Novi list: 02. 07. 2003.

ODBJEGLI GENERAL TREBAO BI U HAAG ZA TJEDAN – DVA

Del Ponte: Gotovina će biti ispitan čim se preda

Gotovina ima samo jedan izbor: može se sam predati Sudu, ili ga vlasti u RH moraju izručiti, upozorila je haška tužiteljica

ZAGREB – Ante Gotovina trebao bi pristupiti Haškom sudu u sljedećih tjedan ili dva, procijenili su jučer promatrači iz Vladinih krugova nakon što su Banski dvori najavili da će imenovati vlastitog pravnog zastupnika koji će nastojati dovesti u pitanje onaj dio haške optužnice u kojem se generala tereti za etničko čišćenje. Taj korak Gotovina vjerojatno neće učiniti danas ili sutra, ali može se očekivati da će se slučaj odbjegloga generala riješiti do godišnjih odmora koji u hrvatskoj Vladi počinju oko 1. kolovoza, tvrde isti izvori.

Generalov odvjetnik Ivo Farčić, doduše, izjavio je našem listu da Gotovina nije promijenio uvjete pod kojima želi pristupiti Haškom sudu, te da želi razgovarati u svojstvu osumnjičenika, a ne optuženika. Međutim, ni glavna haška tužiteljica Carla del Ponte ne želi popustiti, što je potvrdila i prekjučer u Berlinu.

– Predsjednik Mesić napisao mi je jedno pismo u kojem objašnjava da bi Gotovina svjedočio, ali ne kao optuženik. No, to je nemoguće. Ne dopuštam da mi naši optuženici postavljaju uvjete, upozorila je Del Ponte.

Optužnica protiv Gotovine prošla je uobičajeni postupak provjere i potvrđena je, dodala je tužiteljica. »Gotovina ima samo jedan izbor: može se sam predati Sudu, ili ga vlasti u Hrvatskoj moraju uhititi i izručiti. Mi želimo da je zakon jednak za sve i brinemo se da to tako i bude. Ono što možemo obećati jest da čim bude uhićen, bit će i ispitan«, poručila je Carla del Ponte, kako je prenio Glas Njemačke.

Prema nepotvrđenim vijestima iz diplomatskih krugova, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj, Peter Galbraith, dao je do znanja da je spreman svjedočiti u korist Gotovine ako se pojavi na Haškom sudu.

B. PODGORNIK