Slobodna Dalmacija: 02. 07. 2003.

MARIJAN PEDIŠIĆ, ODVJETNIK ANTE GOTOVINE, DEMANTIRA MEDIJSKE SPEKULACIJE

Nema ni govora o generalovoj predaji

ZAGREB — Najava imenovanja Gorana Mikuličića pravnim zastupnikom Vlade u slučaju Ante Gotovine izazvala je lavinu spekulacija o tome kako je predaja odbjegloga generala Haaškom sudu pitanje trenutka. Naime, nije nikakva tajna da je rješavanje slučaja Gotovina prvi politički uvjet za razmatranje hrvatske aplikacije za ulazak u Europsku uniju.

Kako doznajemo, u Vladi se nadaju da će se general Ante Gotovina sam predati Haagu te da ga hrvatska policija neće morati uhititi. Štoviše, u Vladi i dalje inzistiraju na tome da Gotovina nije u Hrvatskoj. U tom slučaju, scenarij po kojemu Gotovina sam odlazi u Haag, za Vladu bi bio najelegantnije rješenje. Ne kriju ni to da ne žele nikakvu pompu ili medijski "cirkus" koji bi pratio eventualno generalovo uhićenje u Hrvatskoj.

Što se tiče najava predsjednika Mesića da Gotovina ne bi bio uhićen u slučaju da dođe u njegov ured, u Vladi to smatraju nerealnom procjenom. Gotovina je u statusu bjegunca za kojim je raspisana međunarodna tjeralica i on mora biti uhićen i sproveden u Haag. Međutim, u Vladi ne bi željeli doći u situaciju da se generala uhićuje u Uredu predsjednika. To je nešto što nitko u Hrvatskoj ne želi, pa ni Predsjednik ni Vlada. Stoga se u Vladi nadaju da će general nakon intervjua koji je dao Nacionalu, de facto priznajući Haaški sud, prihvatiti i jamstvo Carle del Ponte da je spremna s njim razgovarati prije čitanja optužnice u Haagu.

No, odvjetnici generala Gotovine Luka Mišetić i Marijan Pedišić na ovaj problem gledaju sasvim drukčije. Za njih nema ni govora o generalovoj predaji. Marijan Pedišić ponavlja da general želi da se povuče optužnica i njegov status optuženika promijeni u status osumnjičenika — dakle, čovjeka koji daje iskaz sa slobode. "U tom slučaju kada bi se povukao uhidbeni nalog, ali i tjeralica, nema nikakve prepreke da se general pojavi i u Haagu."

Međutim, Pedišić je uvjerenja kako bi bilo najbolje da Gotovina svoj iskaz, kao osumnjičenik, da u Zagrebu jer tu su njegovi odvjetnici, ali i Vladin pravni zastupnik koji bi dao svaku logističku i pravnu potporu, a kao dodatni argument Pedišić navodi činjenicu da u Zagrebu postoji i ured Haaškog tribunala.

Na pitanje nije li logično da iskaz general da u Haagu, budući da Vlada inzistira na činjenici da Gotovina nije u Hrvatskoj, Pedišić je kazao kako ni on ne zna gdje je general Gotovina. No, prema njegovim riječima, u slučaju da se promijeni status njegova klijenta, od optuženika u osumnjičenika, davanje iskaza u Zagrebu ili u Haagu bilo bi tehničko pitanje.

"Uvjereni smo u nevinost generala Gotovine koji bi u svojstvu osumnjičenika bio spreman podastrijeti sve dokaze, a ako to ne bi bilo dovoljno, kao što je i sam izjavio, bio bi spreman dragovoljno otići u Haag. U tom smislu", nastavlja Pedišić, "postoje jamstva Predsjednika RH, ali i samoga generala Gotovine, da ako snaga oslobađajućih dokaza koje će podastrijeti Carli del Ponte u razgovoru ne bude dovoljna, da je spreman otići u Haag. Ponavljam, general traži da ga se oslobodi čuvanja državne i vojne tajne kako bi mogao u svojstvu osumnjičenika odgovarati na pitanja haaške tužiteljice", napominje Pedišić. "Nakon toga spreman je razgovarati s haaškim istražiteljima bez prisile."

