Slobodna Dalmacija: 01. 07. 2003.

ITALIJA OD GRČKE PREUZIMA ŠTAFETU VOĐENJA EUROZAJEDNICE

Berlusconi na čelu Unije

ZAGREB — Italija danas staje na čelo Europske unije. Loša vijest za velik dio Europe, ali možda dobra vijest za Hrvatsku. Europa strepi od Silvija Berlusconija, talijanskog premijera kojeg je novi zakon o imunitetu tik prije preuzimanja Predsjedništva EU-a spasio optužbi za korupciju. Hrvatska, međutim, vjeruje da će Italija nastaviti aktivnu politiku Grčke prema zemljama zapadnog Balkana.

Europska unija grčevito se trudi ostaviti dojam demokratske zajednice, poslužiti kao uzor ne samo zemljama članicama, već i ostatku svijeta, ali u idućih šest mjeseci na svom čelu morat će trpjeti čovjeka duboko ogrezlog u korupcijske skandale. Političara kojeg neki mediji odmila nazivaju "kumom".

Berlusconi je proteklih mjeseci bio glavna zvijezda sudskog procesa u Italiji na kojem su otvorena vrata mračnog ormara krcatog korupcijskim tajnama ovog medijskog i nogometnog magnata prerušenog u političara. U trenutku kad Unija novim članicama i onima koje to tek žele postati nameće tvrde političke kriterije, a njihove demokratske obrasce vraća na popravne ispite, na njezino čelo stupa čovjek koji je osobno - zbog političke nepodobnosti - otpustio najuglednija novinarska imena Italije. Pored toga, nije se libio jednom prijatelju priznati kako je postao političarem samo da bi izbjegao optužbe za korupciju i nezakonite poslove.

I to mu se isplatilo. Ne samo što je neke tjednike iz vlastitog medijskog carstva prisilio da na naslovnici retuširaju njegovu ćelavu glavu, nego je uspio ishoditi zakon o imunitetu koji ga štiti od sudskog progona. Barem dok je na čelu Italije i Europske unije. Zato je jedan europski analitičar ovih dana dobro primijetio: "Kako možete zemljama kandidatima govoriti da moraju reformirati pravosudni sustav i braniti slobodu medija, kad zemlja poput Italije radi što joj je volja?".

Berlusconi je u zapadnim medijima proglašen agentom američkog predsjednika Georgea Busha, zaduženim za razbijanje Europske unije. Posebno je to bilo vidljivo tijekom iračke krize, kad je Berlusconi navukao bijes Francuske i Njemačke, a pojačao ga je i ponašanjem na Bliskom istoku.

Zanimljiv će biti i odnos s Romanom Prodijem, predsjednikom Europske komisije i bivšim premijerom Italije. Prodi je Berlusconija nedavno optužio da koristi televiziju u osobne svrhe, ali je odmah naglasio da taj sukob i međusobno optuživanje neće imati utjecaja na djelovanje Unije u idućih šest mjeseci. Uostalom, neki politički analitičari tvrde da je Berlusconi jak na riječima, ali da pod pritiskom postaje veoma kooperativan.

Samo da još zauzda svoju desničarsku koaliciju, naročito ministra Umberta Bossija koji je nedavno izjavio da na ilegalne imigrante talijanska obalna sraža treba otvoriti vatru, Unija bi imala razloga za optimizam. Ovako, bit će to veoma napetih šest mjeseci.

Hrvatska bi, međutim, u tom razdoblju trebala očekivati nastavak grčke politike aktivnog odnosa prema zemljama u regiji. Hrvatski diplomatski izvori nadaju se da će Italija pokloniti dužnu pozornost stvaranju uvjeta za priključenje zemalja zapadnog Balkana EU-u te da otvorena bilateralna pitanja neće imati utjecaja na putu Hrvatske prema Uniji.

Signali koji trenutačno iz Rima stižu u Zagreb vrlo su prihvatljivi. Postoji spremnost obiju strana da se mirno i bez emocija raspravlja o problemu optanata koji se u Italiji nazivaju esulima, o odšteti hrvatskim logorašima utamničenim u fašističkim logorima prije i tijekom Drugog svjetskog rata, dok Hrvatska još uvijek čeka s uplatom zadnje rate financijskog duga po Osimskom sporazumu. Italija još nije dostavila račun na koji bi se novac trebao uplatiti. Ali je zato Berlusconi nedavno u Solunu izjavio da je Italija spremna krajem godine organizirati treći summit Europske unije i zapadnog Balkana.

Silvio Berlusconi se u najavama dolaska na čelo Unije predstavio kao gorljivi zastupnik jedinstva Unije. Založio se za snažnu Europu sa zajedničkom obranom, koja će istodobno biti veoma bliska sa Sjedinjenim Državama. Bit će zanimljivo kako to misli provesti, kao što će biti uzbudljivo vidjeti program koji će u srijedu predstaviti u Strasbourgu. Prvu promjenu već je najavio: neće po običaju obići sve glavne gradove zemalja EU-a, jer ih "ima previše". "Bilo nas je šest, sad 25, uskoro 28... Postoje telefon i internet", kazao je talijanski premijer.

Tomislav KLAUŠKI