Večernji list: 02. 07. 2003.

SISAK - UHIĆENJA OSUMNJIČENIKA ZA RATNE ZLOČINE UZBURKALA DUHOVE

Haaški sud traži Đuru Brodarca?

U medijima se jučer ujutro pojavila informacija da je Đuro Brodarac pod istragom Haaškog suda. Prema tvrdnjama medija koji se pozivaju na izvore bliske Tribunalu, Đuro Brodarac, župan sisačko-moslavački, navodno je pod istragom pod sumnjom da je kao načelnik policije u Sisku i okolici 1991. i 1992. organizirao smaknuća civila srpske nacionalnosti.

- Pročitao sam to na internetu - rekao je Brodarac. Ne znam ništa ni o kakvim optužnicama, sa mnom o toj temi nitko nije razgovarao. Na pitanje novinara o zapovjednoj odgovornosti, Brodarac je naglasio kako je bio načelnik policije, a dosad su procesuirani bili uglavnom pripadnici vojske za koje je mjerodavno vojno zapovjedništvo i tužiteljstvo.

- Policija je u tome svemu jedina obavila svoj posao, uredno smo još 1991. i 1992. podnijeli kaznene prijave za svako kazneno djelo, a zašto je istraga stala i tek je sada nastavljena, to morate pitati druge - rekao je Brodarac. Na upit novinara, istaknuo je kako nije bio među stotinjak hrvatskih branitelja koji su pozivani na obavijesne razgovore. Tužiteljstvo Haaškog suda jučer nije željelo komentirati te informacije. Županijsko državno odvjetništvo u Sisku ima rok danas do podneva da podnese istražni zahtjev protiv bivših pripadnika HV-a - Vlade Josipa, Siniše Mažurana i Vlade Buzuka - koji su u ponedjeljak uhićeni pod sumnjom da su počinili ratni zločin. Prema kaznenoj prijavi, njih sumnjiče da su u listopadu 1991. godine ušli u stan Dušana Komosara i nakon jednosatnog zadržavanja odveli ga. Otad mu se gubi svaki trag. Dežurna istražna sutkinja naložila je njihovo zadržavanje 48 sati. Trojica osumnjičenika zasad se brane šutnjom, a na isti način brane se i dvojica osumnjičenika uhićenih prošloga tjedna. Istražni sudac Pleše na upit novinara odgovorio je kako pritisaka na sud nema, a jedini incident bilo je okupljanje pred sudom prigodom privođenja dvojice osumnjičenika za ubojstvo Nikole Drobnjaka.

Željko Grgurinović