao od bilo kakva nuđenja suradnje HSS-u, u prvom redu zbog toga što HSS reflektira na isto biračko tijelo, ali i zbog činjenice da se HSS odlučio za SDP

ZAGREB — Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader na sastanku održanom s čelnicima HSLS-a, DC-a i HSP-a u četvrtak istaknuo je kako je ta stranka definitivno odustala od bilo kakva nuđenja suradnje HSS-u. Kako neslužbeno doznajemo, u prvom redu iz razloga što HSS reflektira na isto biračko tijelo kao i HDZ, ali i zbog činjenice da se HSS odlučio za SDP. Međutim, HDZ-u ne odgovara što ih HSS stalno podsjeća da se nisu do kraja transformirali u modernu stranku.

Kako smo doznali, na sastanku nije bilo rasprave o eventualnim prijeizbornim ili poslijeizbornim koalicijama ovih četiriju stranaka. No, bilo je razgovora o usklađivanju predizbornih nastupa, kao i bitnom usklađivanju elemenata programa. Posebno će se na tome raditi u rujnu ove godine.

Kako nam je potvrdio predsjednik DC-a Mate Granić, odlukom da se bojkotira kvorum Sabora spomenute četiri stranke, željeli su pokazati javnosti da su u stanju postići konsenzus o važnim pitanjima te upozoriti na neustavno i protuzakonito ponašanje vladajuće koalicije kada je u pitanju Skupština Osječko-baranjske županije.

— Mi ćemo raditi u odborima i glasovati kada su u pitanju zakoni koje valja uskladiti s europskim zakonodavstvom, ali nećemo biti nazočni kada se glasuje o prijedlozima vladajuće koalicije — kazao je Granić.

Kako neslužbeno doznajemo, unutar HDZ-a vodila se rasprava o totalnom bojkotu rada Sabora. No, sam predsjednik te stranke Ivo Sanader na sastanku s čelnicima ostalih oporbenih stranaka tražio je da se nađe način na koji bi se transparentno pokazalo neslaganje s ponašanjem vladajuće koalicije. Zajedničkim usuglašavanjem došlo se do toga da se opstruira kvorum u slučaju kada vladajuća koalicija ima određene prijedloge.

Već na zasjedanju Sabora u petak bilo je evidentno kako dogovor čelnika oporbenih stranaka funkcionira na djelu i bio je osjetan bojkot rada Sabora. Međutim, izjave predsjednika Sabora Zlatka Tomčića upućivale su na to da nije zadovoljan ponašanjem oporbenih stranaka jer im je spočitnuo odluku o bojkotiranju kvoruma Sabora. Najavio je veću mobilizaciju zastupnika vladajuće koalicije koji bi svojim dolaskom bili dovoljni za donošenje zakona za koje je potrebna samo obična, a ne dvotrećinska većina.

  1. MALENICA