Slobodna Dalmacija: 30. 06. 2003.

NEVEN BARAČ NAKON TV EMISIJE "NEDJELJOM U 2" O RAZGOVORU SA SLOBODANOM MILOŠEVIĆEM

Ovdje Tuta, treba te Slobo!

ZAGREB — "Istina je: ovih sam dana telefonski razgovarao s haaškim zatočenicima Mladenom Naletilićem Tutom kao i s bivšim predsjednikom SR Jugoslavije Slobodanom Miloševićem. Iz Scheveningena su me nazvali posredstvom treće osobe, najprije mi se javio Tuta i rekao mi da me treba prijatelj, a onda mi se javio Slobodan te smo u dva navrata o mnogočemu otvoreno razgovarali" — kazao je u talk-showu HTV-ove emisije "Nedjeljom u 2" voditelju Aleksandru Stankoviću bivši predsjednik Uprave Dubrovačke banke d.d. Neven Barač.

Istom prilikom hrvatskom gledateljstvu Neven Barač je kazao kako za njega nitko nije kriv dok mu se to ne dokaže, pa tako misli i za Miloševića kojemu je Barač, prema vlastitim riječima, kazao "neka se drži"! U izjavi za Slobodnu Dalmaciju kratko nakon te tv-emisije bivši se čelnik najveće južnohrvatske bankarske institucije prisjetio kako njegovi kontakti s Miloševićem datiraju još iz 1978. godine kad je Milošević postao generalni direktor Beobanke, a on obnašao dužnost direktora Privredne banke Zagreb. — Ljudski smo usko i vrlo dobro surađivali. Bio mi je uvijek spreman pomoći. No, što je sve radio u nedavnoj prošlosti utvrdit će se na sudu — rekao nam je Barač dometnuvši da se Milošević "osjeća čilo i optimistično", čemu je dokaz i Miloševićeva tvrdnja u telefonskom razgovoru sa baračem kako je suđenje "tek počelo i da ima, bre, da ih rasturim".

Inače, Barač je zajedno sa Matom Bobanom doveo Tutu ’90-ih godina u upravu zagrebačkog odbojkaškog kluba Mladost, a u izjavi za naš list ocijenio je kako njegovi sugovornici u Den Haagu "normalno žive". Priznao je kako je 1997. godine, na zahtjev jednog od tajnih ortaka, SZUP-ovca Petra Luburića, pitao Miloševića za sudbinu Prevlake na što mu je Milošević uzvratio:

— Je’l to ono poluostrvo gdje koze pasu? Nismo tražili da nam ga Hrvatska dade, već da se menjamo za dio naše zemlje koji hoće. To sam dogovorio s Franjom, samo on stalno odugovlači: zbog izbora ili nekakve nove situacije, ili sad nije zgodno... — prisjetio se Barač u izjavi za naš list razgovora s Miloševićem.