Slobodna Dalmacija: 01. 07. 2003.

Od danas na snazi američki Zakon o obustavi vojne pomoći

ZAGREB — Zakon o ukidanju američke vojne pomoći zemljama koje nisu željele potpisati bilateralni sporazum s SAD-om o neizručenju američkih državljana novouspostavljenom Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) - među kojima je i Hrvatska - stupa na snagu u utorak 1. srpnja. Hrvatska je na pregovorima s američkim izaslanstvom, održanim u Zagrebu sredinom lipnja, odbila potpisati sporazum o neizručenju Amerikanaca, te joj sada prijeti gubitak američke vojne pomoći u vrijednosti od 19 milijuna dolara.

Američki State Department priopćio je ranije da bi zemlje koje do 1. srpnja ne potpišu sporazum, mogle, prema Zakonu o zaštiti pripadnika američkih oružanih snaga (ASPA), izgubiti američku vojnu pomoć. Sjedinjene Države dosad su potpisale bilateralne sporazume o neizručivanju Amerikanaca ICC-u sa četrdesetak zemalja, među kojima su i BiH, Albanija i Rumunjska.

Glavni hrvatski pregovarač, zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović, kazao je da Hrvatska iz političkih i pravnih razloga ne može potpisati sporazum, ali je dodao kako Hrvatska SAD-u može dati dodatnu zaštitu potpisivanjem bilateralnih ugovora koji bi bili osnova da se pojedinci iz SAD-a izruče Washingtonu, a ne ICC-u. On je kazao da je američka strana pokazala razumijevanje za hrvatska stajališta, te izrazio nadu da bi se razlike u stajalištima mogle prevladati.