Slobodna Dalmacija: 02. 07. 2003.

EU OBJAVIO POPIS 14 OSOBA KOJIMA JE ZABRANJEN ULAZAK U UNIJU, TE OTKRIO TAJNU VEZU IZMEĐU DVOJICE BJEGUNACA

Gotovini je u bijegu pomogao Legija

BRUXELLES — Europska unija jučer je u Bruxellesu u službenom listu objavila listu osoba kojima je zabranjen ulaz u EU. Na listi se nalaze imena 14 pomagača haaških bjegunaca, uglavnom povezanih s Radovanom Karadžićem, a nekolicina i s generalom Antom Gotovinom. Na listi su i franjevački redovnik Petar Krasić i episkop Srpske pravoslavne crkve Vasilije Veinović.

Najveće iznenađenje jest to što se kao jedan od pomagača odbjegloga generala Ante Gotovine navodi Milorad Luković Legija. Glavnoosumnjičeni za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, Luković Legija, pobjegao je iz Srbije uz pomoć Karadžićeva osiguranja i od ožujka ove godine radi za specijalnu postrojbu zaduženu za osiguranje Radovana Karadžića, stoji u obrazloženju koje smo dobili na uvid. Navodi se da su Gotovina i Legija služili u istoj postrojbi francuske Legije stranaca.

Petar Krasić, redovnik franjevačkog samostana Masna Luka u Hercegovini, bio je glavni organizator Gotovinina prelaska u BiH i pomagao je u njegovu osiguranju, stoji u obrazloženju danom nekolicini novinara na uvid.

U procesu dogovaranja između zemalja članica izostavljeni su mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović i vladika bjelinjski Vasilije Kačavenda, saznajemo iz europskih diplomatskih izvora. Članovi Karadžićeve obitelji, Ljiljana Zelen i sin Aleksandar stavljeni su na listu zbog pomaganja u skrivanju svoga oca. Budući da se neka imena još uvijek nalaze na razmatranju, moguće je da se u idućem, proširenom popisu nađe i ime Karadžićeve kćeri Sonje.

Ivan Bjelica i Ljuban Ećim, bivši šef sigurnosti na Palama te bivši šef obavještajne službe, opisuju se kao ključni u prikupljanju sredstava kroz mrežu SDS-a. Dalje se spominje Radomir Kojić, zadužen za Karadžićev prijevoz i osiguranje. Prema listi, za koju je podatke prikupio Sfor i drugi izvori, on se za vrijeme rata bavio organiziranjem nabave oružja za SDS. Poslije rata Kojić i Bjelica i dalje su utjecali na rad tamošnje policije.

Tomislav Kovač od 1990. odabire Karadžićeve tjelohranitelje i jedan je od glavnih financijera Karadžićeve mreže. Predrag Kujundžić naveden je kao jedan od glavnih švercera, kao Karadžićev opskrbljivač oružjem i ljudima. Sljedeći s liste, Branko Ratić, opisan je kao veza između Karadžića i SDS-a i šef obavještajne mreže koja je pomagala Karadžiću da pobjegne međunarodnoj pravdi. Slavko Roguljić, čovjek sa širokim kriminalnim vezama, osobno je blizak Karadžiću i financira njegove mreže.

Sljedeći na listi je bivši visoki političar u Republici Srpskoj Milenko Vračar, sadašnji direktor Nove Banja Luka Banke. Opisan je kao osoba koja je omogućavala pranje novca mreže koja podržava Karadžića, a koju je organizirao Mandić.

Ines SABALIĆ