Vjesnik: 01. 07. 2003.

Mikuličić: Očito je da Haag želi presedanima riješiti Gotovinin spis

»Moje imenovanje valja shvatiti kao Vladin pokušaj da se u slučaju odbjegloga generala svi pravni poslovi odvijaju koordinirano«, kaže odvjetnik Goran Mikuličić / Gotovinin je položaj bitno drukčiji jer je tijekom suđenja Miloševiću, optužnica Carle del Ponte protiv srpskog diktatora negirala dijelove optužnice protiv hrvatskog generala

ZAGREB, 30. lipnja - Na Vladinoj koordinaciji za unutarnju politiku prošli je tjedan donesena odluka o imenovanju zagrebačkog odvjetnika Gorana Mikuličića za pravnog savjetnika Račanova kabineta u slučaju Gotovina.

Vijest o Mikuličićevu imenovanju »iscurila« je još potkraj prošloga tjedna. Luka Mišetić, odvjetnik Ante Gotovine, u petak navečer izrazio je zadovoljstvo tim imenovanjem.

»Moje imenovanje valja shvatiti kao Vladin pokušaj da se u slučaju odbjegloga generala svi pravni poslovi odvijaju koordinirano. To znači da ni Vlada, ni Ured za odnose s Haagom, a onda ni Ured predsjednika Republike ne nastupaju samostalno u vezi s tim predmetom«, rekao je Vjesniku Mikuličić. »Sasvim je sigurno da je slučaj generala Gotovine predmet kojem valja pristupiti ozbiljno i kojem se mora posvetiti i odgovarajuća pravna pažnja. Zbog toga je razumljivo da Vlada želi izbjeći sve mogućnosti politiziranja cijelog slučaja u trenutku kad je sasvim jasno da haaško tužiteljstvo i Tribunal žele presedanima riješiti taj spis«, objašnjava.

Mikuličić nije bio iznenađen ponudom Vlade. S njim se prošli tjedan vrlo intenzivno razgovaralo o mogućnostima da se slučaj Gotovina riješi isključivo na legalistički način. Posljednji događaji vezani uz taj spis pokazali su kako i u Haagu i u Hrvatskoj postoji shvaćanje po kojem su, kao nikad dosad, interesi odbjeglog optuženika i države identični.

S jedne strane, general prekida svoj izbjeglički status, a s druge strane, država se oslobađa teškog političkog pritiska odgovornosti za neispunjenje uhidbenog naloga koji prati optužnicu protiv Gotovine. Istodobno su diplomatskim i pravnim putem haaško tužiteljstvo, odnosno Tribunal poslali u Hrvatsku dovoljno signala prema kojima su obje institucije spremne slučaj dvogodišnjeg bjegunca Gotovine rješavati tako da bi njegova predaja bila honorirana drukčijim statusom od statusa pukog uhićenika na temelju međunarodne tjeralice.

»Moj je zadatak da u toj situaciji iskoristim atmosferu koja je u Hrvatskoj nastala objavom nekoliko intervjua odbjeglog generala. Uz to, institucije poretka, predsjednik Republike, predsjednik Vlade, Ured za odnose s Haagom i Državno odvjetništvo, pokazale su kooperativnost u odnosu na Gotovinu. Na kraju, i njegov je položaj bitno drukčiji s obzirom na činjenicu da je tijekom suđenja Slobodanu Miloševiću, optužnica Carle del Ponte protiv srpskog diktatora negirala dijelove optužnice protiv hrvatskog generala Gotovine«, kaže Mikuličić.

Vlado Rajić