Vjesnik: 30. 06. 2003.

Papa zatražio spominjanje kršćanstva u budućem Unijinu ustavu

Sveti Otac je odbacio mogućnost ukidanja celibata za svećenstvo, unatoč krizi u privlačenju mladih u svećeničko zvanje, poručivši da se »celibat u cijeloj Crkvi smatra prikladnim za svećenstvo«

VATIKAN, 29. lipnja - Papa Ivan Pavao II. u subotu je još jednom zatražio da se u budućem EU-ovu ustavu spomene i vjersko, a posebice kršćansko naslijeđe Europe.

U nacrtu ustava objavljenom tijekom lipnja kršćanstvo se ne spominje, unatoč snažnom lobiranju Pape i kršćansko-demokratskih stranaka.

»Još jednom želim pozvati one koji stvaraju budući europski ustav da u njega stave referencu na vjersko, a osobito kršćansko naslijeđe Europe«, poručio je Papa u dokumentu od 134 stranice, objavljenom pod naslovom »Ecclesia in Europa«, upućenom autorima temeljnog dokumenta buduće Europske unije.

Italija, koja od 1. srpnja preuzima šestomjesečno predsjedanje EU-om, zajedno sa Španjolskom, Portugalom i Poljskom, u kojima je katolicizam vrlo naglašen, također traži posebno spominjanje kršćanstva u budućem ustavu.

Papa je također odbacio mogućnost ukidanja celibata za svećenstvo, unatoč krizi u privlačenju mladih u svećeničko zvanje. »Celibat se u cijeloj Crkvi smatra prikladnim za svećenstvo«, istaknuo je Papa u dokumentu o katolicizmu u Europi.

»Revizija u tom području ne bi pomogla u rješavanju krize privlačenja u svećenstvo koja se osjeća u mnogim dijelovima Europe«, istaknuo je Papa.

Mnogobrojni seksualni skandali koji su u posljednje vrijeme pogodili Katoličku crkvu potaknuli su pozive na promjenu pravila o celibatu. Kritičari tvrde da je celibat u krajnjoj liniji odgovoran za te skandale. Oni također tvrde kako celibat sprječava da svećenicima postanu duboko religiozne osobe koje se također žele oženiti.

Crkva također tvrdi da između celibata i pedofilije nema nikakve povezanosti. »Celibat je znak svećenikove nepodijeljene ljubavi prema Bogu i svojem narodu«, rekao je Papa. (Hina)