Večernji list: 01. 07. 2003.

SLUČAJ GOTOVINA - GORAN MIKULIČIĆ POSTAJE VLADIN PRAVNI ZASTUPNIK ZA OBRANU GENERALA

Vlada pomaže u obrani, Gotovina se predaje

Predaja odbjeglog generala Gotovine čini se da više nije u pitanju, te da to postaje samo stvar vremena. Nakon što se za Gotovinu pismom haaškom tužiteljstvu zauzeo sam predsjednik države, Vlada je odlučila imenovati pravnog zastpnika za obranu optuženog Ante Gotovine pred Haaškim sudom, kao što je to svojedobno učinila u slučaju Bobetko. Prema najavama iz Banskih dvora, Vladin pravni savjetnik bit će ekspert za haaška pitanja, odvjetnik Goran Mikulićić, koji je u rujnu prošle godine sličnu bitku pred Haagom u ime Vlade poveo u povodu optužnice protiv Janka Bobetka. Mikuličić će biti imenovan Vladinim pravnim zastupnikom u četvrtak.

U Vladi se, naime, očekuje da će se slučaj Gotovina pozitivno razvijati, a jedan visoki Vladin dužnosnik jučer je čak rekao da su u pitanju tjedni. Banski dvori očito se žele pripremiti za trenutak kad će moći u aktivnoj ulozi braniti interese države i generala Gotovine. Uvjet je, ističe se i sada, da general napokon odluči o svojoj predaji.

A da taj trenutak nije daleko, razabire se i iz toga što su Gotovinini odvjetnici Luka Mišetić i Marijan Pedišić zdušno pozdravili imenovanje Mikuličića za Vladina pravnog zastupnika. Pedišić, doduše, dodaje kako "predaja" u slučaju Gotovine nije najbolji izraz, jer da se i dalje pokušava za njega izboriti mogućnost da prvo da iskaz u statusu osumnjičenika, za što dosad nije imao prilike.

- Mogu samo pozdraviti Vladinu odluku o imenovanju Mikuličića pravnim zastupnikom, jer to je još jedna potvrda da se Vlada aktivno priključila obrani Gotovine. Kolegu Mikuličića osim toga izuzetno cijenim kao vrsnog pravnika - rekao je odvjetnik generala Gotovine Marijan Pedišić.

Mikuličić će, kaže, koordinirati i usmjeravati logističku pomoć Vlade optuženom Gotovini. Iako Gotovina ima privatne odvjetnike, Vlada se odlučuje za aktivnu ulogu u tom haaškom procesu jer se interesi optuženog generala u velikom dijelu poklapaju s interesom države. Mikuličić kaže kako će prvo prikupljati dokumente potrebne u tom procesu, do kojih dosad nije mogao doći.

Vladin je plan uključiti se u proces i u statusu "prijatelja suda", što je jedna od mogućnosti predviđenih haaškim pravilima. Ali to će biti ostvarivo, kaže odvjetnik Goran Mikuličić, tek kad proces dođe u fazu glavne rasprave.

Banski dvori usredotočuju se na prvi dio optužnice protiv generala Gotovine, na koji je Vlada uputila prigovor odmah nakon što je optužnica bila pripremljena, i u vezi s kojim je prikupila dokazne dokumente. U tom smislu iznimno se značajnim ocjenjuje svjedočenje bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha tijekom suđenja Miloševiću. Diplomatski izvori kažu da je Galbraith u međuvremenu kontaktirao s hrvatskim veleposlanstvom u Haagu, te da je najavio da je spreman svjedočiti i u slučaju Gotovina. Zbog tih i nekih drugih okolnosti, zbog tijeka suđenja Miloševiću i klime u haaškom tužiteljstvu, kao i zbog činjenice da je i sam general Gotovina promijenio stav prema Haagu, u Vladinim i pravničkim krugovima smatra se da je proces protiv Gotovine trenutačno pod sretnom zvijezdom. - Na dobrom smo putu da se ta priča privede kraju - kaže jedan sugovornik koji je želio ostati anoniman, napominjući da je na samom Gotovini da donese konačnu odluku. No ako je u slučaju Bobetko Vladina taktika izgledala kao kupovanje vremena, čini se da će u ovom slučaju taktika biti upravo suprotna - što prije iskoristiti sadašnji povoljan trenutak.

Deana Knežević

Luka Mišetić: Nema predaje!

- Kategorički demantiram da se sprema predaja generala Gotovine - izjavio je sinoć generalov branitelj iz SAD-a Luka Mišetić i dodao: - Gotovina je spreman razgovarati s istražiteljima u statusu osumnjičenika u Zagrebu, što je i sam nedavno rekao. Apsolutno pozdravljamo imenovanje Mikuličića za Vladina pravnog zastupnika, ne zato što smatramo da će nam on pomoći na suđenju u Haagu, nego zato što ga cijenimo kao pravnika i vjerujemo da će pomoći u smanjivanju napetosti u odnosima između Vlade i odvjetničkog tima. Mišetić podsjeća na to kako odvjetnici dvije godine traže od Vlade dokumente vezane uza "slučaj Gotovina". Uz Mikuličićevu pomoć, angažiranje Vlade RH moglo bi, nada se odvjetnik generala Gotovine, pridonijeti uspjehu Mesićeve inicijative. (dk)