Vjesnik: 02. 07. 2003.

Sindikalni prosvjed pred Saborom: »Ima vremena i za vaše otkazne rokove«

Prosvjednici vrijeđali Arlovića i pozivali ga na ostavku / Izbori su pred nama, a i obespravljeni radnici imaju pravo glasa, poručio je Josip Pavić, predsjednik Sindikata PPDIV-a koji je organizirao prosvjed/ Zastupnici dobili letke posvađanih sindikalnih središnjica / HSP će progurati sindikalne amandmane kao svoje

ZAGREB, 1. srpnja - »Mijenjajte sebe, a ne Zakon o radu!«, poručilo je vlasti oko 400 povjerenika Sindikata PPDIV-a (poljoprivredne, prehrambene i duhanske industrije te vodoprivrede), koji su u utorak bučno prosvjedovali na Markovu trgu protiv Vladina prijedloga izmjena ZOR-a. Istodobno, uoči saborske rasprave, malobrojni predstavnici posvađanih četiriju sindikalnih središnjica dijelili su zastupnicima svaki svoje letke i amandmane, pozivajući ih da glasuju protiv smanjenja radničkih prava.

Hvatajući pet različitih letaka, iznenađeni zastupnici mahom su pitali sindikaliste nisu li se već sve dogovorili s Vladom. Najgore je prošao Mato Arlović, kojeg su prosvjednici dočekali uvredljivim psovkama, zvižducima i povicima: »Daj ostavku!«.

Uz bubnjanje i zviždanje, povjerenici PPDIV-a pokazali su figu Saboru, a što misle, napisali su na transparentima: »Otkaži i otpremi radničku sirotinju na ulicu«, »Vidović - šef otpremništva radnika na ulicu!«, »Gospodo, uskoro će izbori. Mi vama zborimo NE!«, »Doveli smo vas gore, možemo vas spustiti i dole!«, »Ima vremena i za vaše otkazne rokove«

»Pozivamo saborske zastupnike da ne prihvate izmjene ZOR-a ili da ih barem pokušaju popraviti s našim amandmanima. Protivimo se skraćivanju otkaznih rokova i ograničavanju otpremnina na najviše šest bruto plaća i tražimo da mali poslodavac i dalje zapošljava do deset radnika. Novi zakon donosi val otkaza starijim radnicima koje će poslodavci zamijeniti mlađima, ali na određeno vrijeme i bitno manjim pravima«, upozorio je predsjednik Sindikata PPDIV-a Josip Pavić. »Gospodo zastupnici, ne zaboravite da su vas naši glasovi doveli u saborske klupe. Izbori su pred nama, a i obespravljeni radnici imaju pravo glasa. Sa sindikatima ćete morati razgovarati i budite sigurni da ćemo vas u to uskoro uvjeriti - već sredinom studenog!«, istaknuo je, poručivši da »radnici ne pristaju biti vazali i taoci politikantskih prepucavanja«.

Iako su SSSH-ovi, HUS-ovi, URSH-ovi, NHS-ovi i PPDIV-ovi predstavnici dijelili svaki svoje letke i amandmane, svi su protiv skraćenja otkaznih rokova sa šest na tri mjeseca, te smanjenja otpremnina na najviše šest plaća zbog čega bi radnici s više od 20 godina staža dobili i do 50.000 kuna niže otpremnine.

Svi sindikati protive se i prijedlogu Vlade da mali poslodavac ima 20 umjesto sadašnjih deset radnika, jer bi time bila ugrožena socijalna sigurnost 300.000 radnika kod malih poslodavaca.

Sindikalisti su, svaki na svoj način, prosvjedom ili letkom, pozvali zastupnike da glasuju protiv izmjena ZOR-a ili da proguraju sindikalne amandmane u kojima traže da se odredbe o otpremninama, otkaznim rokovima i malom poslodavcu, o kojima nije postignut dogovor s Vladom, ne mijenjaju ili da se odgodi njihova primjena.

Sindikalne će amandmane kao svoje u Saboru progurati HSP. Prema informacijama sindikalista, HSLS će glasovati protiv izmjena Zakona o radu, a HDZ će tražiti da se odgodi donošenje zakona.

»Imamo naznake da će neki od klubova zastupnika predložiti odgodu nekih odredaba ili barem prijelazno razdoblje primjene«, izjavio je novinarima predsjednik SSSH Davor Jurić, no dodao je kako ne može prognozirati ishod u Saboru.

Čelnik URSH-a Boris Kunst smatra da će prevladati stranačka stega, jer, kaže, u Saboru ne sjede zastupnici naroda nego političkih stranaka.

Iako se sindikalno zajedništvo raspalo za vrijeme nedavnog referenduma, sindikati su u amandmane i letke pretočili stav radništva, koje se velikom većinom na referendumu izjasnilo protiv izmjene Zakona o radu.

Čelnici četiriju središnjica ovaj će tjedan pokušati dogovoriti zajednički prosvjed na Markovu trgu u vrijeme glasovanja o izmjenama ZOR-a, vjerojatno sljedeće srijede. Predsjednici HUS-a i URSH-a Zdenko Mučnjak i Boris Kunst uvjereni su da je zajednički prosvjed moguć. »Okupit ćemo se u znatno većem broju, a možda i onemogućimo ulazak zastupnika u Sabor«, najavljuje Kunst.

Sindikat PPDIV-a traži Jurićevu ostavku

Iako se nagađalo da će Sindikat PPDIV-a - najveći granski sindikat u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske, demonstrativno izići iz te središnjice, Glavni odbor PPDIV-a u utorak je, odmah nakon povratka s prosvjeda, donio odluku kojom traži da Davor Jurić podnese ostavku na dužnost predsjednika SSSH.

Sindikat PPDIV-a traži Jurićevu ostavku zbog nepoštivanja Programske rezolucije s lanjskog kongresa SSSH, u kojoj se navodi da će se ta središnjica boriti za povećanje sadašnjih radničkih prava.

Tijek događaja oko sindikalnog referenduma, ocjenjuje PPDIV, zorno pokazuje da je Jurić učinio sve kako bi rezultate pregovora s Vladom predstavio kao veliko postignuće, iako se u Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o radu bitno smanjuju radnička prava. Sindikat PPDIV-a će uz potporu drugih granskih sindikata učlanjenih u SSSH zatražiti održavanje izvanrednog kongresa SSSH, na kojem bi se pod novim vodstvom utvrdila aktivnija i jasnija politika te središnjice, najavio je čelnik Sindikata PPDIV-a Josip Pavić.

Ljubinka Marković