Slobodna Dalmacija: 03. 07. 2003.

TALIJANSKI PREMIJER NJEMAČKOGA ZASTUPNIKA U EU PARLAMENTU USPOREDIO SA ZAPOVJEDNIKOM NACISTIČKOG LOGORA

Berlusconi izazvao skandal

STRASBOURG — Talijanski premijer Silvio Berlusconi izazvao je u srijedu bijes u Europskom parlamentu kada je jednoga njemačkog zastupnika usporedio sa zapovjednikom nacističkog logora.

Incident je potpuno zasjenio Berlusconijevo predstavljanje prioriteta za skoro šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom.

Berlusconi je izgubio živce odgovarajući na kritike socijalističkog zastupnika iz Njemačke Martina Shulza o navodnom sukobu interesa između njega kao političara i vlasnika brojnih medija. "Gospodine Shulz, znam da se u Italiji snima film o nacističkim koncentaracijskim logorima. Htio bih vas predložiti za ulogu zapovjednika. Bili biste savršeni", uzvratio je Berlusconi. Talijanski premijer odbio je povući svoje riječi nakon što je to od njega zatražio predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox. Berlusconi je poslije izjavio da je to bila ironična šala kao reakcija na teške optužbe njega i njegove zemlje.

Odgovarajući na Berlusconijev napad Shulz je rekao: "Gospodin Berlusconi, ako sam ga dobro razumio, pozvao me je da se pojavim kao zapovjednik koncentracijskog logora. Moje poštovanje prema žrtvama fašizma ne dopušta mi da se bavim takvim tvrdnjama. Ali teško mi je prihvatiti da će političar obavljati dužnost predsjedavajućeg Europskog vijeća ako daje takve izjave kada se suoči i s najmanjim protivljenjem". Shulz je dobio pljesak zastupnika ljevice, dok su konzervativci ostali šutjeti.

Inače, Berlusconi je u Europskom parlamentu obećao da će šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom provoditi "u duhu poniznosti i predanosti".

U trenutku kad je Berlusconi počeo govoriti, petnaestak zastupnika podiglo je u rukama natpise na talijanskom "La legge e uguale per tutti" (Zakon je jednak za sve) i "Nećemo kumove".

ZAPADNI BALKAN IMA EUROPSKU SUDBINU

STRASBOURG/BRUXELLES - Talijanski premijer Silvio Berlusconi danas je u Europskom parlamentu u Strasbourgu, predstavljajući ciljeve predsjedavanja svoje zemlje nad Unijom, spomenio i zapadni Balkan, za koji je rekao da ima "europsku sudbinu". Ne izdvajajući ni jednu zemlju iz regije posebno, Berlusconi je rekao:

"Našu politiku vidimo kao nastavak zagrebačkog procesa potvrđenog na solunskom summitu. To je politika otvorenih vrata, jačanje procesa stabilizacije s integracijskim elementima. Sad ulazimo u drugu fazu naših odnosa sa zapadnim Balkanom. Svjesni smo toga da jedino perspektiva članstva u EU-u može potaknuti vlade zemalja na učinkovite reforme, na modernizaciju, koja vodi slobodnom tržištu, i vladavini prava", pojasnio je talijanski premijer.

I. SABALIĆ