"No, uvjereni smo da će s novom dokumentacijom koja će iz MORH-a, MUP-a i Državnog odvjetništva biti dostavljena Haaškom sudu, biti skinute sve optužbe protiv generala Gotovine. Uvid u tu dokumentaciju, kao i svjedočenje bivšeg američkog veleposlanika RH Petera Galbraitha, trebali bi pokazati da je optužnica protiv Gotovine neodrživa", ističe Pedišić. "Dakle, nema ni govora o predaji generala Gotovine jer taj termin upućuje da je spreman otići u zatvor i čekati proces. Naprotiv, mi se nadamo promjeni statusa našega klijenta."

Pedišić je još jednom pozdravio imenovanje Gorana Mikuličića Vladinim pravnim zastupnikom u slučaju Gotovina. Prema njegovim riječima, taj Vladin potez jasno pokazuje da se želi aktivno uključiti u rješavanje ovog problema, a izbor Mikuličića je dobar jer on poznaje domaće i haaške prilike — zaključio je Pedišić.

Anita MALENICA

U PREDAJI GENERALA GOTOVINE VLADAJUĆA GARNITURA VIDI VELIKI PREDIZBORNI ADUT

Počelo odbrojavanje do konačnog rješenja

ZAGREB — Odbrojavanje je počelo. Vlada je najavila da je predaja Ante Gotovine pitanje tjedana, jednaku nadu podgrijava i Predsjednik Republike, pa se čini da je sve spremno za rješavanje najvećega političkog problema Hrvatske u protekle dvije godine. Vlada će sutra otići korak dalje i imenovati odvjetnika Gorana Mikuličića svojim zastupnikom pred Haaškim sudom u slučaju Gotovina, predsjednik Mesić još uvijek ne odustaje od pripreme terena za generalovu predaju, obećavajući mu da neće biti uhićen, a predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Anto Markov izjavljuje kako su hrvatske tajne službe u kontaktu s Gotovinom.

Predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu Večernjem listu ponavlja kako nisu u redu izjave da će Gotovina automatski biti uhićen kad se pojavi na Pantovčaku i ne odustaje od tvrdnje da u slučaju dobrovoljne predaje više neće biti bjegunac. "Ne govorim to strogo formalističkim tonom", rekao je Mesić, istodobno dodajući kako je on za to da se sve rješava u skladu sa zakonom, "ali ne ultimativno". "Zašto ići ultimativno ako je Gotovina napravio taktički pomak kojem se nitko nije nadao", kazao je Mesić, ponovivši na drugome mjestu da "inzistira na političkom i pravnom rješavanju ovog pitanja".

Predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Ante Markov rekao je ovog vikenda da hrvatske tajne službe kontaktiraju s generalom Gotovinom, čime se kompletiraju uvjeti za njegovu predaju. Gotovinini odvjetnici zadovoljni su imenovanjem Gorana Mikuličića zastupnikom Vlade u ovom slučaju, što je prvi slučaj da sva državna tijela djeluju koordinirano u procesu pred Haaškim sudom.

Sad se čeka odluka Ante Gotovine. Haaški sud ponovio je da se optužnica ne može mijenjati, ali da optuženi general može u iskazu pred sudom promijeniti svoj status. I eventualno se nakon toga braniti sa slobode. Predsjednik Mesić s velikom je vjerojatnošću najavio da bi Gotovina, prije odlaska u Haag, mogao biti saslušan i u Zagrebu, iako to nije službeno potvrđeno iz haaškog tužiteljstva. Možda upravo o tome ovisi predaja Gotovine.

Uglavnom, Vlada je uključila štopericu i dala prvi okvirni rok u kojem bi se trebala očekivati Gotovinina predaja. Kockice su posložene i teško je vjerovati da će akcija rješavanja slučaja Gotovina na kraju propasti. Ipak je to još jedan veliki izborni adut vladajuće koalicije.

T. KLAUŠKI